REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Italija: Potapljanje rok v sveto vodo strogo prepovedano, denarne in zaporne kazni za kršilce karantene

Italija: Potapljanje rok v sveto vodo strogo prepovedano, denarne in zaporne kazni za kršilce karanteneKoronavirus v Italiji

Ob začetku novega delovnega tedna v italijanskih regijah, kjer so odkrili primere okužbe z nevarnim koronavirusom, vlada mrtvilo.

Doslej so v severni Italiji zabeležili 152 okužb, trije pacienti pa so umrli. Največ okuženih je v Lombardiji.

Med 112 obolelimi je tudi dermatolog s poliklinike v Milanu, kar je prvi primer v drugem največjem italijanskem mestu in Benečiji.

Beseda »karantena« prihaja iz benečanskega dialekta in označuje 40 dni, kar je bil čas, ki so ga morali vsi na ladjah preživeti po vplutju v italijanska pristanišča v času »črne smrti« oziroma kuge.

In ta beseda je sedaj znova neprestano v uporabi v Italiji, ki je v Evropi s koronavirusom najbolj okužena država in se je odločila za drakonske ukrepe.

Več kot 60.000 Italijanov je že zaprtih v izoliranih mestih, policija pa vsem potnikom preprečuje vstop in izstop iz njih. Vsi, ki bi prekršili dekret bodo soočeni z denarnimi kaznimi in celo z zaporom.

Celo Avstrija je ponoči za štiri ure prekinila železniške povezave z Italijo, vendar jih je po negativnem testu dveh potnikov znova dovolila.

Za stroge ukrepe se je odločila tudi Romunija. Vse, ki bodo prispeli iz severnih italijanskih dežel, bodo poslali v 14-dnevno karanteno.

Za stroge ukrepe se je odločila tudi Romunija.

Vse, ki bodo prispeli iz severnih italijanskih dežel, bodo poslali v 14-dnevno karanteno.

V mestih severne Italije so odpovedane vse maše, potapljanje rok v sveto vodo pa je strogo prepovedano.

Šole bodo najmanj teden dni zaprte tudi v Milanu, Giorgio Armani pa bo svojo modno revijo organiziral – v prazni dvorani.

Prizor iz Italije - koronavirus
Prizor iz Italije - koronavirus

Odpovedane so bile tudi tri nogometne tekme lige A, zaprte so šole, vsak, ki bo prekršil ukrepe pa bo kaznovan z 250 evri kazni ali trimesečnim zaporom.

Množijo se tudi incidenti.

V Rimu živčni taksisti pred letališčem Fiumicino že neradi vozijo potnike iz Azije, neko žensko v Torinu pa so napadli zgolj zato, ker je bila – Kitajka. Odpovedali so tudi vsa turistična potovanja.

Matteo Salvini, voditelj Severne Lige se sicer zavzema tudi za zapiranje meja, toda »države, ki mejijo na Italijo verjetno mislijo isto s svoje strani meje,« ocenjuje Daily Beast.

Matteo Salvini, voditelj Severne Lige se sicer zavzema tudi za zapiranje meja, toda »države, ki mejijo na Italijo verjetno mislijo isto s svoje strani meje,« ocenjuje Daily Beast. 

Tako ekstenzivni izbruh bo verjetno vplival na celotno zahodno Evropo zelo hitro.

V Italiji je v obtoku tudi več teorij o tem, kako je bolezen sploh prišla v Italijo.

Italijanskim okuženim je skupno, da nihče od njih ni bil na Kitajskem, to pa je podatek, ki zelo skrbi epidemiologe, virologe in infektologe.

Nikakor namreč ne uspejo ugotoviti, kje se je virus začel širiti, oziroma, kdo je »ničelni pacient«, torej prvi okuženi.

Iščejo obolele, ki so bili v kontaktu z osebami, ki so se vrnile iz Wuhana, a za zdaj neuspešno.

Doslej edini osumljenec, podjetnik iz mesteca Castiglione d’Adda, je bil na testih negativen.

Po eni od teorij naj bi jo prinesel kitajski par, ki je potoval od severa Italije pa vse do Rima in Sorenta.

Prizori iz severne Italije ob izbruhu Covid-19 koronavirusa

Toda v mestu Codogno, blizu Milana, je 39 pacientov, ki so bili najprej pozitivni na testih povezanih s prvim pacientom, imenovanim »pacient nič«, ki naj bi zbolel v Šanghaju.

Problem je v tem, da »ničelni pacient« nikoli ni bil pozitiven v testih prisotnosti virusa.

Zdravniki menijo, da bi lahko bil »tihi prenašalec«, ki je okužil prijatelja, »pacienta ena« tako, da je sam najprej neopazno prebolel bolezen. Toda – morda je bil pravi prenašalec nekdo drug.

Tako ekstenzivni izbruh bo verjetno vplival na celotno zahodno Evropo zelo hitro.

Drugo žarišče je v Venetu, blizu Benetk, kjer je bilo inficiranih dvanajst ljudi, čeprav nikoli niso bili na Kitajskem ali imeli stik s kakšnim očitno bolnim.

V karanteni je tudi osem Kitajcev, ki so prišli iz Wuhana in preko Nemčije, vendar tudi nihče od njih v testih ni bil pozitiven.

Velko je torej neznank, prav to pa najbolj bega ljudi.

Čeprav so trgovine odprte, so police marsikje prazne ker so prebivalci pokupili vse, da bi si naredili zalogo v primeru še strožje karantene.

Slovensko ministrstvo za zdravje opozarja, da naj se vsi, ki so bili v severnih pokrajinah Italije samoopazujejo in v primeru vročine nad 38 stopinjami, kašlja ali težkega dihanja kontaktirajo zdravnika po telefonu.

Pri preprečevanju okužbe z virusom COVID - 19 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

- Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

- Ne dotikamo se oči, nosu in ust.

- V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

- Upoštevamo pravila higiene kašlja.

- Redno si umivamo roke z milom in vodo.

- V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %.

Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje in razkuževanje površin niso namenjena čiščenju in razkuževanju kože.

Delite članek