REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kot po ekonomski katastrofi: Britanci množično migrirajo v države EU

Kot po ekonomski katastrofi: Britanci množično migrirajo v države EUZakaj prebivalci Združenega kraljestva iščejo zatočišče v državah Evropske unije? Vir: Pixabay.com

Število britanskih državljanov, ki so emigrirali v EU se je po »brexitu« povzpelo za 30 odstotkov, število zahtev za evropska državljanstva pa se je povečalo za 500 odstotkov, kaže najnovejša raziskava.

Od referenduma o odhodu Velike Britanije iz EU se je število Britancev, ki so se preselili v druge države EU povečalo kar za 30 odstotkov.

Polovica jih je odločitev sprejela v šestih mesecih od referenduma.

'Ta povečanja so v obsegu, ki bi ga pričakovali tedaj, ko bi državo prizadela velika ekonomska ali politična kriza,' ocenjuje Daniel Auer, eden od avtorjev raziskave.

Analiza organizacije OECD, katere članica je tudi Slovenija, je pokazala, da je v povprečju Veliko Britanijo med leti 2008 in 2015 zapustilo 56.832 Britancev letno, po letu 2016 in do leta 2018 pa 73.642 na letni ravni.

Največ jih je odšlo v Španijo, kjer sicer že živi 380.000 državljanov Velike Britanije.

Podatki kažejo tudi 500-odstotno povečanje prošenj za pridobivanje državljanstev evropskih držav.

V Nemčiji je ta odstotek še višji, saj so zabeležili kar 2000-odstotno povečanje.

V letu 2019 so tako samo v Nemčiji državljani Velike Britanije med vsemi, ki so šli skozi postopek naturalizacije, pristali na drugem mestu – takoj za Turki in daleč pred Poljaki, Iračani ali Sirci.

Tako je 31.600 Britancev po brexitu dobilo tudi državljanstvo Nemčije.

»Ta povečanja so v obsegu, ki bi ga pričakovali tedaj, ko bi državo prizadela velika ekonomska ali politična kriza,« ocenjuje Daniel Auer, eden od avtorjev raziskave, ki so jo izvedli univerza Oxford in Berlinski center za družbene znanosti.

Pri tem je prav tako zanimivo, da gre večinoma za bolj izobražene ali celo vrhunsko izobražene ljudi.

In čeprav naj bi brexit predstavljal novo priložnost za Veliko Britanijo, ta izobražena elita očitno ne misli tako, pač pa »glasuje z nogami« in zapušča domovino, predvsem zato, da bi se zaščitili pred slabimi posledicami odhoda Velike Britanije iz EU.

Brez sporazuma z Brusljem, ki se zdi vse bolj oddaljen, namreč po koncu leta v državah Evropske unije brez delovnih dovoljenj ne bodo mogli več svobodno delati in potovati.

V letu 2019 so tako samo v Nemčiji državljani Velike Britanije med vsemi, ki so šli skozi postopek naturalizacije, pristali na drugem mestu – takoj za Turki in daleč pred Poljaki, Iračani ali Sirci.

Delite članek