REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Barack Obama: Trumpov odziv na pandemijo je »absolutna kaotična katastrofa«

Barack Obama: Trumpov odziv na pandemijo je »absolutna kaotična katastrofa«Barack Obama in Donald Trump

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je v soboto ostro kritiziral odziv sedanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa na pandemijo koronavirusne bolezni Covid-19.

Vodilni ameriški epidemiolog Anthony Fauci pa je sporočil, da bo 14 dni v »prilagojeni karanteni«, ker je bil v stiku z okuženim uslužbencem Bele hiše.

Obama je v konferenčnem klicu z nekdanjimi sodelavci v Beli hiši, ki jih je spodbudil k sodelovanju v kampanji demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna, Trumpovo spopadanje s pandemijo označil za »absolutno kaotično katastrofo«, poročajo ameriški mediji.

Po besedah Obame nas odziv na pandemijo Covida-19 opominja, da je v času globalne krize nujno treba imeti močno vodstvo.

V ZDA, ki jih je pandemija najhuje prizadela, so po najnovejših podatkih Univerze Johna Hopkinsa potrdili 1.309.164 prmerov okužbe z novim koronavirusom.

V zadnjem dnevu je umrlo 1568 ljudi, skupno pa 78.746.

Donald Trump

Ob koncu meseca bi ob sproščanju ukrepov v ZDA, ki se že izvajajo, po projekcijah epidemiologov lahko umiralo do 3000 ljudi dnevno.

V popolni karanteni sta že namreč vodja zvezne uprave za hrano in zdravila Stephen Hahn in direktor centra za preprečitev okužb Robert Redfield, ki sta bila v neposrednem stiku z okuženim.

Identiteta slednjega ni znana.

Bela hiša je v odzivu na Obamove kritike sporočila, da je ravnanje predsednika Trumpa, 'kakršnemu še nismo bili priča, rešilo življenje mnogim Američanom.'

Bela hiša je v odzivu na Obamove kritike sporočila, da je ravnanje predsednika Donalda Trumpa, kakršnemu še nismo bili priča, rešilo življenje mnogim Američanom.

Direktor nacionalnega inštituta za zdravje in član delovne skupine Bele hiše proti koronavirusu Fauci je medtem sporočil, da bo 14 dni v prilagojeni karanteni, ker je bil v stiku z okuženim uslužbencem Bele hiše. 

Fauci, ki sodeluje na novinarskih konferencah delovne skupine Bele hiše v boju proti novemu koronavirusu, je pojasnil, da bo delal od doma ali bo sam v pisarni, vsak dan pa ga bodo testirali na novi koronavirus.

Njegovi dosedanji testi na okužbo so bili sicer negativni.

Obama je bil obenem kritičen do odločitve ameriškega pravosodnega ministrstva, da odstopi od kazenskega pregona nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna.

Kot je dejal, je v tem primeru ogrožena vladavina prava v ZDA.

Delite članek