REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Komentar agencije Xinhua: Mehurček predsodkov proti luči upanja v kitajskem boju proti pandemiji

Komentar agencije Xinhua: Mehurček predsodkov proti luči upanja v kitajskem boju proti pandemijiUkrepi ob vstopu kitajskih potnikov v EU so očitno diskriminatorni in nepotrebni. Vir: Zajem zaslona

V očeh nekaterih zahodnjakov beseda »delikatesa« predstavlja številne možnosti in precejšnjo raznolikost: med drugim špagete, piščanca Kung Pao, takose in pomfrit.

Vendar nočejo sprejeti podobnih možnosti in potenciala za raznolikost, vgrajenega v besedo »protipandemija« oziroma – glede boja proti pandemiji.

Verjetno so prav ti ljudje tisti, ki zavračajo dejstvo, da so pojmi, kot so »razvojni modeli«, »načini upravljanja«, »demokratične poti« in »standardi varstva človekovih pravic« tudi de facto »množinski«, pluralni.

Dejstva in statistični podatki pokazali, da se je Kitajska, država z 1,4 milijarde prebivalcev, dvignila nad valove izbruhov covida-19 z minimalnimi učinki v vseh pogledih, na ciljno usmerjen in znanstveno utemeljen način, ki najbolje ustreza njenim edinstvenim okoliščinam.

Ušesa obračajo stran od hude resnice in se skrivajo v šibkih mehurčkih, ki jih ustvarijo njihovi neutemeljeni predsodki, domneve in miti, ki so si jih sami izmislili.

Zunaj tega slepečega in oglušujočega mehurčka so dejstva in statistični podatki pokazali, da se je Kitajska, država z 1,4 milijarde prebivalcev, dvignila nad valove izbruhov covida-19 z minimalnimi učinki v vseh pogledih, na ciljno usmerjen in znanstveno utemeljen način, ki najbolje ustreza njenim edinstvenim okoliščinam.

Če bi ti zahodnjaki le lahko opustili svojo mentaliteto iskanja napak in si podrobneje ogledali kitajski boj proti covid-u s tem, o čemer bi Kitajci rekli, da gre za poskus »iskanja resnice na podlagi dejstev«, bi zagotovo prišli do pravičnejšega zaključka.

LUČ UPANJA

Če pride zima - ali je lahko pomlad daleč za njo?

Po treh letih vztrajnega in učinkovitega boja proti pandemiji je Kitajska nedavno objavila, da se je prednostna naloga njenega odziva na pandemijo covida-19 premaknila s preprečevanja okužb na zdravljenje. Uvedli smo vrsto optimizacijskih in prilagoditvenih ukrepov s ciljem varovanja zdravja ljudi in preprečevanja hujših primerov.

Večini Kitajcev se še nikoli prej ni bilo treba soočiti s pandemijo in po nekaj tednih bivanja doma in okrevanja v zaprtih prostorih jim je uspelo vzpostaviti normalno življenje in se vrniti v vrvež vsakdanjega življenja.

Če bi ti zahodnjaki le lahko opustili svojo mentaliteto iskanja napak in si podrobneje ogledali kitajski boj proti covid-u s tem, o čemer bi Kitajci rekli, da gre za poskus »iskanja resnice na podlagi dejstev«, bi zagotovo prišli do pravičnejšega zaključka.

Mesta, kot so Peking, ponovno dobivajo svoj vitalni utrip. V metropolah, kjer so nekoč vozili prazni vlaki podzemne železnice, so vagoni znova polni potnikov z maskami. Potovalni načrti, ki so bili odloženi, so zdaj spet na dnevnem redu ljudi, vrsta poslovnih priložnosti in dejavnosti pa dobiva zagon.

Več kot 80 odstotkov kinodvoran na Kitajskem je ponovno odprtih. Hollywoodska uspešnica »Avatar: The Way of Water«, ki je prišla v kinodvorane sredi decembra 2022, je do prvega dne leta 2023 zbrala kumulativni zaslužek v višini več kot 1 milijarde juanov (približno 144,65 milijona ameriških dolarjev).

Toda ljudje ne morejo brati o obetavni strani Kitajske v nekaterih zahodnih medijih, ki zdaj rišejo skico opustošenja v drugem največjem gospodarstvu na svetu in razpihujejo svojo »zaskrbljenost« zaradi »temne covidne zime«.

