REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avstrija razglasila podnebne izredne razmere, boj proti posledicam prva naloga vlade

Avstrija razglasila podnebne izredne razmere, boj proti posledicam prva naloga vladeParlament Avstrije

Avstrijski parlament je v sredo razglasil podnebne izredne razmere.

Avstrijski poslanci so vlado pozvali, da boj proti podnebnim spremembam ter njihovim posledicam opredeli kot največjo prednostno nalogo.

Avstrija velja za pionirko na več okoljskih področjih, med drugim glede organskega kmetovanja in obnovljivih virov energije. Zaostaja pa na področju zmanjšanja emisij toplogrednih plinov.

Razglasitev podnebnih izrednih razmer so podprli poslanci ÖVP, SPÖ, Neosa in Liste Jetz. Proti je bil FPÖ.

Avstrija velja za pionirko na več okoljskih področjih, med drugim glede organskega kmetovanja in obnovljivih virov energije.

Odločitev o razglasitvi podnebnih izrednih razmer je avstrijski parlament sprejel štiri dni pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami.

Kot kažejo javnomnenjske raziskave so prav okoljska vprašanja na prvem mestu pomembnosti pri avstrijskih volivcih.

Britanski parlament je bil prvi na svetu, ki je 1. maja razglasil podnebne izredne razmere.

Glede na podatke ameriške nevladne organizacije The Climate Mobilization je doslej podnebne izredne razmere razglasilo več kot tisoč mest in krajev po vsem svetu.

Globalno segrevanje

Toda svobodnjaški (FPÖ) poslanec Walter Rauch je menil, da se dogaja "podnebna histerija, ki nima veliko skupnega z resničnostjo". Scenariji o propadu sveta ne bodo nikomur pomagali, je menil Harald Stefan, prav tako iz vrst FPÖ, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski parlament se je ob razglasitvi podnebnih izrednih razmer tudi zavzel, da bi emisije toplogrednih plinov kar najhitreje in še pred letom 2050 zmanjšali na nično stopnjo. Prav tako bi morali pri prihodnjih odločitvah upoštevati posledice na podnebje.

Na mednarodni ravni naj bi se avstrijska vlada prizadevala za dosego cilja, da se globalno segrevanje omeji na 1,5 stopinje Celzija.

Povsem drugačne novice pa prihajajo iz Avstralije. Tu je skupina »dvomljivcev«, predvsem poslovnežev in znanstvenikov objavila odprto pismo, v katerem dvomijo v klimatske spremembe in pozivajo znanstvenike, da naj prenehajo s »pretiravanjem«.

Razglasili so, da je ogljikov dioksid »hrana za drevesa.«

Za njimi naj bi stali največji energetski koncerni v državi, poroča Guardian.

Delite članek