REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dobra strategija: Lukašenko pravočasno vrnil vse zlate rezerve v Belorusijo

Dobra strategija: Lukašenko pravočasno vrnil vse zlate rezerve v BelorusijoLukašenko uspešen pri vrnitvi - zlata

V Belorusiji še vedno potekajo demonstracije zaradi rezultatov volitev, na katerih naj bi z 80 odstotki zmagal dosedanji predsednik Aleksandar Lukašenko.

Rezultatov volitev ne priznava niti EU.

Lukašenka zaradi 26-letne vladavine pogosto označujejo kot »zadnjega diktatorja« v Evropi.

Vendar je Lukašenko, ki se vse pogosteje sprehaja naokoli z avtomatsko puško v rokah in trdi, da ga bodo z oblasti spravili le »mrtvega«, očitno vendarle dobro previdel razvoj nekaterih dogodkov vnaprej.

Nedavno je britansko sodišče zavrnilo vrnitev več kot milijarde dolarjev v zlatu Venezueli.

Pravočasno je namreč v državo vrnil vse zlate rezerve.

Povsem drugače je bilo v primeru Venezuele, ki so ji ZDA, Velika Britanija in še nekatere druge države zaplenile veliko premoženja.

Nedavno je britansko sodišče v zvezi s tem zavrnilo vrnitev več kot milijarde dolarjev v zlatu Venezueli.

Zlato Venezuele, kraljica VB
Zlato Venezuele obtičalo v Združenem kraljestvu. Vir: Twitter
Beloruski voditelj je dejal, da ima država dovolj rezerv, da lahko obdrži stabilen tečaj valute, pohvalil pa je tudi nacionalno banko in ministrski svet, ker še vedno niso pričeli uporabljati zlata. Prav zato ni težav s tečajem.

Zlato Venezuele se nahaja v trezorju Banke Anglije, toda Velika Britanija venezuelskega predsednika Nicolása Madura ne priznava za predsednika države, pač pa, podobno kot Slovenija, priznava samorazglašenega Juana Guaidója.

Beloruski predsednik pa sedaj ocenjuje, da je bila »strateško pravilna« odločitev, da se zlate rezerve vrnejo v državo.

»Bravo za nacionalno banko in vlado. Pred tremi meseci sem dal nalogo, da se vse zlate rezerve in devize  vrnejo v državo, še posebej zlato. V državo je bilo vrnjeno vse, do zadnjega grama zlata,« je dejal Lukašenko.

Beloruski voditelj je dejal, da ima država dovolj rezerv, da lahko obdrži stabilen tečaj domače valute, pohvalil pa je tudi nacionalno banko in ministrski svet, ker še vedno niso pričeli uporabljati zlata.

Prav zato ni težav s tečajem.

Priznal pa je, da v nekaterih menjalnicah v državi lahko zmanjka gotovine in da je od nacionalne banke zahteval, da to popravijo.

Po podatkih Nacionalne banke Belorusije je država v začetku leta 2020 imela 42,2 ton zlatih rezerv.

Prvega januarja so bile devizne rezerve države težke 9,39 milijard dolarjev, 1. avgusta letos pa 8,86 milijard dolarjev.

Delite članek