Če bi bili njihovi novinarji res pozorni do Kitajske in bi bili resnično zaskrbljeni za njene ljudi, bi opazili, da Kitajci dobivajo pomoč in toplino z vseh strani.

Kitajska ne beži od priznavanja izzivov, s katerimi se sooča, in krepi prizadevanja za cepljenje starejših ter povečuje zmogljivosti enot za intenzivno nego (ICU).

Kitajska vlada in ljudje si skupaj prizadevajo izravnati krivuljo okužb s covidom-19, skrajšati čakalne vrste pred bolnišničnimi sobami za nujno pomoč in zmanjšati srce parajoče posledice, ki jih povzroči virus.

To nikakor ni lahko delo. Na srečo sta jim pogum in občutek odgovornosti dala vero in odločenost, da kljub strahovom in oviram nadaljujejo – in takšnih občutkov je na Kitajskem veliko.

Oblasti so nenehno izpopolnjevale dodeljevanje zdravstvenih virov in zagotavljale zadostno zalogo zdravil za ljudi. V delavnicah kitajskih farmacevtskih podjetij ves čas brnijo stroji.

V manj kot mesecu dni se je dnevna proizvodnja ibuprofena in paracetamola, ključnih zdravil za boj proti bolečinam in vročini, povečala za več kot štirikrat, medtem ko je dnevna proizvodna zmogljivost kompletov za testiranje antigena na covid-19 narasla s približno 60 milijonov na približno 110 milijonov odmerkov v tem obdobju.

Kitajska, država, ki ohranja tradicijo dajanja prednosti in spoštovanja starejšim, je pokazala svojo pozornost in skrb za sivolase.

Zdravstveni delavci hodijo od vrat do vrat in pomagajo pri cepljenju starejših. Povprečna zasedenost bolnišničnih postelj za hude primere po državi še ni dosegla 80-odstotne meje.

»Plima smrti zaradi covida« se ni pojavila v najbolj naseljeni državi na svetu. Zahvaljujoč napornim prizadevanjem v zadnjih treh letih od izbruha covida-19 je Kitajski uspelo obdržati hude primere in stopnjo umrljivosti med najnižjimi na svetu.

Kitajci delijo nasvete prestižnih epidemiologov prek svojih računov v družabnih omrežjih, medtem ko skupnosti delijo komplete za nego, polne zdravil in drugih materialov za preprečevanje pandemije, ki jih razdelijo lokalne vlade.

V številnih mestih so bile kabine za testiranje nukleinske kisline spremenjene v infekcijske klinike na enem mestu, pri čemer celoten postopek od diagnoze do razdeljevanja zdravil traja le 10 minut.

Posebna pozornost je namenjena zdravstvenim razmeram na podeželju, kjer so zdravniki in zdravila relativno neustrezni.

Neenakopravni odnosi, ki temeljijo na pripadnosti etničnim skupinam, družinskem ozadju ali ekonomskem statusu, ki so povzročili negativne multiplikacijske učinke na prenosljivost in smrtnost virusa v nekaterih drugih državah, na Kitajskem nimajo prostora.

»Plima smrti zaradi covida« se ni pojavila v najbolj naseljeni državi na svetu. Zahvaljujoč napornim prizadevanjem v zadnjih treh letih od izbruha covida-19 je Kitajski uspelo obdržati hude primere in stopnjo umrljivosti med najnižjimi na svetu.

Vlada, ki je rešila milijone življenj in zaščitila zdravje ljudi, ne bi smela biti napačno razumljena in diskreditirana na način, kot je bilo videti v poročanju nekaterih zahodnih medijev o tej temi.

Ljudje vedno delajo analogije med pandemijo doma in v tujini, saj se moči in zmogljivosti vlad v različnih državah odražajo in temeljito izpostavijo.

