REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Forenziki: v telefon Jeffa Bezosa vdrla Savdska Arabija, eksperti OZN zahtevajo preiskavo

Forenziki: v telefon Jeffa Bezosa vdrla Savdska Arabija, eksperti OZN zahtevajo preiskavoBezos in bin Salman

Vse več dokazov je o tem, da je bil savdski prestolonaslednik osebno vpleten v vdor osebnega telefona najbogatejšega človeka na svetu.

Jeff Bezos, ustanovitelj spletnega trgovca Amazon in lastnik časopisa The Washington Post je bil tarča vdora v osebni telefon takoj zatem, ko si je s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom izmenjal sporočila na aplikaciji WhatsApp.

Sledilo je »večurno« prenašanje podatkov in slik z njegovega telefona.

To naj bi mu potrdila forenzična ekipa, ki je njegov mobilnik pregledala, da so podatki verodostojni, pa so potrdili tudi strokovnjaki OZN.

V mobilni telefon ustanovitelja Amazona so vdrli neznanci, potem, ko je odprl priponko, ki mu jo je poslal bin Salman.

Pregled Bezosovega mobilnika je nato opravila še posebna agencija OZN, ki naj bi objavila poročilo o domnevnem vdoru.

Bezos in bin Salman
Bezos in bin Salman

Sedaj naj bi dva strokovnjaka OZN potrdila, da obstaja dovolj forenzičnih dokazov o tem, da je Bezosov telefon zlorabila Savdska Arabija. Uradno sporočilo o tem naj bi izdali kmalu.

Zadeva se je znašla tudi v preiskavi Agnès Callamard, posebne poročevalke OZN, ki raziskuje izvensodne uboje. Imela naj bi dovolj kredibilnih dokazov, ki savdsko vlado povezujejo s tem vdorom, tako da bo od Savdske Arabije lahko zahtevala uradna »pojasnila.«

Bin Salman je verjetno verjel, da bi v primeru, če bi našel kaj o Bezosu, lahko vplival na to, kako se Savdska Arabija obravnava v Washington Postu.

Takoj po vdoru v njegov telefon naj bi z njega prenesli tudi veliko količino podatkov.

Že lani je vodja varnostnikov Jeffa Bezosa Gavin Becker za Daily Beast napisal, da so imeli Savdijci dostop do Bezosovega telefona, ter da so tako prišli do vsebine sporočil, ki sta si jih izmenjala Bezos in televizijska voditeljica Laura Sanchez, s katero se je Bezos tedaj dobival.

Nato je te podatke dobil National Enquirer, ki je v lastništvu Davida Peckerja, prijatelja ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegovega podjetja AMI – to pa je poskrbelo tudi za molk prič, ki so želele razkriti zgodbe o spolnih odnosih Donalda Trumpa s porno igralkami.

Isti časnik je tudi objavil, da se Bezos ločuje od svoje dolgoletne žene MacKenzie, saj je začel razmerje z televizijsko voditeljico Lauren Sanchez.

Informacijo naj bi na časopisu dobili iz zasebnih sporočil med Bezosom in Sanchezovo.

Že takrat je obstajal sum, da je Bezosu nekdo vdrl v telefon in te podatke ukradel in kot vse kaže, so bili to hekerji povezani s Savdsko Arabijo.

Vdor naj bi omogočilo sporočilo, ki ga je Bezosu 1. maja leta 2018 poslal bin Salman.

Kraja podatkov z Bezosovega telefona naj bi se začela, ko je kliknil na okužen video posnetek, ki mu ga je poslal bin Salman z osebnega profila.

Mohammed bin Salman in umorjeni Džamal Hašodži
Mohammed bin Salman in umorjeni novinar Washington Posta Džamal Hašodži.

Bezos, ki je obogatel s spletno trgovino Amazon, je tudi lastnik časnika The Washington Post, kjer je bil pred smrtjo zaposlen savdijski disidentski novinar Džamal Hašodži.

Hašodžija so oktobra leta 2018 na savdijskem konzulatu v Istanbulu umorili savdijski operativci.

Ameriške obveščevalne službe so prepričane, da so ga v konzulatu v Istanbulu ubili in razkosali na ukaz bin Salmana.

Turčija ima tudi posnetke, ki dokazujejo, da je bil umor izpeljan s strani pripadnikov savdijskih služb skrbno načrtovan. Nedavno so sicer na sojenju, zaprtemu za javnost obsodili domnevno neposredno odgovorne za smrt Hašodžija.

Novo razkritje bo še povečalo pritisk na vlade zahodnoevropskih držav in ZDA, od katerih mediji in civilnodružbene skupine zahtevajo spremembo nadvse tolerantne politike do Savdske Arabije, navkljub hudim kršitvam človekovih pravic v tej državi.

Novo razkritje bo še povečalo pritisk na vlade zahodnoevropskih držav in ZDA, od katerih mediji in civilnodružbene skupine zahtevajo spremembo nadvse tolerantne politike do Savdske Arabije, navkljub hudim kršitvam človekovih pravic v tej državi.

Veleposlaništvo Savdske Arabije v Združenih državah Amerike se je na omenjene trditve odzvalo tako, da jih je označilo za »absurdne.«

Andrew Miller, strokovnjak za Bližnji vzhod, ki je delal v administraciji Baracka Obame je dejal, da je bin Salman verjetno verjel, da bi v »primeru, če bi našel kaj o Bezosu, lahko vplival na to, kako se Savdska Arabija obravnava v Postu,« pri tem pa je jasno, da »Savdijci nimajo jasnih meja glede tega, kaj so pripravljeni narediti, da bi zaščitili ali pomagali bin Salmanu.«

Delite članek