REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Johnson zavaja!« Zaupni dokument dokazuje uvedbo carin med Veliko Britanijo in Severno Irsko po brexitu

»Johnson zavaja!« Zaupni dokument dokazuje uvedbo carin med Veliko Britanijo in Severno Irsko po brexituCorbyn in razkriti dokument. Vir: Twitter

Šest dni pred usodnimi volitvami v Veliki Britaniji in na predvečer velikega televizijskega besednega dvoboja med voditeljem laburistov Jeremyjem Corbynom in voditeljem konservativcev Borisom Johnsonom je Corbyn razkril zaupne tajne dokumente, ki kažejo, da je predsednik britanske vlade Johnson zavajal državljane.

Zavajanje pa se nanaša na verjetno ponovno uvedbo fizičnih in varnostnih kontrol med Severno Irsko in Irsko, za katere je Johnson trdil, da jih na podlagi njegovega dogovora z EU – ne bo.

Ta dokument je zelo zlovešč. O tem ni dvoma.

Tajni vladni dokumenti pa razkrivajo nekaj povsem drugega.

Laburisti so objavili »notranji« dokument finančnega ministrstva, ki je »uradna tajnost« in opozarja na uvedbo carinskega nadzora med Veliko Britanijo in Severno Irsko po uspešnem odhodu Velike Britanije iz EU oziroma »brexitu.«

»Danes vam lahko razkrijem še dodatne trdne dokaze, da je Johnson namerno zavajal ljudi,« je dejal Corbyn.

Boris Johnson in Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn in Boris Johnson

Dodal je: »Ta dokument je zelo zlovešč. O tem ni dvoma. Prišla bodo še druga tajna poročila iz vseh drugih oddelkov vlade, ki bodo pokazala na katastrofalne posledice njegove politike za varnost hrane, ki jo jeste, pravice, ki jih imate na delovnih mestih, onesnaževanje zraka, ki ga dihamo ter delovnih mest in industrije, v kateri ljudje delajo. Ta poročila obstajajo, toda vlada jih skriva pred vami, kajti konservativci želijo, da na teh volitvah glasujete na slepo,« poroča Independent.

Vse to zveni tudi kot napoved prihodnjih podobnih razkritij - vse to pa samo nekaj dni pred volitvami.

Dokument z naslovom »Protokol NI: neomejen dostop do notranjega trga Združenega kraljestva« je sicer uradna analiza tako imenovanega protokola Severna Irska, ki nadomešča »varovalko« glede irske meje, ki jo je dogovorila nekdanja predsednica vlade Theresa May.

Ta poročila obstajajo, toda vlada jih skriva pred vami, kajti konservativci želijo, da na teh volitvah glasujete na slepo.

Nadzor naj bi izjemno škodil severnoirskemu gospodarstvu, saj naj bi »prekinjal« gospodarske tokove.

»Tukaj je, črno na belem. Tukaj piše, da bodo potrebne carinske deklaracije, popolnoma jasno, za ves promet, ki bo šel iz Severne Irske v Veliko Britanijo,« je opozoril Corbyn.

Ob tem naj bi bil uveden tudi nadzor nad uvozom in izvozom živali, nadzor javnega zdravja, možno pa je tudi, da bodo uvedene dodatne carine – in to znotraj carinskega območja Združenega kraljestva, ki tako ne bo nič kaj posebej »združeno.«

Tudi drugi dokumenti EU razkrivajo, da se v Bruslju že pripravljajo na nova pogajanja o implementaciji brexita, celo če bo ta uspešno izveden, ki naj bi trajala najmanj 5 let.

Sage o brexitu tako torej še lep čas ne bo konec.

Delite članek