REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako bi »klorirani piščanec« Jeremy Corbyn lahko že kmalu postal – naslednji predsednik britanske vlade

Kako bi »klorirani piščanec« Jeremy Corbyn lahko že kmalu postal – naslednji predsednik britanske vladeNasprotnika: Johnson in Corbyn

»Raje obležim mrtev v jarku, kot da odložim brexit.«

S temi besedami je britanski predsednik vlade Boris Johnson ob srečanju z novimi policijskimi kadeti odgovoril na vprašanje enega od novinarjev, ali je pripravljen prositi Bruselj za preložitev izstopa Velike Britanije iz EU.

»Ali nadaljujemo naš načrt, da dobimo nov sporazum in državo popeljemo ven 31. oktobra, kar lahko naredimo, ali pa dovolimo nekomu drugemu, da nas obdrži notri po 31. oktobru,« je odvrnil Johnson.

Johnson: 'Raje obležim mrtev v jarku, kot da odložim brexit.'

Toda prav to bi lahko postalo velik problem – v ponedeljek bo namreč zakon, ki vladi nalaga, da prosi za odlog brexita do 19. oktobra, če do tedaj ne bo novega dogovora z EU, pričel veljati.

Če Johnson ne bi želel izvršiti zakona, bi seveda storil kršitev. Toda Velika Britanija bi zaradi tega morda že odšla iz EU.

V lordski zbornici, kjer so želeli vložiti 100 amandmajev in s »filibustrom« preprečiti, da bi do ponedeljka, ko bo parlament razpuščen, zakon pričel veljati so namreč dvignili belo zastavo po 19-tem amandmaju.

Še pred tem so poslanci in lordi v parlament prihajali opremljeni z odejami, pripravljeni na dvodnevno zasedanje …

Takšnega kaosa Velika Britanija še res ni doživela.

Velika Britanija - Boris Johnson

Opozicija hoče predčasne volitve, vendar poudarja, da je njen prednostni cilj preprečiti nesporazumni trdi brexit oziroma da ne bodo privolili v volitve, dokler ne bo dogovora o odložitvi brexita z EU in dokler tega ne razglasi kraljica.

Medtem je nejasno tudi, kdaj naj bi zaprli parlament, ki naj bi ostal zaprt do 14. oktobra.

Johnson bo v ponedeljek poslanski zbornici še enkrat predlagal predčasne volitve 15. oktobra.

In tako bi »klonirani piščanec« Jeremy Corbyn lahko celo »rešil« Borisa Johnsona.

Vodjo laburistov je imenoval celo za »kloriranega piščanca« in ga žalil. Češ da »prestrašen beži pred volitvami«, vendar Corbyn ni nasedel.

Če bi namreč Johnson »pomešal« odločanje o brexitu in volitve, bi lahko namreč celo zmagal.

Načrt opozicije je, da pokaže, kako bo Johnson, ki je trdil, da bo »storil ali umrl« pri izvedbi brexita moral popustiti.

Britanci še vedno ne morejo razumeti, da bodo parlament zaprli kljub vsemu, kar se dogaja v zvezi z brexitom.

Nova voditeljica liberalnih demokratov Jo Swindon se boji, da bo Johnson poskusil najti pot, po kateri bi 31. oktobra izvedel trdi brexit kljub novemu zakonu, ki ga prepoveduje. Zato hočejo volitve pozneje.

Za volitve potrebuje Johnson – po prvem scenariju - tudi podporo opozicije.

Vendar pa v Guardianu ocenjujejo drugače.

Napovedujejo še eno, presenetljivo pot, ki bi jo lahko ubral v kot potisnjeni Johnson, ki je v parlamentu doživel tri zaporedne poraze.

Ena od najbolj nepričakovanih posledic Johnsonove zahteve po predčasnih volitvah bi lahko bilo, da bi vodja laburistov Jeremy Corbyn, ki so ga vsi zavračali kot »prevelikega levičarja«, že kmalu postal – predsednik britanske vlade.

Johnson pa bo, z okoli le 48 dnevi premierskega »mandata«, postal najkratkotrajnejši predsednik vlade v britanski zgodovini.

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn

Edina pot, da se izogne ponovnemu zaprosilu EU, da naj podaljša rok za brexit je zato – Johnsonov odstop.

Johnsonu namreč nihče ne verjame, da bi res izvedel volitve 15. oktobra, če bi opozicija pristala na njih.

Vlada pa lahko sama zahteva glasovanje o zaupnici in jo dobi – ali izgubi z navadno večino. V tem primeru mora v 14 dnevih vlado sestaviti nov predsednik vlade.

Če bi se to zgodilo v ponedeljek in vlade ne bi uspeli sestaviti, bi zaradi 25-dnevnega roka za volitve lahko bile le-te šele 29. oktobra. To pa je prepozno, da bi se ustavil brexit brez dogovora.

Če Johnson za odlog brexita do 19. oktobra ne bi zaprosil, bi ga lahko »organi reda« preprosto odpeljali iz njegovih vladnih soban.

Toda če bi se »uporniška koalicija« v parlamentu lahko dogovorila o novem predsedniku vlade, bi že 23. septembra lahko novo vlado prevzel – Jeremy Corbyn.

In to s podporo 21 upornikov iz lastne stranke, ki jih je Johnson medtem lustriral in jim preprečil kandidaturo na naslednjih volitvah na listi konservativne stranke.

In tako bi »klonirani piščanec« Jeremy Corbyn lahko celo »rešil« Borisa Johnsona.

Ta bi namreč 19. oktobra moral zaprositi EU za nov odlog brexita. Če tega ne bi naredil, bi ga lahko »organi reda« preprosto odpeljali iz njegovih vladnih soban.

Ni pa izključeno, da Johnson tega ne bo kljub temu izvedel ali pa pred tem sodno izzval zakon, da le-ta ne bi pričel veljati. Kar bi mu odprlo pot do brexita.

Če se bo ta scenarij res odvil, pa bomo videli že kmalu.

Delite članek