REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaradi razpada naftne industrije v Venezueli narašča iskanje zlata

Zaradi razpada naftne industrije  v Venezueli narašča iskanje zlata

Mnogo let je naftna industrija v Venezueli zagotavljala večino prilivov tuje valute v državo. Ameriške gospodarske sankcije in razpad naftne industrije so povzročile razmah iskanja zlata.

Trenutno naj bi okoli 300 tisoč ljudi delalo v džunglah, na območju, bogatem z zlatom, v upanju zaslužka s pomočjo žlahtne kovine.

Od leta 2016 je venezuelska država od malih rudarjev odkupila 17 ton zlata v vrednosti okoli 650 milijonov ameriških dolarjev. 

Od leta 2016 je venezuelska država od malih rudarjev odkupila 17 ton zlata v vrednosti okoli 650 milijonov ameriških dolarjev, kažejo podatki venezuelske centralne banke.

Venezuelska centralna banka rudarje plačuje s skoraj ničvrednimi bolivarji, nato pa zlato prodaja v tujini in pridobi potrebne tuje valute za nabavo osnovnih surovin, potrebščin in hrane. Medtem ko obseg venezuelske zlatarske industrije predstavlja minimalni del na svetovnem tržišču, ima pomemben vpliv na venezuelsko gospodarstvo.

Potreba po novemu odkritemu zlatu je povezana tudi z britanskim zadrževanjem predaje zlata v vrednosti 1,2 milijarde dolarjev, ki se nahaja v trezorjih Banke Anglije. Prav tako so ZDA v zadnjem času pričele pritiskati na preostale svetovne trgovce z zlatom, da prenehajo trgovati z Venezuelo.

Reuters je sedaj razkril, kako poteka venezuelsko pridobivanje in trgovina z zlatom. Na podlagi več kot 30 ljudi, ki sodelujejo v tej verigi (od rudarjev, posrednikov, trgovcev, raziskovalcev, diplomatov in uradnikov), so tako povezali rudokope v venezuelski džungli s Turčijo.

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro | vir: Pixsell

 Pri tem niso izpostavljeni le strupenemu živemu srebru, ki se uporablja pri pridobivanju zlata, ampak tudi roparskim napadom.

Če rudarji najdejo zlato rudo, jo nato prodajo posrednikom, dokler slednji ne doseže državne ravni. Od tam naprej Venezuela pošlje večino rude v turške rafinerije, kjer rudo očistijo. Nekaj prihodka iz pridobljenega zlata se nato v Turčiji porabi za nakup hrane.

Tako danes v sklopu subvencioniranega programa hrane Venezuelci dobijo turške testenine in kondenzirano mleko. Samo v zadnjem letu je trgovinska izmenjava med Venezuelo in Turčijo narasla za osemkrat.

Turčija pa ne odkupuje samo novoodkrito zlato, ampak tudi zlato rezervo iz venezuelske centralne banke. Ukaz ameriškega predsednika Donalda Trumpa s 1. novembra lani je ameriškim državljanom in podjetjem prepovedal kupovati zlato od Venezuele, a ta sankcija ne velja za tuje državljane in podjetja.

Samo na prvi dan lanskega leta je venezuelska centralna banka v Turčijo poslala zlato v vrednosti 36 milijonov ameriških dolarjev. V celotnem letu 2018 je Turčija kupila za 900 milijonov dolarjev zlata. 

Pri tem je uradna Ankara že zagotovila Washingtonu, da trgovanje z zlatom izpolnjuje vse mednarodne predpise. Decembra 2016 sta Venezuela in Turčija objavila vzpostavitev neposredne letalske povezave med Caracasom in Istanbulom, kar je vzbudilo presenečanje, saj ne obstaja veliko povpraševanje za tako neposredno povezavo.

A na letalih, ki zapuščajo Venezuelo, niso samo (maloštevilni) potniki, ampak je (predvsem) zlato. Samo na prvi dan lanskega leta je venezuelska centralna banka v Turčijo poslala zlato v vrednosti 36 milijonov ameriških dolarjev. V celotnem letu 2018 je Turčija kupila za 900 milijonov dolarjev zlata.

V Venezueli pa se je razvilo tudi tihotapljenje najdenega zlata v sosednje države, kjer zlato lahko prodajo za bolj zaželene ameriške dolarje oz. lahko tam kupijo hrano in druge potrebščine.

Delite članek