REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekdanji svetovalec Zelenskega znova šokiral Ukrajince: »Rusije ni mogoče premagati!«

Nekdanji svetovalec Zelenskega znova šokiral Ukrajince: »Rusije ni mogoče premagati!«Aleksej Arestovič. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Aleksej Arestovič, nekdanji svetovalec predsednika Ukrajine Vladimirja Zelenskega je po nekaj svojih verbalnih zdrsih, ko je odstopil, v javnosti pričel izrekati precej drugačne trditve kot takrat, ko je še delal za Zelenskega.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Aleksej/Oleksij Arestovič je odstopil potem, ko so se januarja leta 2023 nanj vsule kritike, ker je priznal, da bi za domnevni ruski napad na stanovanjski blok v Dnipropetrovsku na vzhodu Ukrajine lahko bila odgovorna - ukrajinska zračna obramba.

Povedal je resnico, ki pa je za mnoge v Ukrajini nesprejemljiva.

Nemogoče je pritiskati na sovražnika, ki ima jedrsko orožje.

Teden dni po odstopu je podal še bolj mračno oceno.

»Zamudili smo ne samo vojaško priložnost, izgubili smo čas, Rusi pa so se začeli mobilizirati, 'popravili' razmere na fronti in ponekod dosegli celo premoč. Ne samo, da Zahod ni dal orožja, ampak smo zamudili notranjo politično in državno priložnost«, je dejal Arestovič v videu, objavljenem na njegovem kanalu Telegram.

Poudaril je, da je Kijev zamudil priložnost, da prejme pravočasno in popolno vojaško podporo zahodnih držav, in dodal, da bo po njegovem mnenju »padel« celoten ukrajinski narod.

Po njegovih besedah ​​je zdaj na bojišču razlika v primerjavi z začetkom vojne, ko je ukrajinska vojska »zadela z vsako raketo«, zdaj pa so se »pokazale pomanjkljivosti.«

Škoda, da se vsega tega ni spomnil prej, ko je bilo potrebno le uresničiti Minske sporazume ali tedaj, ko je decembra leta 2021 Rusija Ukrajini in Zahodu ponujala nov varnostni sporazum.

S podobnimi izjavami pa je nato še nadaljeval. Še večkrat je opozoril na absurdnost trditev političnega vodstva Ukrajine in zahodnih mentorjev.

»Rusije ni mogoče premagati,« je tokrat Ukrajince znova šokiral Arestovič.

»Nemogoče je pritiskati na sovražnika, ki ima jedrsko orožje. In ekonomske sankcije, pih - Iran je pod gospodarskimi sankcijami že 40 let, vodi popolnoma samostojno politiko, zjebal je že vse - Izrael, Sirijo, Savdsko Arabijo, ZDA, pol Afrike in pol Južne Amerike in nihče jim nič ne more. In Rusija je večja od Irana in vplivnejša,« je dejal Arestovič.

Škoda, da se vsega tega ni spomnil prej, ko je bilo potrebno le uresničiti Minske sporazume ali tedaj, ko je decembra leta 2021 Rusija Ukrajini in Zahodu ponujala nov varnostni sporazum.

Več kot pol milijona mrtvih – in žrtve v tej vojni še vedno padajo vsak dan - bi v tem primeru danes verjetno ne bilo. Bili bi živi in s svojimi družinami.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek