REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Kalifat« Islamske države tik pred dokončnim zlomom v Siriji

»Kalifat« Islamske države tik pred dokončnim zlomom v SirijiVir: Pixsell

Sirske demokratične sile (SDF), ki imajo podporo ZDA ter mednarodne koalicije, so sporočile, da bodo kmalu osvobodile še zadnjo vas pri Evfratu, ki je še pod nadzorom teroristične organizacije Islamske države (Daeš).

Operativni poveljnik Jiya Furat je tako dejal, da je vas Baghouz, ki se nahaja blizu meje z Irakom, popolnoma obkoljena.

»V prihajajočih dneh bomo razširili dobro novico za svet o vojaškem koncu Daeša,« je dejal vojaški poveljnik Furat.

»V prihajajočih dneh bomo razširili dobro novico za svet o vojaškem koncu Daeša,« je dejal vojaški poveljnik Furat. Primarno kurdske kopenske sile še vedno uživajo letalsko podporo ameriškega vojaškega letalstva.

Kljub temu, da je iz same vasi in okolice pobegnilo več ljudi, vključno džihadisti in njihove družine, se pod kontrolo t. i. Islamske države nahajajo še številni civilisti. Slednje islamistični teroristi uporabljajo kot človeške ščite, s čimer preprečujejo letalske napade na njihove položaje.

Večino sil t. i. Islamske države, ki se še bori za zadnjo enklavo, predstavljajo tuji borci, ki se trenutno nahajajo na območju, velikem let okoli 700 kvadratnih metrov.

SDF je v zadnjem tednu zabeležila tudi vse več predaj islamističnih borcev, kot tudi zajela številne v boju. Trenutno se ne ve, kje se nahaja Abu Bakr al-Baghdadi, ki t. i. Islamsko državo vodi vse od leta 2010 in se je leta 2014 razglasil za kalifa novega kalifata.

Joseph Votel
Joseph Votel | vir: Pixsell

Ameriški general Joseph Votel, ki poveljuje ameriškemu Centralnemu poveljstvu, je v petek poudaril, da bo dokončna izguba teritorija t. i. Islamsko državo prisilila v nadaljevanje delovanja preko gverilskega bojevanja in aktiviranja spečih terorističnih celic širom Iraka in Sirije, še poroča Reuters.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek