REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bo nasrkal? Trump ni želel, da se preiskovalci dokopljejo dokumentov o napadu na Kapitol, a je Biden storil drugače

Bo nasrkal? Trump ni želel, da se preiskovalci dokopljejo dokumentov o napadu na Kapitol, a je Biden storil drugačeBiden ne bo zaščitil Trumpa pred pregonom. Vir: Twitter

Bela hiša je napovedala, da predsednik Joe Biden ne bo blokiral predložitve dokumentov preiskovalni komisiji Predstavniškega doma, ki preiskuje vdor privržencev tedanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa 6. januarja letos na Capitol Hill.

S to potezo je Bela hiša tako rekoč začela obračun z nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom, ki ni želel, da se občutljivi dokumenti dostavijo preiskovalcem.

Pismo svetovalke Bele hiše Dane Remus naslovljeno na Arhiv ZDA je pravzaprav začetek potencialno dolgotrajne pravne bitke zaradi nemirov na Kapitolu, poroča AP.

Trump, ki je svojim pristašem na dan nemirov naročil, naj se »hudičevo borijo«, nato pa zagovarjal izgrednike, ki so razdejali poslopje ameriškega hrama demokracije, ko jim je uspelo premagati policiste in vdreti v stavbo ameriškega Kongresa, zdaj na vse kriplje poskuša preprečiti kongresno preiskavo.

Odbor Predstavniškega doma, ki preiskuje vdor Trumpove drhali 6. januarja v Kongres, je ustanovljen tekom letošnjega leta, ima pa pomembno nalogo, da preišče vse podrobnosti ter pridobi dokumente in pričevanja prič, ki lahko, kar pa ni obvezno, sodelujejo v preiskavi.

Odvetnik Steve Bannon, nekdanji Trumpov tesen sodelavec in svetovalec, je izjavil, da ne bo sodeloval pri preiskavi odbora Predstavniškega doma, ker se Trump sklicuje na predsedniški privilegij in zahteva izvzetje.

Bannon je bil eden najbližjih sodelavcev Donalda Trumpa, a 6. januarja ni bil več del Trumpove administracije.

Toda dva druga Trumpova pomočnika, nekdanji vodja osebja Bele hiše Mark Meadows in nekdanji uradnik Pentagona Kash Patel, sodelujeta z odborom, je uradno potrjeno iz Predstavniškega doma.

Delite članek