REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jordan Peterson pristal na »besedni dvoboj« s Slavojem Žižkom

Jordan Peterson pristal na »besedni dvoboj« s Slavojem Žižkom Slavoj Žižek in Jordan Peterson

Vse kaže, da bi se nam kmalu lahko zgodil intelektualni spopad doslej še neznanih razsežnosti.

Kanadski akademik in internetna senzacija Jordan Peterson se je namreč odzval na nedavno kritiko znanega slovenskega filozofa Slavoja Žižka na njegov račun. 

Očitno se je pripravljen besedno spopasti z Žižkom in to »na kateremkoli mestu in ob kateremkoli času, gospod Žižek«, kot je zapisal v svojem tvitu.

Peterson je bil ob nedavni izdaji svoje knjige tudi v Ljubljani, kjer je med drugim dejal, da je prvič v neki državi, ki je bila »za železno zaveso«, kar je tudi v Sloveniji sprožilo vrsto žolčnih polemik.

Nekateri so namreč trdili, da je Peterson Slovenijo dobro uvrstil za železno zaveso, drugi pa, da Slovenija kot del Jugoslavije nikoli ni bila del Varšavskega pakta in držav »realnega socializma« in da je Peterson izrekel neumnost.

Sicer pa se je vse skupaj začelo na srečanju Cambridge Union prejšnji mesec, ko se je Žižek obregnil ob »psevdo-znanstvene reference« Jordana Petersona in njegovo nesposobnost, da govori o »ženskah in zakonu z omenjanjem rakov, opic ali česarkoli drugega.« Ta komentar je sprožil smeh med Žižkovo publiko.

Vendar pa Peterson očitno ne meni, da so bili ti Žižkovi komentarji zelo smešni. Zato je na kratko zapisal »na kateremkoli mestu in ob kateremkoli času, gospod Žižek« v svojem odzivu in mu priložil povezavo do spletne strani, ki je poročala o Žižkovih komentarjih.

Ta Petersonov odziv pa je sprožil vrsto komentarjev na družbenih omrežjih. Nekateri so to primerjali z največjim »boksarskim UFC spopadom« kadarkoli. Peterson je namreč izrazit kritik »intelektualne levice«, medtem ko je Žižek znan po svojih radikalno »levih« pogledih.

Komentarji na družbenih omrežjih so bili tudi zabavni.

»Žižkova soba je veliko bolj čista, kot vaša. Uničil vas bo,« je zapisa eden od komentatorjev in se s tem posmehnil Petersonovim opozorilom po potrebi o "urejenosti", ki je seveda ni videti na ozadju njegovih osebnih fotografij iz njegovega njegovega okolja.

To ni prvič, da je Peterson dejal, da se je pripravljen besedno spopasti z Žižkom. Že konec novembra je ob prevodu svoje knjige v slovenščino pred polno dvorano v Ljubljani dejal, da bi bilo »zelo zanimivo«, da bi imel razpravo z Žižkom.

Žižkova soba je veliko bolj čista, kot vaša. Uničil vas bo, je zapisal eden od sledilcev Petersona

»Če bi to lahko dogovorili, bi se morda lahko zgodilo,« je dejal Peterson.

Vse bo sedaj odvisno od tega, kako se bo odzval Žižek.

Razprava takega formata v Sloveniji pa bi bila seveda, ne glede na to, kdo v intelektualnih krogih danes "navija" bolj za enega ali drugega, seveda odlična promocija tudi za Slovenijo.

 

Delite članek