REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kdo pridobi z zastrupitvijo Navalnega? Vprašanje, ki si ga zahodni mediji ne postavljajo, trdijo v Rusiji

Kdo pridobi z zastrupitvijo Navalnega? Vprašanje, ki si ga zahodni mediji ne postavljajo, trdijo v RusijiAleksej Navalni in Marija Zaharova. Vir: Twitter

Potem ko je nemška kanclerka Angela Merkel na podlagi izsledkov vojaškega laboratorija nemške vojske zatrdila, da je bil ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni zastrupljen z bojnim strupom »novičok«, so se oglasili tudi v Moskvi.

Tiskovna predstavnica  Ministrstva za zunanje zadeve Rusije Marija Zaharova je poudarila, da na Zahodu zdravniki in policija ne prevzemajo odgovornosti za situacijo z ruskim opozicijskim voditeljem in blogerjem Aleksejem Navalnim, pač pa to počnejo samo – politiki.

Zato je to za Rusijo »klasična informacijska kampanja.«

»Ali o tem govori policija? Ne. Niti zdravniki, niti policija nimajo odnosa do tega. Oni ne prevzemajo odgovornosti za izrekanje stališč in diskusijo o tej temi, samo politiki,« je dejala Zaharova.

Rusija očita Nemčiji tudi nepošiljanje podatkov o njihovih ugotovitvah ruskemu državnemu tožilstvu.

Berlin je svoje izsledke medtem že posredoval - toda zvezi NATO.

Nato, Macron in smrt zveze Nato
NATO, Marija Zaharova, Macron in Trump. Vir: Twitter

»Namesto podrobne preiskave, mukotrpnega skupnega dela, katerega cilj bi bilo doseganje resničnega rezultata, imajo naši partnerji raje redne izjave za javnost brez predstavitve kakršnihkoli dejstev,« je opozorila Zaharova.

Dejala je, da je na sestanku veleposlanikov v nemškem ministrstvu za zunanje zadeve njihov veleposlanik zahteval dokaze ali dejstva v zvezi z zdravstvenim stanjem Navalnega.

»Kaj mislite, kakšen odgovor je dobil od nemških kolegov? Nikakršen. Nobenih dejstev, nobenih podatkov, formul, materialov niti potrdil, sploh ničesar,« je sklenila Zaharova.

Kaj mislite, kakšen odgovor je dobil od nemških kolegov? Nikakršen. Nobenih dejstev, nobenih podatkov, formul, materialov niti potrdil, sploh ničesar.

Po oceni Rusije so zato glavni naslovniki obtožb iz Nemčije EU, NATO in celo Organizacija za prepoved kemijskega orožja, ki je bila omenjena »iz nekega razloga

Nemške obtožbe je obsodil tudi ruski svet federacije.

»To so trditve iz znanstvene fantastike in teorij zarot. Da bi kaj takšnega izjavili, bio morali predstaviti dokaze, teh pa očitno – ni,« je dejal namestnik odbora za obrambo v ruski Dumi Vladimir Kožin.

Severni tok 2, ki mu ZDA nasprotujejo. Vir: Gazprom

Komentator Dimitrij Babič pa za ruski RT sprašuje, zakaj si zahodni mediji ne postavijo eno samo, logično vprašanje – kdo pridobi z obtožbami, da je bil Navalni zastrupljen?

Celo v Rusiji sami opozicijske skupine niso tako neposredno obtožile ruskih oblasti, kot je to naredila Nemčija.

Opozarja tudi, da obstaja veliko »interesnih skupin«, ki bi si morda želele odstranitev Navalnega.

Ob tem ruski analitik opozarja na dejstvo, da se vse to dogaja v trenutku, ko naj bi Rusija s Severnim tokom 2, ki mu ZDA nasprotujejo, dokončala pomemben energetski projekt povezovanja z EU in Nemčijo.

Nemčija se je dolge mesece upirala pritiskom ZDA, usmerjenim na zaustavitev tega projekta.

In sedaj se prav zaradi »zastrupitve« krepijo glasovi v Nemčiji, da bi bilo potrebno odstopiti od tega projekta »zaradi dveh magičnih N-besed«: »Navalni« in »Novičok.«

Skripal prizori
Pri tem naj bi bil »novičok« kriv tudi za zastrupitve v Veliki Britaniji, pri čemer novinarji nikoli sploh niso mogli govoriti s prav tako z »novičokom« domnevno zastrupljenim Sergejem Skripalom in njegovo hčerko Julijo. Vir: Twitter
Rusija tudi v tem primeru zato ni ne edini in ne najbolj logičen osumljenec za zastrupitev Navalnega.

Pri tem naj bi bil »novičok« kriv tudi za zastrupitve obeh Skripalov v Veliki Britaniji, pri čemer pa novinarji nikoli sploh niso mogli govoriti s prav tako z »novičokom« domnevno zastrupljenim Sergejem Skripalom in njegovo hčerko Julijo.

In na koncu je potrebno jasno povedati še nekaj – da sta bila kemijska formula »novičoka« in način njegove proizvodnje opisana v različnih dokumentih in knjigah, ter da so zahodne obveščevalne službe in njihovi kemični laboratoriji imeli vso potrebno znanje za izdelavo te in podobnih substanc.

Rusija tudi v tem primeru zato ni ne edini in ne najbolj logičen osumljenec za zastrupitev Navalnega.

Delite članek