REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Glavni pomočnik Zelenskega v poskusu, da se opraviči znova užalil Kitajsko in Indijo

Glavni pomočnik Zelenskega v poskusu, da se opraviči znova užalil Kitajsko in IndijoNamesto izraza »šibek intelektualni potencial« je glavni pomočnik ukrajinskega predsednika Mihail Podoljak tokrat dejal, da bi moral reči »šibek analitični potencial«. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Podoljak zdaj trdi, da je bila edina težava njegovega prejšnjega nagovora - samo ena beseda.

Glavni pomočnik ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega Mihail Podoljak je v želji, da se opraviči, še enkrat ponovil svojo tezo o »šibkem intelektualnem potencialu« Indije in Kitajske, le da je ob novi priložnosti »intelektualni potencial« zamenjal z »analitičnim potencialom«.

»Namesto 'intelekta' bi bilo treba reči 'šibek analitični potencial', ko gre za oceno pomanjkljivosti strateškega sodelovanja z Rusko federacijo,« je poudaril Podoljak in dodal, da je bila edina težava njegovega prejšnjega nagovora - samo ena beseda.

Podoljak je za ti dve državi dejal, da imata »nizek intelektualni potencial«, v intervjuju za kanal »Vlast vs Vašenko«, objavljen v torek na YouTubu.

Ko je govoril o vse večjem sodelovanju med Pekingom in New Delhijem z Moskvo zaradi konflikta v Ukrajini, je pomočnik Zelenskega Mihail Podoljak dejal, da Kitajska in Indija »ne analizirata posledic svojih dejanj«.

Kitajsko, Indijo in Turčijo je obtožil, da »služijo denar« na vojni med Moskvo in Kijevom, ker, kot je dejal, kitajske oblasti verjamejo, da je to v nacionalnem interesu njihove države, čeprav bi bilo Pekingu bolje, da se distancira od Rusije, ker gre za »arhaični narod, ki Kitajsko vleče v nepotrebne konflikte«.

Po Podoljakovih izjavah, da oblasti na Kitajskem in v Indiji niso dovolj pametne, da bi razumele, kakšni so resnični nacionalni interesi njunih držav je Peking od Kijeva zahteval pojasnilo.

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning je ob tem spomnila, da je imel Peking do konflikta v Ukrajini vedno »odgovoren odnos, in je ves čas pozival h koncu sovražnosti in politični rešitvi krize«.

Podoljak se je sprva poskušal oprati na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, češ da so ruski mediji njegove izjave vzeli iz konteksta.

Zdaj se je glavni pomočnik Zelenskega vendarle poskusil opravičiti Kitajski in Indiji, a mu je spodletelo, saj je znova užalil tako Kitace kot Indijce.

Vendar to ni prvič, da nek visoki ukrajinski uradnik slabšalno komentira azijske države in ljudstva.

Avgusta je namreč Aleksej Danilov, vodja ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo, povedal, da so Azijati (uporabil je prav ta slabšalni izraz, namesto Azijci) manj humani v primerjavi z Evropejci, vključno z Ukrajinci.

»Dober sem z Azijati, a Rusi so Azijati. Imajo popolnoma drugačno kulturo, vizijo. Ključna razlika med nami je v tem, da smo Ukrajinci človečni,« je dejal Danilov.

Podobno kot Podoljak je tudi Danilov, ki je ne le rasist, ampak je tudi nerazgledan, pred tem dejal, da se Rusija nahaja v Aziji, in ne v Evropi, kljub temu, da je bila celo Ukrajina skozi zgodovino 250 let najprej del ruskega imperija in kasneje ZSSR, neodvisna pa je šele tri zadnja desetletja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek