REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slavoj Žižek meni, da je Clintonova izgubila zaradi vztrajanja v politični sredini

Slavoj Žižek meni, da je Clintonova izgubila zaradi vztrajanja v politični srediniGage Skidmore, Wikimedia Commons/CC-BY-2.0

Slovenski filozof Slavoj Žižek, ki v New Yorku predstavlja svojo novo knjigo o "beguncih, teroristih in drugih težavah s sosedi" je za STA komentiral, da je demokratka Hillary Clinton izgubila volitve proti republikancu Donaldu Trumpu, ker je vztrajala v politični sredini, namesto da bi šla kot Bernard Sanders bolj levo.

Žižek je razburil ameriške levičarje, ko je pred volitvami izjavil, da bi raje videl zmago Donalda Trumpa kot pa Hillary Clinton, ki je bolj nevarna, ker predstavlja inercijo sistema. Tisti, ki ga napadajo z leve, so napačno razumeli, da izraža podporo Trumpu, kar ni res.

"Trumpa preziram, tudi njegovo obnašanje in ne zanikam, da je izjemno nevaren," je za newyorški javni radio v četrtek izjavil Žižek, ki vseeno meni, da levica v ZDA pretirava z barvanjem Trumpa ali njegovih privržencev kot fašistov.

Žižek vztraja, da Amerika ni diktatorska država in Trump ne bo uvedel fašizma. "Morda sem nor ampak mislim, da se ne bo zgodilo čisto nič velikega in hudega," je za STA izjavil Žižek po skupni predstavitvi prvega romana njegove soproge Jele Krečič z naslovom Ni druge ("None Like Her") v Brooklynu.

"Skriti elitizem, nek prezir do navadnih ljudi, ki so dejansko politično nekorektni. V tem je splošna tragedija teh volitev. Clintonova je izgubila, ker se je prehitro rešila Bernarda Sandersa. Ona je mislila, če naj zmaga, mora iti na sredino. Ne. Ona bi morala iti še bolj na levo in bi na ta način dobila tiste obupane ljudi proti establišmentu, ki so glasovali za Trumpa," je dejal.

Bill Clinton je leta 1992 in potem 1996, kakor tudi dvakrat od leta 2008 Barack Obama, osvojil volitve iz sredine. Žižek meni, da se je ta vzorec sedaj povsem spremenil in sredina več ni zmagovalna. Sanders ni bil tako nesramen kot Trump in je bil podobno politično korekten kot Clintonova, vendar volivcev ni navduševal s tem. "Njegovi tipični volivci so točno tisti navadni mali ljudje, ki bi prej volili za republikance. Poznam situacijo, sem bil v Vermontu," je dejal Žižek.

Po prepričanju slovenskega filozofa se je ameriška levica tipično napačno odzvala na pojav Trumpa. Namesto analize so vzeli v roke napad s fašizmom. Za javni radio je izrazil upanje, da se bo sedaj sprožila neka nova politična dinamika iz katere bo zrasla bolj avtentična levica. "Čeprav sem zelo pesimističen marksist in si ne želim proletarske revolucije," je dejal.

Žižek je na predstavitvi knjige Jele Krečič v obliki pogovora z avtorico navdušil newyorško publiko s svežino politične nekorektnosti, ki se mu do določene mere zdi nujna. Nasmejal jih je tudi z ugotovitvijo, da je Trump edini moški, ki nosi svoje lase kot lasuljo. Tisti, ki imajo lasulje želijo, da bi delovale kot pravi lasje, pri Trumpu pa je to obratno.

Za javni radio pa je med drugim dejal, da se mu zdi imenitno ironično, da nova prva dama ZDA Melania Trump prihaja iz družine nekdanje komunistične nomenklature, ki je znala veliko porabljati.

Trumpovo zmago je napovedoval tudi znani režiser Michael Moore, ki deloma že sprejema Žižkove nasvete, čeprav jih morda ni slišal. Demokratom priporoča, naj takoj začnejo ogrevati stroj za impeachment oziroma postavljati temelje za postopek odstavitve predsednika ZDA.

Odpraviti morajo ustanovo superdelegatov v času izbire strankarskega kandidata, ki so Sandersa stali zmage. Vodstvo stranke se ne sme vpletati v demokratične procese, odpraviti bi bilo treba elektorski sistem, volilni dan bi moral biti dela prost dan, glasovi pa bi se morali oddajati le na papirju in ne preko elektronskih strojev, meni Žižek.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek