REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Pripadniki »šariatske policije« v Nemčiji ponovno pred sodišče

Pripadniki »šariatske policije« v Nemčiji ponovno pred sodiščeŠariatska policija v nemških mestih

Včeraj je nemško Zvezno sodišče pravice razsodilo v primeru sedmih pripadnikov t. i. »šariatske policije« in vrnilo primer v ponovno sojenje sodišču v Wuppertalu. Novembra 2016 je namreč regionalno sodišče v Wuppertalu oprostilo sedem muslimanskih skrajnežev, kateri so bili obtoženi lažne nošnje uniforme. Slednji so namreč septembra 2014 v oranžnih visokovidnih jopičih z napisom »Shariah Police« (šariatska policija) hodili ponoči po ulicah Wuppertala in občane silili k spoštovanju šariatskega prava. 

Tožilstvo jih je tako obtožilo lažnega nošenja uniforme (zakon je bil napisan v preprečitev ponovitve nacističnega marširanja v paravojaških uniformah), a sodišče v Wuppertalu je razsodilo, da islamisti niso kršili zakona, ko so pristopali k občanom s temi jopiči.

Pri tem so v sodbi razsodili, da bi bili tako obtoženi le v primeru, če bi bile uniforme »izrazito militantne ali zastrašujoče«. Te islamistične patrulje so v Wuppertalu pričele izrivati tudi uradne policijske patrulje, kar je izzvalo nacionalno ogorčenje. 

Muslimani, ki so podobne patrulje izvajali tudi v drugih mestih z večjo muslimansko populacijo, so pri tem zatrjevali, da je namen teh »šariatskih patrulj« le prepričati mlade muslimane, da ne hodijo v bare, bordele in stavnice. 

V nekaterih drugih mestih so bila sodišča bolj strožja. Tako so lanskega julija v Düsseldorfu obsodili na pet let in pol zapora nemškega konvertita Svena Laua, ki je ustanovil šariatsko policijo v tem mestu. Novembra lani so v severnonemškem mestu Celle na sojenju petih drugih islamistov lahko slišali, kako je eden izmed obtoženih pridobil pištole z dušilcem zvoka, katere bi uporabili za povračilne napade zaradi sojenja v Wuppertalu.