REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Glavna motorja rakete Sojuz po izstrelitvi odpovedala, ameriški in ruski astronavt zasilno pristala

Glavna motorja rakete Sojuz po izstrelitvi odpovedala, ameriški in ruski astronavt zasilno pristalaSojuz - odpovedana motorja in astronavta

Iz ruskega vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu so danes proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) izstrelili vesoljsko plovilo Sojuz MS-10 z dvema astronavtoma.

Vendar je kmalu po izstrelitvi odpovedala druga stopnja rakete. Sojuzu, ki bi moral na 57- ekspediciji ISS ponesti ameriškega astronavta Nicka Hagua in ruskega kozmonavta Alekseja Ovčinina, sta namreč po uspešnem vžigu prve stopnje rakete kmalu po izstrelitvi, približno dve minuti po vzletu odpovedala oba glavna motorja.

Na vesoljsko postajo naj bi odnesla nekaj zalog in poseben biološki 3D-tiskalnik.

Na vesoljsko postajo naj bi odnesla nekaj zalog in poseben biološki 3D-tiskalnikAstronavta sta izvedla postopek zasilnega pristanka.

Rusko vesoljsko plovilo se je vrnilo na Zemljo v prostem padu in zasilno pristalo v kazahstanski stepi 25 kilometrov od mesta Žezkazgan.

Na prizorišču so že reševalne ekipe s helikopterji in žerjavom. Astronavta naj bi že izstopila iz kapsule in naj bi bila živa in v »zadovoljivem stanju«.

V tem trenutku naj bi po poročanju ruskih medijev že zapustila plovilo.

Na vesoljsko postajo naj bi odnesla nekaj zalog in poseben biološki 3D-tiskalnik, s katerim bodo znanstveniki v pogojih brez gravitacije poskušali »tiskati« človeško tkivo in organe. Tudi zato je bil tretji sedež v kabini rakete nezaseden oziroma so nanj namestili zaloge.