REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Druga ameriška humanitarna pošiljka prispela na mejo z Venezuelo, Maduro opozarja, da sledijo »zarote in provokacije«

Druga ameriška humanitarna pošiljka prispela na mejo z Venezuelo, Maduro opozarja, da sledijo »zarote in provokacije«vir: Pixsell

V kolumbijsko mesto Cucuta, ki se nahaja tik ob meji z Venezuelo, je prispelo ameriško vojaško letalo, ki je dostavilo pošiljko humanitarne pomoči za Venezuelce.

Prva pošiljka, ki je zajemala hrano in zdravstvene potrebščine, je v Cucuto prispela že 8. februarja in je bila uskladiščena.

Ameriška humanitarna pomoč za Venezuelo tako prihaja v Kolumbijo, kljub temu da še ni jasno, kako in kdaj (če sploh) bo ta dosegla pomoči potrebne ljudi.

Juan Guaido
Samooklicani »predsednik« Venezuele in predsednik nacionalne skupščine Juan Guaido je kot datum vstopa humanitarne pomoči v državo določil 23. februar, vendar vojska, kot poroča New York Times, še vedno »neomajno podpira« predsednika Venezuele Nicolasa Madura. | vir: Pixsell

ZDA se je s tem odzvala na poziv predsednika skupščine Juana Guaidoja, ki ga je tudi Slovenija prepoznala za začasnega predsednika države, da naj tuje države pomagajo venezuelskemu prebivalstvu, ki živi v hudem pomanjkanju hrane, zdravil in drugih osnovnih potrebščin.

Ameriška humanitarna pomoč za Venezuelo tako prihaja v Kolumbijo, kljub temu da še ni jasno, kako in kdaj (če sploh) bo ta dosegla pomoči potrebne ljudi. 

Guaido je predhodno že napovedal, da bo tuja humanitarna pomoč prišla v Venezuelo 23. februarja, a za zdaj še ni jasno, kako naj bi se to zgodilo.

Venezuelske obrambne in varnostne sile so namreč blokirale nekatere obmejne prehode s Kolumbijo in najavile prepoved vstopa tuje humanitarne pomoči. Eden takih prehodov je pri Tienditasu, kjer so mejni most, ki ni bil nikoli odprt in uporabljen za prehajanje, blokirale s pomočjo ladijskih kontejnerjev. Hkrati pa sta dva mejna prehoda v bližini Cucute bila včeraj še vedno odprta in omogoča prehod.

V venezuelski prestolnici Caracas je Guiado včeraj ponovno nagovoril svoje podpornike, ki so se prostovoljno prijavili za pomoč pri transportu humanitarne pomoči. Celoten načrt naj bi razkril v ponedeljek, a je že razkril grobe osnutke: »Organizirali se bomo v brigade. Sporočilo, ki ga moramo spraviti do oboroženih sil, da imajo en teden časa, da naredijo dobro stvar. Ali boste bili na strani svoje družine in svojih ljudi, ali na strani uzurpatorja, ki še vedno laže?«

Tako naj bi okoli 600.000 Venezuelcev prečkalo mejo in nato lastnoročno neslo humanitarno pomoč nazaj v Venezuelo, kjer naj bi jo nato razdelili. 

Tako naj bi okoli 600.000 Venezuelcev prečkalo mejo in nato lastnoročno neslo humanitarno pomoč nazaj v Venezuelo, kjer naj bi jo nato razdelili.

Na poznejši novinarski konferenci je Guiadojev predstavnik Lester Toledo razkril, da naj bi več milijonov Venezuelcev odšlo na mejo s Kolumbijo, kjer naj bi se organizirali v delovne brigade in tako zavarovali prihod humanitarne pomoči: »Imeli bomo spremstvo ljudi, sto tisoče, milijone Venezuelce, ki jih je naš predsednik Juan Guaido poklical, ki smo jih prosili, da pridejo na mejo oblečeni v belo kot znamenje miru.«

Toledo je prav tako dejal, da bodo drugo pošiljko pomoči prepeljale tri transportna letala, pri čemer naj bi ameriški uradnik za Reuters izjavil, da slednja obsega več kot 200 ton pomoči.  

Začasni ameriški obrambni minister Patrick Shanahan je v soboto potrdil uporabo treh ameriških vojaških letal C-17, kar je pripisal nujnosti in obsegu humanitarne krize: »To je sporočilo Venezuelcem, da podpiramo njihove humanitarne potrebe«. Tokratna pošilja, ki je bila naložena v letalski bazi na Floridi, obsega higienske potrebščine in posebno prehrano za podhranjene otroke. Za naslednji teden so najavili še pošiljko zdravstvenih potrebščin in zdravil.

C-17
Ameriški C-17 s humanitarno pomočjo. Predsednik Venezuele Nicolas Maduro je dejal, da naj se prebivalci pripravijo na "zarote in provokacije" ter opozoril, da bi se v kontejnerjih lahko skrivalo tudi orožje.| vir: Pixsell

Same pošiljke pa organizira ameriška vladna agencija USAID, katere administrator Mark Green je prispel s pošiljko v Venezuelo. Pri tem je dejal: »Otroci so lačni in skoraj vse bolnišnice v Venezueli se soočajo z resnim pomanjkanjem zdravil.« »Danes smo na meji enega največjega premika prebivalstva v zgodovini Latinske Amerike,« je komentiral beg več kot treh milijonov prebivalcev iz Venezuele.

V prihajajočem tednu naj bi Guaido imel sestanke z brazilsko vlado o vzpostavitvi še ene zbirne točke za humanitarno pomoč v brazilski zvezni državi Roraima, ki se nahaja ob meji z Venezuelo.

V prihajajočem tednu naj bi Guaido imel sestanke z brazilsko vlado o vzpostavitvi še ene zbirne točke za humanitarno pomoč v brazilski zvezni državi Roraima, ki se nahaja ob meji z Venezuelo. Prav tako naslednji teden naj bi iz Miami, kjer se prav tako zbira humanitarna pomoč, prepeljali pomoč na nizozemski otok Curaçao, kjer naj bi vzpostavili še tretjo vstopno točko za humanitarno pomoč.

Trenutno še ni jasno, kako bo na morebitni prehod Venezuelcev in vstop humanitarne pomoč reagiral Nicolas Maduro, ki ima še vedno podporo venezuelskih oboroženih in varnostnih sil, kot tudi članov svoje politične stranke, ter Rusije, Turčije in nekaterih drugih držav.

Slednji je prihod ameriške humanitarne pomoč že označil za krinko za ameriško invazijo na Venezuelo. V petek je tako pozval vojaške sile, da naj bodo previdne zaradi ameriških » vojnih načrtov«. Hkrati je tudi zavrnil, da je v Venezueli kakršnakoli kriza.

Richard Branson
Richard Branson | vir: Pixsell

En dan pred napovedanim vstopom tuje humanitarne pomoči v Venezuelo pa bo v kolumbijskem Cucuti potekal dobrodelni koncert, ki ga organizira britanski milijarder Richard Branson in bo v živo predvajan preko spleta. Tako bodo zbirali denar za nakup še dodatne humanitarne pomoči za Venezuelce, še poroča BBC.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek