REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iranski vrhovni voditelj: Ameriške obljube brez kredibilnosti, edina pot naprej je popolna odprava sankcij

Iranski vrhovni voditelj: Ameriške obljube brez kredibilnosti, edina pot naprej je popolna odprava sankcijJoe Biden in Hasan Rouhani. Vir: Twitter

Iran ima »ničelno stopnjo zaupanja« v kakršnekoli obljube iz ZDA, je sporočil iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Khamenei in ob tem dal vedeti, da osebno ne verjame, da se bi ZDA odpovedale sankcijam.

Američani morajo razveljaviti vse sankcije. Mi bomo to preverili in če bodo sankcije resnično odpravljene, potem bomo začeli izpolnjevati naše obveznosti brez kakršnihkoli problemov.

Iran in ZDA sta skupaj s še štirimi državami leta 2015 podpisali sporazum o jedrskem orožju JCPOA, vendar je administracija Donalda Trumpa leta 2018 od sporazuma enostransko odstopila, čeprav Teheran sporazuma ni kršil.

Iran je v skladu s pravicami, ki jih ima po mednarodnem pravu, odgovoril z delnim nespoštovanjem sporazuma.

Sedaj zahteva, da Washington najprej v popolnosti začne spoštovati sporazum, predno bi Iran znova pričel z njegovim popolnim spoštovanjem.

Ameriška administracija Joeja Bidna, ki sicer izraža pripravljenost, da k sporazumu znova pristopi pa zahteva, da ga najprej v popolnosti prične spoštovati Iran.

Ali Khamenei osebno ne verjame, da se bi ZDA odpovedale sankcijam, ki jih je uvedel Donald Trump. Vir: Twitter

ZDA pa bi k sporazumu pristopile šele po pogajanjih z Iranom, v katerih nameravajo od Irana zahtevati nove koncesije.

Toda ti signali iz ZDA zaradi verolomnosti ameriške vlade niso posebej impresionirali vodstvo Irana, ki se je opeklo, ko je v preteklosti zaupalo besedam in ameriškemu podpisu na pogodbi JCPOA.

Predsednik Irana Hassan Rouhani je dejal, da je tudi »enourna zamuda« pri odpravi sankcij »velika izdaja« Irana.

ZDA smo zaupali v času Baracka Obame in izpolnili naše obveznosti. On pa niso.

»ZDA smo zaupali v času Baracka Obame in izpolnili naše obveznosti. On pa niso. Američani so na papirju rekli, da bodo sankcije ukinili, dejansko pa jih niso ukinili,« je opozoril Rouhani.

»Američani morajo razveljaviti vse sankcije. Mi bomo to preverili in če bodo sankcije resnično odpravljene, potem bomo začeli izpolnjevati naše obveznosti brez kakršnihkoli problemov. Imamo veliko potrpljenja in se nam ne mudi,« je poudaril Rouhani.

Vendar je priznal, da ne verjame, da bodo ameriške sankcije odpravljene že kmalu.

»Morate predpostaviti, da bodo sankcije ostale v veljavi in načrtovati ekonomski razvoj na podlagi sankcij.«

Iran se v zadnjem času vse bolj opira na Rusijo in Kitajsko, ki tudi kupuje zelo velike količine nafte od te države.

Delite članek