REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Intelektualni spopad epskih razsežnosti: Jordan Peterson na "domačem terenu" proti Slavoju Žižku

Intelektualni spopad epskih razsežnosti: Jordan Peterson na Slavoj Žižek in Jordan Peterson

Vse kaže, da bi se nam kmalu lahko zgodil "intelektualni spopad" epskih razsežnosti.

Pred nekaj meseci je ob obisku Ljubljane po izdaji slovenskega prevoda svoje zadnje uspešnice kanadski psiholog Jordan Peterson na vprašanje enega od poslušalcev odgovoril, da bi se z veseljem udeležil besednega “dvoboja” s slovenskim filozofom Slavojem Žižkom.

Petrson je znan kot kritik izenačevanja spolov.

"Organizirajte in pridem!", je dejal 56-letni John Peterson, ki je sicer profesor klinične psihologije.

To naj bi se sedaj zgodilo, prvi dvoboj pa bo organiziran na Petersonovem "domačem terenu", v kanadskem Torontu 19. aprila letosv Sonyjevem centru v Torontu. Debata je poimenovana "Sreča: kapitalizem proti marksizmu."

Mnogi menijo, da bomo zato že kmalu priče debatnemu spektaklu zadnjega desetletja, če ne celo tega stoletja, kjer bo kontroverzni kanadski psiholog soočil svoje argumente s svetovno znanim slovenskim filozofom.

Petrson je znan je kot kritik izenačevanja spolov, zato ima veliko nasprotnikov, tudi med akademiki. Še posebej kritičen je do postmodernih levičarskih filozofov in sociologov, saj po njegovem z idejami iz marksizma in komunizma nevarno spodkopujejo temelje zahodne civilizacije.

V nasprotju z njim je 69-letni slovenski filozof Slavoj Žižek znan kot kritik politične korektnosti, a hkrati je tudi velik kritik kapitalizma in neoliberalizma.

S svojimi nenavadnimi in energičnimi nastopi, v kaerih bralce zabava tudi z anekdotami in vici, s katerimi poskuša utemeljiti svoje poglede na svet, pa si je utrdil svetovno slavo.

Žižek je oster kritik kapitalizma, nacionalizma in šovinizma.

V svojih delih in nastopih je zagovornik odprte, demokratične družbe in socialne pravičnosti, hkrati pa je velik nasprotnik nacionalizma, šovinizma in rasizma.

V preteklosti sta eden o drugem že večkrat povedala kritična mnenja.

Žižek je Petersona opisal kot svojega “sovražnika”, njegove ideje pa “psevdoznanstvene”, Peterson pa mu je odgovoril, da se je kadarkoli in kjerkoli pripravljen soočiti z Žižkom. Svoj poziv prvi mu je poslal tudi preko Twittra, vendar je nato ugotovil, da je “komuniciral” z uporabniškim računom, na katerem se objavljajo zgolj Žižkovi tviti.

Kanadski akademik in internetna senzacija Jordan Peterson se je s tem odzval na kritiko znanega slovenskega filozofa Slavoja Žižka na njegov račun. 

Peterson je bil ob nedavni izdaji svoje knjige tudi v Ljubljani, kjer je med drugim dejal, da je prvič v neki državi, ki je bila »za železno zaveso«, kar je tudi v Sloveniji sprožilo vrsto žolčnih polemik.

Chomsky Noam Vir:Throuthout
Noam Chomsky

Nekateri so namreč trdili, da je Peterson Slovenijo dobro uvrstil za železno zaveso, drugi pa, da Slovenija kot del Jugoslavije nikoli ni bila del Varšavskega pakta in držav »realnega socializma« in da je Peterson izrekel neumnost.

Sicer pa se je vse skupaj začelo na srečanju Cambridge Union lani, ko se je Žižek obregnil ob »psevdo-znanstvene reference« Jordana Petersona in njegovo nesposobnost, da govori o »ženskah in zakonu z omenjanjem rakov, opic ali česarkoli drugega.« Ta komentar je sprožil smeh med Žižkovo publiko.

Nekateri so trdili, da je Peterson Slovenijo dobro uvrstil za železno zaveso, drugi pa, da je Peterson izrekel neumnost.

Vendar pa Peterson očitno ne meni, da so bili ti Žižkovi komentarji zelo smešni. Zato je na kratko zapisal »na kateremkoli mestu in ob kateremkoli času, gospod Žižek« v svojem odzivu in mu priložil povezavo do spletne strani, ki je poročala o Žižkovih komentarjih.

Ta Petersonov odziv pa je sprožil vrsto komentarjev na družbenih omrežjih. Nekateri so to primerjali z največjim »boksarskim UFC spopadom« kadarkoli.

Komentarji na družbenih omrežjih so bili tudi zabavni.

Zizek's room is cleaner than yours. He will destroy you. pic.twitter.com/oOEego20CV

»Žižkova soba je veliko bolj čista, kot vaša. Uničil vas bo,« je zapisa eden od komentatorjev in se s tem posmehnil Petersonovim opozorilom po potrebi o "urejenosti", ki je seveda ni videti na ozadju njegovih osebnih fotografij iz njegovega njegovega okolja.

To ni prvič, da je Peterson dejal, da se je pripravljen besedno spopasti z Žižkom. Že konec novembra je ob prevodu svoje knjige v slovenščino pred polno dvorano v Ljubljani dejal, da bi bilo »zelo zanimivo«, da bi imel razpravo z Žižkom.

Žižkova soba je veliko bolj čista, kot vaša. Uničil vas bo, je zapisal eden od sledilcev Petersona

»Če bi to lahko dogovorili, bi se morda lahko zgodilo,« je dejal Peterson.

Razprava takega formata bo zagotovo odlična promocija tudi za Slovenijo. Še posebej, če bi se oba dogovorila tudi za "drugo rundo" v Ljubljani.

V Kanadi se že pripravljajo za srečanje. Ker dvorana lahko sprejme skoraj 3.200 ljudi je očitno, da organizatrorji upajo na velik obisk. Na voljo so samo še vstopnice za posamezne sedeže, po zasoljeni ceni okoli 660 evrov.

Vsi pa niso tako prepričani, da gre za spopad pravih intelektualnih kolosov. Leta 2013 je na primer Noam Chomsky, eden od najbolj znanih levih intelektualcev o Žižku, da “ne ve, o čem ta govori”, Žižkovega “heroja”, Jacquesa Lacana pa je označil kot “popolnega šarlatana.”

 

Delite članek