REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Grozljive posledice: Covid-19 v Ameriki pustil več kot 140.000 sirot

Grozljive posledice: Covid-19 v Ameriki pustil več kot 140.000 sirotEna od zadnjih srečnih fotografij sedemčlanske družine. Vir: Posnetek zaslona, NBC News

Več kot 140.000 otrok, mlajših od 18 let, je v ZDA zaradi pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 od 1. aprila 2020 do 30. junija letos izgubilo starša, celo oba starša, ali pa skrbnika, stare starše, ki so otroku zagotavljali dom in osnovne potrebe, vključno z ljubeznijo, varnostjo in vsakodnevno nego.

En ameriški otrok izgubi starša ali skrbnika na vsake štiri smrti zaradi covida-19, razkriva nova študija, objavljena v četrtek v reviji Pediatrics.

Ugotovitve ponazarjajo sirote kot prikrito in trajno sekundarno tragedijo, ki jo povzroča pandemija koronavirusne bolezni covid-19.

Na splošno je študija pokazala, da v povprečju 1 od 500 otrok v Združenih državah osiroti, kar je posledica smrti starih staršev, ki so zanj skrbeli.

Raziskava, ki temelji na številnih podatkih o rojstvu, smrti in sestavi gospodinjstva, je ocenila, da je 129.630 otrok izgubilo primarnega skrbnika zaradi covid-19.

Še 22.007 je po novi raziskavi izgubilo sekundarnega skrbnika, na primer starega starša, ki je živel v istem gospodinjstvu.

Študija je pri smrtnih primerih skrbnikov otrok, povezanih s covid-19, presejala tudi rasne, etnične in geografske razlike in ugotovila, da otroci iz rasnih in etničnih manjšin predstavljajo 65 odstotkov tistih, ki so zaradi pandemije izgubili primarnega skrbnika.

Čeprav 39 odstotkov ameriškega prebivalstva sestavljajo rasne ali etnične manjšinske skupine, je študija razkrila, da je skoraj dvakrat več otrok z latinskoameriškim, afriškoameriškim, azijskim in staroselskimi (Indijancev) koreninami izgubilo starša zaradi covida-19, v primerjavi z družinami bele populacije.

Po drugi strani je 35 odstotkov otrok v beli populaciji ostalo brez skrbnika, poroča televizijska mreža NBC News.

NBC News je v povezavi z novo raziskavo nedavno poročal tudi o klavrni usodi sedemčlanske družine iz Kalifornije.

Visoko noseča mati je bila necepljena. Delala je kot medicinska sestra v lokalni bolnišnici.

Oče, priljubljen učitelj matematike v lokalni šoli, je bil cepljen.

Prva je s težko obliko koronavirusne bolezni covid-19 zbolela mati.

Zdravnikom je uspelo njenega komaj rojenega otroka rešiti, preden je umrla. Nekaj tednov zatem je umrl tudi oče.

Osiroteli zaradi covida-19. Vir: Posnetek zaslona

Sorodniki nesrečnega parčka so za ameriške medije delili ganljivo zgodbo o štirih malčkih, ki tavajo po hiši starih staršev, zdaj njihovih skrbnikov, in sprašujejo, kje sta mamica in oči.

Novorojenčica pa si starša niti ne bo zapomnila.

Tako sta starša zaradi covida-19 za seboj pustila pet osirotelih otrok, od novorojenke do sedem let starega sinčka.

»Smrt staršev je velika, grozljiva izguba, ki seveda pomembno vpliva na otrokovo življenje,« opozarja dr. Nora Volkow, direktorica ameriškega Nacionalnega inštituta za zlorabo drog, ki je eden od naročnikov študije.

Delite članek