REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Policija ugotovila, kaj je povzročilo gigantski požar med hip-hop festivalom na hrvaškem Pagu

Policija ugotovila, kaj je povzročilo gigantski požar med hip-hop festivalom na hrvaškem PaguPag, požar

Ponoči okoli ene ure v noči od ponedeljka na torek 16. julija je na plaži Zrće na Novaliji na otoku Pagu na Hrvaškem izbruhnil velik požar.

Evakuiranih je bilo več kot 10 000 ljudi, ki so jih na hitro pričeli z mesta požara voziti z avtobusi, požar pa gasijo tudi letala – kanaderji. »To je strašno, katastrofa!« so povedali bežeči ljudje. Nekateri pa so kljub ognju želeli plesati, tako da so jih morali proti avtobusom porivati varnostniki.

Evakuirali so tudi vse iz lokala Kalypso, ki se nahaja blizu plaže, gašenje pa poteka. Vse pa je presenetila moč in hitrost širjenja požara, ki se je začel v borovem gozdu.

Vse kaže, da je k hitremu širjenju ognja pomagal tudi močan veter.

Požar so najprej pričeli gasiti gasilci iz Novalje, ker pa ga niso mogli pomagati, so jim v pomoč prišli še vsi z otoka Paga. Do pol štirih zjutraj so po morju pripeljali še sedem gasilskih vozil iz Zadra.

V zrak so poslali tudi tri letala za gašenje požarov.

»Gori borov in mešan gozd. Del je že izgorel. Ni ogroženih objektov, gostinski pa so zaščiteni. Na terenu je 64 gasilcev in 22 vozil iz Ličko-senjske in Zadarske županije, v zraku pa so trije kanaderji,« je dejal za dnevnik.hr Hrvoje Ostović, poveljnik gasilcev iz Ličko-senjske županije.

Tuji mediji poročajo, da je požar izbruhnil med hip-hop festivalom »Fresh Island« ter da je znano plažo pogoltnil »gigantski požar«. Nekateri so zapisali, da je bil ta prizor nekaj najbolj strašnega, kar so videli v življenju.

Pri tem je »Fresh Island« eden od največjih hip-hop festivalov v Evropi.

Evakuirali so tudi znane raperje, na primer Tygo, ki je dejal, da bi bila povrnitev polovice stroškov zaradi nepričakovane prekinitve festivala »v redu.«

Namestnik direktorja hrvaške policije Željko Prša je povedal, da so policisti organizirali uspešno evakuacijo ljudi, ki so se zabavali v več klubih na plaži Zrće.

Potrdil je, da preiskava vzroka požara poteka, ter zavrnil govorice, da so policisti prijeli domnevne osumljence, ki naj bi podtaknili požar.

Požar je povzročil "odprt ogenj". Po preiskavah je najverjetneje šlo za cigaretni ogorek, ki je bil odvržen 20 ali 30 metrov od morja, zraven plaže Caska.

Župan Novalje Ante Dabo pred tem v pogovoru za hrvaški radio ni zanikal ugibanj, da je bil ogenj morda podtaknjen.

Na Hrvaškem so medtem ugotovili, kaj naj bi bilo krivo za požar - to je bil "človeški faktor" je dejal namestnik direktorja policije Željko Prša za RTL.

Požar je povzročil "odprt ogenj". Po preiskavah je najverjetneje šlo za cigaretni ogorek, ki je bil odvržen 20 ali 30 metrov od morja, zraven plaže Caska. Trenutno še vedno opravljajo pogovore z očividci. 

Ogenj se je pojavil na travi in se razširil v gozd. Če gre za namerno podtikanje ali neprevidnost policija še ugotavlja.

Vendar nekatere okoliščine govorijo o tem, da bi bil lahko požar tudi podtaknjen, kot opozarja župan Novalije.

»Lahko rečem, da je pred tem požarom gorelo reciklažno dvorišče Metis v podjetniški coni, na jugovzhodnem delu mesta, ko pa so gasilci to pogasili je zagorelo na Zrću. Verjamem, da gre za piromane, ki so želeli narediti tragedijo v pogojih močnega vetra,« je dejal Dabo.

Vendar pa po zadnjih podatkih oba omenjena požara naj ne bi bila povezana. Prvi naj bi nastal zaradi napake na električnih sistemih. Policija pa zadevo še preiskuje.