Kitajska trenutno še vedno bije težko bitko s covidom-19. A kot je poudaril kitajski voditelj v novoletnem nagovoru 2023, je »luč upanja tik pred nami.«

Zdravniki na Kitajskem
Chen Xin (tretji z leve), zdravnik iz bolnišnice kitajsko-japonskega prijateljstva, obiskuje paciente v centru za zdravstvene storitve v Pekingu, glavnem mestu Kitajske, 4. januarja 2023. (Xinhua/Chen Zhonghao)

Ko je Kitajska konec prejšnjega meseca napovedala znižanje stopnje obvladovanja covida-19 od 8. januarja 2023, s čimer so ga postavili na raven z virusom HIV in virusnim hepatitisom in ne z resnejšimi okužbami, kot sta bubonska kuga in kolera, so se nekateri spraševali o trenutku spremembe te politike. »Zakaj zdaj?«

Zdi se, da so takšne špekulacije, skupaj s porastom števila okužb v nekaterih kitajskih mestih po spremembi politike, nekaterim zahodnim medijem in politikom dale še več streliva za nadaljevanje napada na odziv Kitajske na covid-19.

Tako kot so to počeli v zadnjih treh letih, so poskušali najnovejšo optimizacijo in prilagoditev kitajske politike – po njihovih besedah »obrat« – prikazati kot še eno napako.

Trdili so, da je odločitev Kitajske temeljila »na impulzu« in je bila sprejeta »brez priprav«.

Trdili so, da bi to »povzročilo gospodarske motnje« in bi »povzročilo globalno inflacijo«, kar bi predstavljalo tveganje za ves svet.

Za slepe kritike so strogi preventivni in nadzorni ukrepi napačni. Pa tudi prilagoditve in optimizacije so nato napačne. Za njih ne glede na to, kdaj in kako Kitajska optimizira ali prilagodi svojo politiko glede covida 19 - Kitajska še vedno vse dela narobe.

Nenavadno pa je, da so bili tedaj, ko so druge države leta 2021 omilile svoje covidne omejitve, v času, ko je patogenost virusa za svet predstavljala veliko večjo nevarnost in negotovost kot zdaj, tisti, ki zdaj točijo krokodilje solze zaradi usode Kitajcev - veliko manj občutljivi za ravnanja teh držav.

Osebe, ki se pretvarja, da spi, ne morete zbuditi, kajne? Monotono negativno upodabljanje odzivov Kitajske na pandemijo covid-a 19 s strani teh pristranskih kritikov je mogoče natančno povzeti le kot klic »Narobe! Narobe! Še vedno je narobe!«

»Edina stalnica« je njihova slepa kritika kitajske politike glede covida-19. Mogoče pa vendarle ne gre za politiko do pandemije covida?

Mogoče gre konec koncev samo za to, da bi lahko za vsako ceno kritizirali Kitajsko?

Maja lani je Fortune objavil članek, ki je citiral strokovnjaka, ki pravi, da bo stroga kitajska politika glede pandemije covida-19 povzročila »motnje v gospodarski dejavnosti«.

Prejšnji mesec pa je isti avtor podvomil o primernosti prilagojenega odziva na covid-19 s strani Kitajske in zatrdil, da bo »neizogiben izbruh covida-19«, ki bo sledil, verjetno »povzročil nadaljnje gospodarske motnje.«

Za slepe kritike so strogi preventivni in nadzorni ukrepi napačni. Pa tudi prilagoditve in optimizacije so nato napačne. Za njih ne glede na to, kdaj in kako Kitajska optimizira ali prilagodi svojo politiko glede covida 19 - Kitajska še vedno vse dela narobe.

V nasprotju z njihovimi domnevami, ki so si jih sami izmislili, je bil najnovejši premik kitajske politike glede covida-19 rezultat državne znanstvene ocene pandemije in temelji na preudarnem načrtovanju ter pravočasnem odzivu na hrepenenje ljudi. Vse je bilo storjeno ob pravem času, na pravem mestu in s pravimi ljudmi, kot bi rekli Kitajci.

Testiranje glede koronavirusa Vir:Pexels
Testiranje glede koronavirusa. Vir: Zajem zaslona, Pexels

Temelji na jasnih dejstvih o oslabitvi patogenosti virusa, dokaj trdni imunski pregradi in vse večjem kopičenju izkušenj pri odzivu na pandemijo.

V zadnjih treh letih se je Kitajska opremila s tehnologijami in zdravili, ki so dokazano učinkovita pri diagnostiki in zdravljenju s covidom-19, dosegla pa je tudi stalen napredek v smislu odkrivanja patogenov in epidemioloških preiskav.

Zaradi nenehnih prizadevanj Kitajske pri raziskavah in razvoju cepiv je bilo v celoti cepljenih več kot 90 odstotkov prebivalstva, močno pa se je povečala tudi ozaveščenost ljudi o zdravju.

Z drugimi besedami, medtem ko virus postaja šibkejši, so Kitajci vse bolje opremljeni za boj proti njemu. Ni vam treba biti epidemiolog, da pridete do očitnega zaključka.

Zaradi nenehnih prizadevanj Kitajske pri raziskavah in razvoju cepiv je bilo v celoti cepljenih več kot 90 odstotkov prebivalstva, močno pa se je povečala tudi ozaveščenost ljudi o zdravju.

Torej, ko se je Kitajska znašla pred kritičnim »oknom priložnosti«, je prevzela pobudo za izboljšanje svojih odzivnih ukrepov na covid-19.

Kljub kratkemu obdobju hitrega naraščanja ravni okužb je vpliv pandemije na kitajsko gospodarstvo in družbo ostal v pričakovanem in obvladljivem obsegu. V tem smislu je najnovejši premik politike glede covida-19 nedvomno znanstveno utemeljen, proaktiven in v skladu z realnostjo Kitajske.

Ena od ključnih značilnosti kitajskega boja proti pandemiji je poleg tega, da je ves čas pragmatičen, tudi ohranjanje občutljivega ravnovesja, ki ga je dosegla med zaščito in preprečevanjem pretirane zaščite. Doseganje takega ravnotežja je skoraj naravno in instinktivno za državo, ki že dolgo verjame v pomen doseganja zlate sredine – kar pomeni, da se nikoli ne gre v eno ali drugo skrajnost.

Po znanstveno utemeljenem in ciljno usmerjenem pristopu je Kitajska svoj odziv na covid prilagodila glede na spreminjajoče se razmere, da bi zadovoljila najbolj pereče potrebe ljudi.

Od leta 2020 so kitajski zdravstveni organi izdali devet različic načrtov za preprečevanje in obvladovanje ter za diagnozo in zdravljenje za ravnanje tistih, ki vodijo boj proti covidu-19.

Novembra 2022 so izdali 20 ukrepov in še 10 v začetku decembra, da bi dodatno optimizirali svoj odziv, vse to še pred zadnjo spremembo upravljanja s pandemijo covida, pri čemer so nasprotovali filozofiji »ignoriranja« in receptu »ena vrsta ukrepov bo dobra za vse.«

Zdaj se nekateri na Zahodu sprašujejo, zakaj se je Kitajska odločila odpreti svoje meje v tem trenutku in zakaj se je država vzdržala tega, da bi od ljudi zahtevala, da so »prvi in najodgovornejši« za lastno zdravje v zgodnejši fazi pandemije?

Resnica je, da v zgodnejši fazi pandemije, ko sta covid-19 in njegova različica delta pustošili po vsem svetu, večina ljudi po vsem svetu, zlasti starejših ter drugih marginaliziranih in ranljivih skupin prebivalstva, ni bila pripravljena biti v vlogi »prvega, ki bo odgovoren za svoje zdravje.«

Komunistična partija Kitajske in kitajska vlada sta v tej fazi odigrali ključno vlogo pri »opolnomočenju«, tako da sta izkoristili svoje močno vodstvo in moč pri mobilizaciji, organizaciji in upravljanju na terenu - del konkurenčne prednosti njenega sistema, ki lahko »osredotoči moč za doseganje velikih stvari« – in pomagala ljudem, da se čim prej oborožijo proti smrtonosnim virusom.

Medtem ko virus postaja šibkejši, so Kitajci vse bolje opremljeni za boj proti njemu. Ni vam treba biti epidemiolog, da pridete do očitnega zaključka. Ko se je Kitajska znašla pred kritičnim »oknom priložnosti«, je prevzela pobudo za izboljšanje svojih odzivnih ukrepov na covid-19.

Ta tri leta zastrašujočega boja z različnimi sevi virusov od delte do omikrona so postavila temelje za prilagoditev in optimizacijo politike covida-19 na Kitajskem. Država ne bi mogla vstopiti v novo fazo odziva na covid, če ne bi bilo trdega dela v zadnjih treh letih.

