REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Peking: Podoljak naj pojasni izjave o nizkem intelektualnem potencialu Kitajcev in Indijcev

Peking: Podoljak naj pojasni izjave o nizkem intelektualnem potencialu Kitajcev in IndijcevMihail Podoljak, glavni pomočnik ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Peking je od Kijeva zahteval pojasnilo, potem ko je Mihail Podoljak, glavni pomočnik ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega, komentiral, da oblasti na Kitajskem in v Indiji niso dovolj pametne, da bi razumele, kakšni so resnični nacionalni interesi njunih držav.

Podoljak je za ti dve državi dejal, da imata »nizek intelektualni potencial«, v intervjuju za kanal Vlast vs Vašenko, objavljen v torek na YouTubu.

Ko je govoril o vse večjem sodelovanju med Pekingom in New Delhijem z Moskvo zaradi konflikta v Ukrajini, je dejal, da Kitajska in Indija »ne analizirata posledic svojih dejanj«.

Kitajsko, Indijo in Turčijo je obtožil, da »služijo denar« s konfliktom med Moskvo in Kijevom, ker, kot je dejal, kitajske oblasti verjamejo, da je to v nacionalnem interesu njihove države, čeprav bi bilo bolje Pekingu, če bi se distanciral od Rusije, ker je to »arhaično ljudstvo, ki Kitajsko vleče v nepotrebne konflikte.«

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning je na prošnjo za komentar Podoljakovih izjav dejala, da ne pozna ozadja »pripomb te osebe«, vendar naj jih sam pojasni.

Mao je spomnila, da je imel Peking vedno »odgovorno« stališče do konflikta v Ukrajini, saj je nenehno pozival h koncu sovražnosti in politični rešitvi krize.

Podoljak se je poskušal oprati na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, češ da so ruski mediji njegove izjave vzeli iz konteksta.

Kitajska, Indija in Turčija si »očitno zaslužijo« pomembne vloge na mednarodnem prizorišču, a, poudarja Podoljak, »je globalni svet veliko širši od tudi najbolj premišljenih regionalnih nacionalnih interesov«.

Moskva, s katero Ankara, New Delhi in Peking vzdržujejo vezi, »demonstrativno poskuša spodkopati temelje globalnega sveta«, je zatrdil.

Vendar Podoljak ni prvi visoki ukrajinski uradnik, ki slabšalno govori na račun azijskih držav in ljudstev.

Avgusta je namreč Aleksej Danilov, vodja ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo, namignil, da so Azijci manj humani v primerjavi z Evropejci, vključno z Ukrajinci.

»Dober sem z Azijati, a Rusi so Azijati. Imajo popolnoma drugačno kulturo, vizijo. Ključna razlika med nami je v tem, da smo mi (Ukrajinci) človečni,« je dejal Danilov.

Danilov, ki je ne le rasist, ampak je tudi skrajno nerazgledan, je ob tem najprej dejal, da se Rusija nahaja samo v Aziji, in ne v Evropi, kljub temu, da je bila celo Ukrajina skozi zgodovino 250 let najprej del ruskega imperija in kasneje ZSSR, neodvisna pa je šele tri zadnja desetletja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek