REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Francija se norčuje iz Trumpa s "popravljenim" videom Bele hiše

Francija se norčuje iz Trumpa s Bad deal - video

Francija pod vodstvom novega predsednika  Emmanuela Macrona se je očitno odločila, da se, kot ocenjuje Huffington Post "ponorčuje" iz ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegovega odstopa od pariškega klimatskega sporazuma.

"Naredimo planet znova velik"

V petek se je samo eno uro zatem, ko se je na You Tubu pojavil video Bele hiše, ki je pojasnjeval, da bi bilo vztrajanje pri pariškem sporazumu za ZDA slabo zato, ker bi imelo to negativen vpliv na ameriško gospodarstvo, pojavil "popravljen" video zapis z dodanimi komentarji francoskega ministrstva za evropske in zunanje zadeve. Francoski diplomati so zapisali:" Videli smo video Bele hiše o pariškem sporazumu. Ne strinjamo se - zato smo ga spremenili," ter svoj komentar zaključili z ključno besedo #MakeThePlanetGreatAgain oziroma "naredimo planet znova velik," kjer se "velik" da razumeti tudi kot čudovit.

V novem video zapisu je sporočilo, da je "pariški sporazum slaba pogodba za ZDA " spremenjeno v "odstop od pariške pogodbe je slaba pogodba za ZDA - in svet."  Na trditev Bele hiše, da bi sporazum stal ameriške davkoplačevalce 6,5 milijonov delovnih mest so francoski diplomati dodali:"Številna ameriška podjetja iz različnih industrijskih panog, kot so na primer Exxon Mobile, Schneider Electric ali Microsoft, se s tem ne strinjajo." In medtem ko Bela hiša trdi, da je bila administracija prejšnjega predsednika ZDA Baracka Obame "slab pogajalec", francoska verzija govori o tem, da je bila pogodba "celovito izpogajana." Video je tudi v celoti narejen v pravilni angleščini, kar je jasen znak, da so diplomati z njim želeli komunicirati z Američani in to na način, ki je precej drugačen od tistega, ki ga goji Donald Trump s svojimi "tviti."

Macron-Trump

Do objave tega videa je prišlo takoj zatem, ko so številni mediji francoskega predsednika izenačili za pravega voditelja "svobodnega sveta", saj se to za ameriškega predsednika, ki se očitno bolje razume z različnimi samodržci, kot pa demokratično izbranimi voditelji evropskih držav - danes ne bi več moglo reči brez resnih pridržkov.

Emmanuel Macron kot anti-Trump: "Nimamo planeta B"

Ob tem je francoski predsednik Emmanuel Macron tudi v na televiziji predvajanem govoru zelo hitro po prelomni odločitvi ameriške administracije ostro kritiziral Trumpov odstop ZDA od pariškega sporazuma o klimatskih spremembah, ter z očitnim nasprotovanjem Trumpu uporabil celo spremenjeno Trumpovo frazo iz časa njegove predsedniške kampanje, da je namreč potrebno "planet znova narediti velik." Pri tem je na zelo nenavaden način svoj govor iz Elizejske palače povedal tako v francoščini kot tudi angleščini, kar se je zgodilo prvič v zgodovini. Francoski predsednik je v Franciji ponudil zatočišče tudi ameriškim znanstvenikom, ki so kritizirali Trumpovo "napako glede interesov države, njegovih ljudi ter prihodnost planeta." "Ne dajte se zavesti glede klime: nimamo načrta B, zato ker ni nobenega planeta B", je dejal francoski predsednik.

"Ne dajte se zavesti glede klime: nimamo načrta B, zato ker ni nobenega planeta B."

Za svoje nastope je Emmanuel Macron dobil veliko podpore. Po poročanju BBC-ja si je Macronovo geslo "naredimo planet spet velik" v enem dnevu delilo 140 000 uporabnikov, kar kaže, da je Macron "mojster komunikacije." Po oceni BBC-ja je Macron "dolgo pričakovana mednarodna osebnost" - anti-Trump". Tudi v časniku India Times je bil opisan kot "heroj" zaradi nasprotovanja Trumpovi politiki. Med Trumpovim obiskom Evrope je francoski predsednik vzbudil veliko pozornosti tudi s svojim rokovanjem z ameriškim predsednikom - oba predsednika sta namreč tako močno stiskala roki drug drugega, da so jima členki postali povsem beli, kar ni ušlo novinarjem.

Odstop ZDA od pariškega dogovora o zmanjšanju toplogrednih plinov je precejšen udarec za svet, ki se že zdaj ubada z resnimi problemi pri naporih, da se temperature na svetu v prihodnjih letih ne dvignejo za več kot dve stopinji Celzija. ZDA so v okviru sporazuma revnim državam, ki se soočajo s posledicami klimatskih sprememb obljubile tudi 3 milijarde dolarjev pomoči, od česar je administracija Baracka Obame milijardo dolarjev že plačala. Sporazum je leta 1995 sicer podpisalo 195 držav sveta, torej praktično - ves svet. Ker ameriški senat ni potrdil sporazuma, ima ameriški predsednik relativno enostavno pot pri odstopu od te pogodbe. V pogodbi je namreč predviden proces izstopa, ki lahko traja štiri leta, kar pomeni, da bodo ZDA zakonito odstopile od pogodbe 4. novembra leta 2020, torej samo dan po naslednjih predsedniških volitvah. Naslednji predsednik - če to ne bi bil več Donald Trump - pa bi seveda lahko nato znova pristopil k  tej mednarodni pogodbi.