REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avstrija na predčasnih volitvah: bo volitvam sledila »koalicija Ibiza?«  

Avstrija na predčasnih volitvah: bo volitvam sledila »koalicija Ibiza?«  Sebastian Kurz | Vir: Pixsell

V Avstriji so imeli nove, predčasne parlamentarne volitve in že druge po letu 2017. Te volitve so neposreden rezultat »afere Ibiza«.

Avstrijsko vlado je doslej, zaradi izglasovane nezaupnice prejšnji vladi sicer vodila začasna premierka, sodnica Brigitte Bierlein.

Največ možnosti za zmago ima sicer znova avstrijska Ljudski stranki (ÖVP), ki sicer sama ni bila neposredno prizadeta v »afero Ibiza«, zaradi katere je padla prejšnja vlada.

Škandal je nastal po objavi tajnih posnetkov pogovora, v katerem je nekdanji vodja Svobodnjakov (FPÖ) v koruptivnih pogovorih trgoval z vplivom.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave vse kaže, da bo v tokratni parlament prišlo pet strank.

Največ glasov bo dobila konservativna Ljudska stranka, ki ji napovedujejo okoli 37 odstotkov glasov podpore. To je največji uspeh stranke doslej.

Na drugem mestu so tokrat Socialdemokrati (SPÖ), ki naj bi dobili 22 odstotkov, skrajno desni svobodnjaki (FPÖ), ki so tudi zakuhali padec vlade pa še vedno lahko računajo na 16-17 odstotkov.

Nato sledijo Zeleni, ki bodo dobili med 12 in 14 odstotki ter Neos (Nova Avstrija in liberalni forum) za katere naj bi volilo okoli osem odstotkov državljanov.

 Avstrijski predsednik Van der Bellen (levo) nasprotuje svobodnjaški stranki, ki ji predseduje Norbert Hofer (desno)
Avstrijski predsednik Van der Bellen (levo) pogosto nasprotuje Svobodnjaški stranki, ki ji predseduje Norbert Hofer (desno).

V tem primeru bi položaj predsednika avstrijske vlade znova zasedel Sebastian Kurz.

Možne koalicije bi lahko bile štiri: koalicija med ÖVP-jem, Zelenimi in Neosom, ponovitev koalicije med ÖVP-jem in FPÖ-jem ali pa velika koalicija med ÖVP-jem in SPÖ-jem ter manjšinska vlada.

Svobodnjaki so medtem izbrali tudi novo vodstvo, da bi tudi zato povečali svoje možnosti, da ostanejo v vladi, vendar bo odločitev o tem v največji meri odvisna od presoje Sebastiana Kurza.

Pri tem pa bo veliko vlogo odigralo tudi dejstvo, da so Svobodnjaki po izbruhu afere napadli tudi Ljudsko stranko in glasovali za izglasovanje nezaupnice tedanji vladi, katere del so bili.

Proti Stracheju še naprej poteka preiskava zaradi afere, njegova žena, ki se je tudi pojavila v videoposnetku, pa znova kandidira na listi stranke.

Najmanj možnosti naj bi imeli velika koalicija in manjšinska vlada, to pa pomeni, da bodo Svobodnjaki z nekoliko zmanjšanim vplivom znova zelo resen kandidat za del koalicijske vlade.

Vendar pa je slab uspeh na volitvah te možnosti že nekoliko zmanjšal.

Sklenitev vnovične koalicije s svobodnjaki pa je za Kurza tudi tvegana. Kritiki so jo že označili za »koalicijo Ibiza«.

Proti Heinzu Christianu Stracheju, ki je na spornih posnetkih maja letos »trgoval z vplivom« in lažni ukrajinski bogatašinji ponujal državni denar za medijsko podporo, še naprej poteka preiskava zaradi afere, njegova žena, ki se je tudi pojavila v videoposnetku, pa znova kandidira na listi stranke.

Strache in Kurz Vir:Pixsell
Sebastian Kurz in Heinz Christian Strache  Vir: Pixsell

Skrajno desna stranka je ob tem v kampanji še zaostrila svojo že tako sovražno retoriko do priseljencev.

Nekdanji notranji minister Herbert Kickl je dejal, da so druge stranke islamu »razgrnile preprogo za vstop v Avstrijo«, njegovo ministrstvo pa bo začelo to preprogo »vleči centimeter po centimeter in jo nazadnje spremenilo v letečo preprogo«.

V Avstriji živi okoli 700.000 muslimanov, kar je približno osem odstotkov vsega prebivalstva.

Za koroške Slovence bi bilo zelo dobro, če bi večjo vlogo odigrali Zeleni.

Svobodnjaki, ki jim je podpora s 26 padla na 16-17 odstotkov glasov, so kljub temu izjemno naklonjeni vnovični koaliciji s konservativci.

Posneli so celo promocijski video njihovega novega voditelja Norberta Hoferja, ki s Kurzem pride na družinsko terapijo, kjer soglasno izjavita, da si »delita številne ideje«.

Za koroške Slovence bi bilo zelo dobro, če bi večjo vlogo odigrali Zeleni, ki so tokrat doživeli večji uspeh.

Vstop Zelenih v parlament bi tudi lahko omogočil, da bo imela slovenska avtohtona narodna skupnost v Avstriji v parlamentu znova svojega predstavnika.

Koroška Slovenka Olga Voglauer na ravni dežele avstrijske Koroške kandidira na listi Zelenih na prvem mestu in na sedmem mestu na zvezni ravni.

Delite članek