REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Begunec po štirih letih zapustil zatočišče v cerkvi in se ponovno združil s svojo družino

Begunec po štirih letih zapustil zatočišče v cerkvi in se ponovno združil s svojo družinoAlex Garcia, begunec, ki se je skrival v Cerkvi

Zamenjava Donalda Trumpa z Joejem Bidnom je že privedla do spremembe nekaterih najbolj rigoroznih ukrepov, ki so jih doslej izvajale ameriške oblasti.

Prav zaradi možnosti, da bo takoj deportiran se je leta 2017 je Alex García iz Hondurasa zatekel v cerkev v državi Missouri.

Po skoraj štirih letih pa si je te dni vendarle prvič upal stopiti izven cerkve. Razlog za to je obljuba novega ameriškega predsednika Joeja Bidna, da beguncev ne bodo deportirali po hitrem postopku, kot je bilo to običajno doslej.

Myrna Orozco, koordinatorka svetovnega servisa cerkva je dejala, da se v cerkvah po ZDA še vedno skriva 33 migrantov in beguncev in da zato njihovo delo še ni končano.

Na ta način so deportirali mnoge, tudi v dežele, kjer deportirani niso imeli sorodnikov. Deportirani so bili celo veterani ameriške vojske.

Alex García, poročen in oče petih otrok bi moral biti deportiran že decembra leta 2017, toda Kristusova Združena Cerkev iz primestnega naselja St. Louis v mestu Maplewood mu je ponudila zatočišče.

Sedaj, ko več ni »prioriteten cilj« ameriških obmejnih agencij, pa je po besedah Sare John iz medreligioznega odbora v St. Louisu končno lahko svobodno zakorakal v svet.

Zunaj so ga pričakali člani njegove družine in okoli 100 ljudi, sam pa se ni mogel upreti solzam.

Od družine je bil ločen 1252 dni.

Vsem se je zahvalil za pomoč v času skrivanja in izolacije.

Toda Myrna Orozco, koordinatorka svetovnega servisa cerkva je dejala, da se v cerkvah po ZDA še vedno skriva 33 migrantov in beguncev in da zato njihovo delo še ni končano.

V zadnjem času so iz zavetja cerkva izstopili José Chicas 55, let star državljan El Salvadorja, Saheeda Nadeem, 65 let stara begunka iz Pakistana in Edith Espinal iz Mehike.

Župan Barryu Greenbergu je zahlipal, ko je moral povedati Garcii, da mu ne more zagotoviti ameriškega državljanstva, da pa ga bo razglasil za častnega občana Maplewooda.

V Maplewood so ob prihodu Garcíe na prostost organizirali pravo ceremonijo.

Župan Barryu Greenbergu je zahlipal, ko je moral povedati Garcii, da mu ne more zagotoviti ameriškega državljanstva, da pa ga bo razglasil za častnega občana Maplewooda.

Dal mu je tudi ključe mesta, ki jih je takoj vzela njegova hčerka, da bi se z njimi igrala.

Samo dva dni pred tem je poslanka Cori Bush vložila v proceduro zakon, s katerim bi Alexu Garcii podelili stalno prebivališče v mestu.

Protesti v Hondurasu,

Garcia je iz Hondurasa pred skrajnim nasiljem in revščino zbežal leta 2004.

Nameraval je oditi v Houston, toda končal je v vlaku, ki ga je odpeljal v Poplar Bluff, v mesto z okoli 17.000 prebivalci na jugovzhodu države.

Desetletje sta mirno živela skupaj z družino. Leta 2015 je García spremljal svojo sestro v urad za tujce na preverjanje v Kansas Cityju, kjer so uradniki ugotovili, da je v državi nezakonito.

Tu je takoj našel delo in spoznal svojo soprogo Carly, ameriško državljanko.

Desetletje sta mirno živela skupaj z družino.

Leta 2015 je García spremljal svojo sestro v urad za tujce na preverjanje v Kansas Cityju, kjer so uradniki ugotovili, da je v državi nezakonito.

V času administracije Baracka Obame je dvakrat dobil začasno dovoljenje za bivanje, toda vlada Donalda Trumpa je nato začela pospešeno izganjati nezakonito priseljene tujce, tudi tiste, ki so v državi že imeli družine in so bivali dalj časa.

Zanimivo je tudi, kako drugače kot cerkev v Sloveniji in podobnih evropskih državah ravnajo duhovniki v in cerkve v ZDA, ki ne podpirajo politike pregona beguncev, pač pa jim v skladu s svojim naukom nudijo celo zatočišča.

Delite članek