REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Drakonsko: 24 let zapora zaradi »širjenja prostitucije«, ker ni imela pokritega samo enega dela svojega telesa

Drakonsko: 24 let zapora zaradi »širjenja prostitucije«, ker ni imela pokritega samo enega dela svojega telesaIran - Saba Kord Afshari, zaradi snetja hidžaba drakonsko kaznovana Iranka

Revolucionarno sodišče v Teheranu je pred nekaj dnevi hudo kaznovalo Sabo Kord Afshari z drakonsko kaznijo, poroča Sun.

Islamska republika je 20-letnico spoznala za krivo, ker je slekla hidžab (naglavno pokrivalo) in »širila propagando proti državi« ter zaradi nezakonitega »zborovanja in dogovarjanja«.

V zaporu bo morala prebiti »le« 15 let, saj bo izvršena le ena najstrožja od večkratnih kazni, ki jih je dobila zaradi svojega ravnanja.

V zaporu bo morala prebiti »le« 15 let.

In kaj je njeno »kaznivo dejanje«?

Saba in njena mama Raheleh Ahmadi sta bili izraziti članici protestne skupine »Bele srede«, ki nasprotuje obveznemu nošenju hidžaba v Iranu.

In zato si ta del telesa - glavo - nista pokrivali niti na javnih mestih.

To pa je v Iranu danes strogo prepovedano.

Pogumni ženski sta pogosto objavljali tudi svoje video posnetke med sprehajanjem po ulicah iranskega glavnega mesta Teherana, da bi spodbudile in ohrabrile druge ženske, da se uprejo zatiranju.

Azijsko nogometno prvenstvo, navijačice Irana Vir:Pixsell

Saba je bila prvič aretirana v iranski prestolnici avgusta lani in zatem za eno leto zaprta, poroča Iran Human Rights Monitor.

Izpuščena je bila februarja, vendar je še naprej protestirala zoper kršitvam človekovih pravic s strani iranskega režima, zaradi česar je bila junija ponovno aretirana.

Na koncu je končala v ženskem krilu teheranskega zapora Evin.

Kljub temu, da je bila tudi njena mama aretirana, Saba ni hotela posneti zahtevanih video posnetkov, s katerimi bi se javno odrekla svojim prepričanjem.

Skupine za človekove pravice pravijo, da je v tem času bila prisiljena posneti video priznanje svojih »zločinov«.

Kljub temu, da je bila tudi njena mama aretirana, Saba ni hotela posneti zahtevanih video posnetkov, s katerimi bi se javno odrekla svojim prepričanjem.

19. avgusta so jo privedli pred sodišče, in 28. avgusta je njen odvetnik bil obveščen o novi kazni.

Kazen je bila povišana za polovico zaradi »številnih obtožb in prejšnjih zapisov«, je sporočil iranski nadzornik za človekove pravice.

Tudi tri druge feministične aktivistke - Shima Babaii, Mojgan Lali in Shaghayegh Mahaki - so bile v ponedeljek v Teheranu postavljene za rešetke, za skupaj 18 let.

Spodaj si lahko ogledate eden zadnjih Sabinih videjev, posnetih na svobodi, ko sta s prijateljico sprehajajoč se po ulicah Teherana pozivali tudi druge iranske ženske, naj svobodno odločajo o tem, kaj si bodo oblekle in kako hodile po svetu ...

Delite članek