Obstaja šala, ki ste jo morda slišali. Lačen norec je pojedel sedem rezin torte in bil končno sit. Rekel si je: »Zakaj nisem že prej pojedel sedme rezine in bil takoj sit? Prvih šest je bilo taka potrata!«

Kdorkoli misli, da je zadnji premik kitajske politike glede covid-a popolno zanikanje zastrašujočega boja države proti pandemiji v zadnjih treh letih, je res trapast.

FILOZOFIJA »NAJPREJ LJUDJE!«

Pandemija covida-19 je svet postavila na vrsto preizkusov in različne države so podale različne odgovore na podlagi lastnih filozofij. Nekateri dajejo prednost posameznikovi svobodi pred življenjem, medtem ko drugi postavljajo ekonomske vidike pred človeške žrtve.

V nekem smislu – ni preprostega načina za določitev najboljše možnosti – vendar je več možnosti mogoče analizirati z vidika, ali so bile primerne glede na nacionalne razmere v državi in ali so imele optimalen učinek.

Ocenjevanje odzivov drugih držav na covid-19 z uporabo lastnih standardov bo vodilo le v nerazumevanje, odtujenost in celo sovražnost.

Tri leta pozneje so nekateri zahodni mediji boj proti covidu-19 na Kitajskem namenoma prikazali kot zgodbo o spreminjanju in protislovjih.

Ko je na začetku izbruhnila pandemija brez primere, je bila Kitajska predstavljena kot izmišljena »proizvajalka virusov«. Ko so nekatere zahodne države kopičile cepiva in so kitajska cepiva postala edina, na katera so lahko nekatere države v razvoju računale, je bila Kitajska lažno obtožena, da sodeluje pri »zunanji politiki cepiv«. Ko je Kitajska zajezila na desetine občasnih izbruhov, so dosežke ljubosumno opisali kot »preveč lepe, da bi bili res. To je bilo predrzno blatenje, v nasprotju z dejstvi, znanostjo in moralo.

-- Ko je na začetku izbruhnila pandemija brez primere, je bila Kitajska predstavljena kot izmišljena »proizvajalka virusov«.

-- Ko so nekatere zahodne države kopičile cepiva in so kitajska cepiva postala edina, na katera so lahko nekatere države v razvoju računale, je bila Kitajska lažno obtožena, da sodeluje pri »zunanji politiki cepiv«.

-- Ko je Kitajska zajezila na desetine občasnih izbruhov, so dosežke ljubosumno opisali kot »preveč lepe, da bi bili res.«

Pred kratkim, ko je Kitajska pregledala razmere v zvezi s pandemijo in uvedla svoje optimizirane in prilagojene ukrepe, se je zdelo, da so tisti zagovorniki »ignoriranja virusa«, ki so predlagali kolektivno imunost, ko je bilo v začetni fazi izbruha le malo znanega o patogenosti covida-19, pozabili na lastno prenagljenost v tistem času in začeli iskati in razpravljati o napakah drugih.

To je bilo predrzno blatenje, v nasprotju z dejstvi, znanostjo in moralo.

Takšna pripoved je napačno predstavila Kitajsko, pri čemer so nekateri zahodni mediji selektivno zatiskali oči pred dosledno kitajsko filozofijo in strategijo v boju proti covidu-19.

Da bi se spopadla s pandemijo, je Kitajska uporabila realističen pristop. V boju s pandemijo je ljudi in njihova življenja postavila nad vse.

Zdravniki na Kitajskem
Pacient prevzema predpisana zdravila v zdravstvenem centru v Pekingu, glavnem mestu Kitajske, 4. januarja 2023. (Xinhua/Chen Zhonghao)

To je pravi pomen za slovesno zavezo vlade, da bo ljudem zagotovila pravico do življenja in zdravje.

Življenje je vredno največ. Brez življenja ni mogoče smiselno razpravljati o drugih vrednotah. Kot pravi kitajski pregovor - »Če ni kože, na kaj se lahko prilepijo lasje?«

Kitajska, največja država v razvoju na svetu, daje prednost pravici do življenja kot temeljni človekovi pravici. V zadnjih treh letih ni nikoli obupala nad zaščito svojih ljudi pred grožnjami, ki jih predstavlja virus, ne glede na to, ali so bili to novorojenčki ali stoletniki.

Država je vedno »postavljala ljudi na prvo mesto« namesto da bi »preprečevanje pandemije in nadzor« postavila na prvo mesto.

Nekateri ukrepi sicer prinašajo nevšečnosti v vsakdanje življenje, vendar je bil njihov namen, da čim prej in postopno vrnejo družbeno življenje v normalne tirnice.

Kitajska, največja država v razvoju na svetu, daje prednost pravici do življenja kot temeljni človekovi pravici. V zadnjih treh letih ni nikoli obupala nad zaščito svojih ljudi pred grožnjami, ki jih predstavlja virus, ne glede na to, ali so bili to novorojenčki ali stoletniki. Država je vedno »postavljala ljudi na prvo mesto« namesto da bi »preprečevanje pandemije in nadzor« postavila na prvo mesto.

Kitajska politika glede covida 19 je znanstveno utemeljena. Na Kitajskem ni prostora za stranpoti iz znanstvene poti zaradi strankarskih sporov, ki imajo za posledico narobe obrnjeno protipandemično politiko, ali nerazumne nesmisle, kot je vbrizgavanje razkužila v človeka, da bi ubili virus.

Nasprotno pa so v nekaterih zahodnih državah, kjer je svoboda posameznika preveč poudarjena, ranljive skupine med izbruhi covid-19 postale bolj ranljive.

Inflacija in brezposelnost med pandemijo sta onemogočili načrte njihovih vlad o postavljanju gospodarskih priložnosti na prvo mesto in pred zdravje ljudi.

Takšni protipandemični pristopi nimajo nobene zveze s svobodo, enakostjo ali bratstvom, ampak povzročajo le hudo odstopanje od vrednot, na katere so zahodne države ponosne.

Za navideznim stanjem »normalnosti« Zahoda je resnična »nenormalnost«, izguba življenj in zlom src v družinah. Zaradi tako imenovane svobode in karnevalskega vzdušja se plačuje boleča cena.

Najnovejši podatki o covidu-19, ki jih je objavil inštitut John Hopkins razkrivajo, da so Združene države, ki se ponašajo z najsodobnejšimi medicinskimi tehnikami, med tistimi državami, ki so utrpele najhujše izbruhe, z več kot milijonom smrti.

Zaradi takšnih podatkov so pripombe nekaterih zahodnih medijev, kot na primer, da je »kitajska zgodba o uspehu v boju proti covidu-19 tudi tragedija človekovih pravic«, videti smešne.

Zdravniki na Kitajskem
Medicinska sestra skrbi za pacienta v sobi za intravensko terapijo v centru za zdravstvene storitve v Pekingu, glavnem mestu Kitajske, 4. januarja 2023. (Xinhua/Chen Zhonghao)

Kitajska je uspela rešiti življenja ljudi, vendar je to povzročilo tragedijo na področju človekovih pravic? Kaj je to? Je to oksimoron iz Shakespearovih dram?

SKUPNA USODA

Zlahka si lahko predstavljamo, da bomo kitajske turiste v doglednem času znova videli pozirati za selfije pred piramidami v Egiptu, v muzeju Akropole v Grčiji in na plažah tajskega otoka Phuket.

Hkrati bo na Kitajsko prispelo več tujcev, ki bodo hodili po Velikem zidu in se čudili starodavnim umetninam, kot so jamske freske na severozahodnem robu kitajske puščave Gobi.

Ker je bila Kitajska pred pandemijo največji svetovni izhodni turistični trg, je nedavna sprememba politike Kitajske za omogočanje varnega in urejenega čezmejnega potovanja spodbudna novica za svet – veleposlaništva in turistični organi različnih držav objavljajo sporočila na platformah družbenih medijev, v katerih izražajo dobrodošlico kitajskim turistom.

Na novo uvedene omejitve nekaterih držav za potnike iz Kitajske pa so bile deležne številnih kritik.

Za navideznim stanjem »normalnosti« Zahoda je resnična »nenormalnost«, izguba življenj in zlom src v družinah. Zaradi tako imenovane svobode in karnevalskega vzdušja se plačuje boleča cena. Najnovejši podatki o covidu-19, ki jih je objavil inštitut John Hopkins razkrivajo, da so Združene države, ki se ponašajo z najsodobnejšimi medicinskimi tehnikami, med tistimi državami, ki so utrpele najhujše izbruhe, z več kot milijonom smrti.

Kot drugo največje gospodarstvo na svetu, globalna proizvodna sila in največji trgovec z blagom ima odziv Kitajske na covid-19 daljnosežne posledice za ves svet.

Kakšno bi bilo življenje, če bi bil svet brez izdelkov Apple, Tesla, Huawei, OPPO in DJI ali igrač, čevljev in nogavic, dresov, baterij, prtljage in torb ter gnojil iz Kitajske?

Če ne bi bilo kitajske proaktivne strategije za zajezitev covid-a 19 in hitre ponovne vzpostavitve proizvodnje v kitajskih tovarnah, bi pomanjkanje blaga verjetno dvignilo maloprodajne cene v trgovinah Walmart in Tesco po vsem svetu, tisti, ki trpijo zaradi svetovne inflacije, pa bi bili v še slabšem stanju.

Stalen razvoj Kitajske je sam po sebi veliko prispeval k preživetju sveta v senci covida-19.

Tisti, ki Kitajsko obtožujejo, da s svojo politiko preprečevanja in obvladovanja pandemije »moti« svetovne dobavne verige, očitno zamenjujejo to, kar je prav in narobe.

Če ne bi imela Kitajska stabilizacijske vloge, bi bile svetovne industrijske in dobavne verige pod še večjim pritiskom.

Izogniti se kitajskemu trgu je nerealna ideja. Kitajska je v zadnjih treh letih zabeležila povprečno letno gospodarsko rast okoli 4,5 odstotka, kar je bistveno več od svetovnega povprečja.

V prvih treh četrtletjih leta 2022 so neposredne tuje naložbe (NTI) na celinski Kitajski v dejanski uporabi presegle 1 bilijon juanov, kar je enako celotnemu letu 2020.

Te privlačne številke odražajo tesno povezavo med kitajskim in svetovnim gospodarstvom med pandemijo ter zaupanje dobičkonosnega mednarodnega kapitala v gospodarsko odpornost in tržni potencial Kitajske.

Kar Kitajsko tesno povezuje s preostalim svetom, so cepiva proti covidu-19, ki rešujejo življenja.

Kitajska je svoja doma pridelana cepiva imenovala »ljudska cepiva«, zato je prva država, ki je cepiva proti covid-19 predlagala kot svetovno javno dobrino, prva država, ki je podprla izvzetje pravic intelektualne lastnine cepiv, in prva, ki je sodelovala pri proizvodnji cepiv v državah v razvoju. Do zdaj je Kitajska poslala skupine medicinskih strokovnjakov v 34 držav za boj proti pandemiji in več kot 120 državam in mednarodnim organizacijam ponudila 2,2 milijarde odmerkov cepiv proti covidu-19, da bi zapolnila usodno vrzel v cepljenju.

Kitajska je svoja doma pridelana cepiva imenovala »ljudska cepiva«, zato je prva država, ki je cepiva proti covid-19 predlagala kot svetovno javno dobrino, prva država, ki je podprla izvzetje pravic intelektualne lastnine cepiv, in prva, ki je sodelovala pri proizvodnji cepiv v državah v razvoju.

Do zdaj je Kitajska poslala skupine medicinskih strokovnjakov v 34 držav za boj proti pandemiji in več kot 120 državam in mednarodnim organizacijam ponudila 2,2 milijarde odmerkov cepiv proti covidu-19, da bi zapolnila usodno vrzel v cepljenju.

Španski novinar je v svoji novi knjigi o Kitajski zapisal, da je bil eden od vsakih dveh odmerkov cepiv, ki jih je prejela Latinska Amerika, izdelan na Kitajskem.

Medtem ko so Združene države in Evropa dobavile 45 milijonov odmerkov cepiv, je Kitajska poslala 245 milijonov odmerkov v Latinsko Ameriko, piše v tej knjigi.

Kitajska ni nikoli ustvarila nobene »informacijske črne luknje« pri dekodiranju covida-19. Odkar je pred tremi leti v Wuhanu izbruhnila pandemija, država deli zaporedje genov virusa z drugimi državami, da bi bolje razumeli ta zvit in izmuzljiv virus.

Danes, ko Kitajska kaže močne znake okrevanja, je svet navdušen. Gospodarski preobrat Kitajske, kot na splošno napovedujejo investicijske institucije, bo deloval kot »protiutež« morebitni svetovni recesiji.

Poročilo nemškega medija FOCUS Online pravi, da bo Nemčiji koristila nedavna kitajska prilagoditev protivirusnih ukrepov v treh pogledih: izdelki, kot so avtomobili, bodo v Nemčiji verjetno postali cenejši; nemška podjetja in vlagatelji bodo zaslužili več dobička, saj bo v njihove trgovine na Kitajskem prihajalo več strank; in delovna mesta v nemških podjetjih bodo postala bolj stabilna.

Že od antičnih časov so Kitajci sledili idealu »velike harmonije v svetu«.

Danes Kitajska spodbuja gradnjo skupnosti s skupno prihodnostjo človeštva. Ker se soočamo s skupnim sovražnikom v obliki pandemije, lahko morda več ljudi res razume pomen tega predloga.

MERILO IN SOGLASJE

Ko bodo prihodnji zgodovinarji ponovno pripovedovali zgodbo o tej pandemiji brez primere, to zagotovo ne bo le zgodba o opustošenju, smrti in obupu.

Španski novinar je v svoji novi knjigi o Kitajski zapisal, da je bil eden od vsakih dveh odmerkov cepiv, ki jih je prejela Latinska Amerika, izdelan na Kitajskem. Medtem ko so Združene države in Evropa dobavile 45 milijonov odmerkov cepiv, je Kitajska poslala 245 milijonov odmerkov v Latinsko Ameriko, piše v tej knjigi.

To bo zgodba o znanosti in raziskovanju, zgodba o tem, kako so se družbe borile z opustošenjem, ki ga je povzročil nalezljivi virus, zgodba o ravnotežju med osebno svobodo in spoštovanjem pogledov drugih, zgodba, ki nas vodi, kako razmišljati umirjeno, sprejemati pogumne odločitve in jih odločno uresničiti kljub kaotičnim okoliščinam.

Joseph Stiglitz, Nobelov nagrajenec za ekonomijo, je dejal, da so države pokazale »izrazite razlike« pri obvladovanju pandemije v smislu varovanja zdravja svojih državljanov, ohranjanja gospodarstva in obvladovanja neenakosti.

A če imamo dovolj sreče in delavnosti, da se izvijemo iz mehurčkov slepih predsodkov, lahko zagotovo najdemo nekaj vpogledov in vidimo svetlobo onkraj »izrazitih razlik«, ki jih omenja Stiglitz.

Ko se spopadamo s pandemijo, ki predstavlja skupen izziv za vse človeštvo, je vredno razpravljati o tem, kako oceniti uspešnost države pred takšno preizkušnjo.

Xi Jinping v Wuhanu
Kitajski predsednik Xi Jinping, levo, z zaščitno obrazno masko, ob merjenju temperature v zdravstvenem centru skupnosti v Pekingu. Pang Xinglei/Xinhua prek AP

Kitajska ponuja svoje lastno merilo: kako dobro so bila zaščitena življenja in zdravje njenih državljanov, pa tudi obseg njenega gospodarskega in socialnega napredka med tem procesom.

Še več, v nasprotju z nekaterimi državami Kitajska teh dveh bistvenih komponent nikoli ni obravnavala kot par nezdružljivih protislovij, niti ni igrala igre z ničelno vsoto, ne glede na posledice.

V tako velikem svetu, kot je naš, je povsem naravno, da imajo ljudje različne poglede na isto vprašanje, vendar je ohranjanje osnovnega merila in temeljne logike pot, ki ji je vredno slediti.

Upajmo, da se bo boj proti pandemiji izkazal kot težak in trajen proces doseganja soglasja.

Glede na tako visoko ceno, ki je že plačana, bodo države zagotovo razmislile o tem, kaj so naredile in kaj niso – in bodo, če bo udarila podobna pandemija, prihodnje generacije po vsem svetu delile večje soglasje v skupnem boju zoper njih.

Vir: Agencija Xinhua

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek