REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Asimetrična grožnja: Ruski tanki so zaradi ameriških raket in turških dronov dobili - nenavadna »pokrivala«

Asimetrična grožnja: Ruski tanki so zaradi ameriških raket in turških dronov dobili - nenavadna »pokrivala«Tanki s 'pokrivali'. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Ob vse večji zaskrbljenosti glede morebitnih novih spopadov na vzhodu Ukrajine so vojaški opazovalci te dni opazili še en nenavaden pojav –, da so ruski tanki dobili nenavadne »klobuke« oziroma nekakšna »pokrivala«.

Nenavadne konstrukcije, pritrjene na kupole tankov so najverjetneje namenjene obrambi pred napadi »lebdečega streliva« in oboroženih brezpilotnih letal.

Na Krimu je bil opažen vsaj en ruski tank T-80 z nenavadnim videzom, več pa jih je mogoče opaziti tudi v de facto samostojni, a nepriznani Doneški republiki.

Oklepi te vrste se v zadnjem času vse pogosteje pojavljajo prav na ruskih tankih.

Vse kaže, da gre za svojevrsten odgovor na vse večjo nevarnost, ki jo predstavljajo - brezpilotna letala oziroma droni, pa tudi nove protitankovske rakete »Javelin«, ki so jih ZDA prodale Kijevu in jih je ukrajinska vojska že uporabila proti upornikom na vzhodu države.

Ob tem majhne, toda prav tako nevarne bombe na položaje uporniške sile Doneške in Luganske republike (DLNR) odmetavajo brezpilotni helikopterski droni, ruske sile pa so se prilagodile novim razmeram.

Nenavadne konstrukcije, pritrjene na kupole tankov so najverjetneje namenjene obrambi pred napadi »lebdečega streliva« in oboroženih brezpilotnih letal.

Rešitev, ki je del širšega trenda izboljšane obrambe ruskih tankov, je morda nastala pod vtisom uničenja, ki so ga armenske oklepne sile doživele ob nedavnem spopadu z vojsko Azerbajdžana (oboroženo s turškimi in izraelskimi droni in »lebdečim strelivom«) v Gorskem Karabahu.

Tanki s pokrivali Vir: Twitter, posnetek zaslona
Tanki s pokrivali. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Za brezpilotna letala je značilno, da napadajo tanke »od zgoraj« in z zelo natančnimi izstrelki, s tem pa lahko prebijejo oklepe tankov prav tam, kjer so najtanjši – na vrhu kupole.

Privarjene kletke ali zaslonom podobne strukture, dodane na vrhove kupol ruskih tankov so očitno namenjene zaščiti pred napadi iz zraka in od zgoraj.

Eksplozija rakete bi se tako teoretično, zaradi stika s takšno »kletko« morala zgoditi dovolj daleč od oklepa, da ga ne bi nevarno poškodovala.

Tradicionalno se je seveda običajna zaščita tankov doslej osredotočala na boke in sprednji del trupa ter kupolo.

Omenjena preprosta zaščita bi morda lahko pomagala rešiti tudi problem, ki je nastal z ukrajinskim nakupom ameriških raket Javelin.

Vendar ta rešitev očitno še ni standardizirana, zato se pojavljajo različne ad hoc privarjene zaščite, ki včasih delujejo precej smešno in kažejo, da gre za improvizirane rešitve.

Omenjena preprosta zaščita bi morda lahko pomagala rešiti tudi problem, ki je nastal z ukrajinskim nakupom ameriških raket Javelin.

Te ATGM ameriške rakete napadajo tanke prav tako »od zgoraj« in so zdaj v velikem številu že v rokah ukrajinske vojske.

Ameriške rakete Javelin  Vir: BI, Twitter
Ameriške rakete Javelin. Vir: BI, Twitter

V primeru Javelina bi lahko takšne rešetke vsaj zmanjšale učinkovitost »tandemske bojne glave« rakete, ki je posebej načrtovana za prebijanje eksplozivnega reaktivnega oklepa (ERA), ki ga imajo sodobni tanki.

Rakete Javelin pa imajo kot odgovor na to – kar dve bojni glavi, pri čemer šele druga zares »prežge« oklep – in ob tem tank napade še od zgoraj.

Tanki, predvsem ruski, se namreč pred ptotitankovskimi raketami branijo z nasprotno eksplozijo nabojev na samem oklepu, ki v trenutku napada na tank razprši udarno moč prebojnih raket.

Rakete Javelin pa imajo kot odgovor na to – kar dve bojni glavi, pri čemer šele druga zares »prežge« oklep – in ob tem tank napade še od zgoraj.

Vendar so večja nevarnost v zadnjem času postali droni, predvsem turška brezpilotna letala Bayraktar TB2, oborožena z natančno vodenim strelivom MAM-L in drugim orožjem.

Poleg tega ukrajinske sile vse pogosteje uporabljajo preprostejša, manjša brezpilotna letala, vključno s kvadrokopterji, oborožena s prilagojenimi minometnimi naboji in drugimi eksplozivnimi naboji za napad na oborožene sile ruske uporniške manjšine, ki jih podpira Rusija na vzhodu Ukrajine.

Kot ugotavlja vojaški bloger Petri Mäkelä na svojem portalu Vantage Point North, se je na terenu pojavila še ena rešitev, ki je videti kot dodatni eksplozivni reaktivni oklep, ki pa ni nameščen v običajnih škatlastih segmentih, temveč v majhnih vrečah s peskom, nameščenih na okvirjih, ki so nameščeni okoli robov rezervoarjev tankov.

Tanki s pokrivali Vir: Twitter, posnetek zaslona
Tanki s pokrivali. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Zdi se, da se te vreče uporabljajo v kombinaciji s prej omenjenimi kletkami, da bi zagotovile dodatno stopnjo zaščite pred izstrelki, ki se približujejo tankom s strani.

Tanki pa imajo za te napade tudi naprednejšo zaščito, na primer sistem Shtora, elektro-optični sistem, ki zmoti laserski označevalnik in laserske daljinomere, ki pomagajo pri ciljanju na ATGM in druge izstrelke.

V Sloveniji namesto teh dragih naprav to vlogo očitno opravlja kar minister za obrambo sam, sedeč na kupoli tanka...

Tonin na tanku namesto letal?
Tonin na tanku. Vir: Twitter

Po mnenju Mäkeläja ima »majhna količina najnovejših tankov T-90M in T-72B3 aktivne zaščitne sisteme, ki bi lahko nevtralizirali večino protitankovskih raket in počasneje premikajočih se HEAT (visokoeksplozivnih) protitankovskih granat.«

Pojav teh kletk ne pomeni nujno priprave na skorajšnjo vojaško operacijo, lahko pa bi bil rezultat iskanja hitrih rešitev za boj proti temu, kar je očitno naraščajoča in »asimetrična grožnja« tankom na sodobnem bojišču.

Slovenska vojska torej ni ravno v koraku s časom tam, kjer se da z najmanj denarja in celo z improviziranimi sredstvi doseči največji učinek, res pa je, da bo kmalu dobila prav fletno, zelo drago italijansko transportno letalo in še dražje nemške oklepnike... In da, skoraj smo pozabili opozoriti -, da je Slovenska vojska šolanje pilotov dronov v okviru zveze NATO zavrnila, češ da tega res ne potrebujemo.

Kar zadeva razmere v Ukrajini in okoli nje pa ameriško veleposlaništvo v Kijevu znova opozarja na »nenavadne ruske vojaške dejavnosti blizu ukrajinskih meja in na okupiranem Krimu,« za katerega pa v Moskvi opozarjajo, da je njihovo ozemlje in da ga bodo na ta način tudi branili…

Slovenski tanki, predvsem stari jugoslovanski M-84 pa prav tako nimajo ne reaktivnega oklepa, ne aktivne zaščite posadk in prav tako nobenih pokrival.

Slovenska vojska torej ni ravno v koraku s časom tam, kjer se da z najmanj denarja in celo z improviziranimi sredstvi doseči največji učinek, res pa je, da bo kmalu dobila prav fletno, zelo drago italijansko transportno letalo.

In še dražje nemške oklepnike...

In da, skoraj smo pozabili opozoriti -, da je Slovenska vojska šolanje pilotov dronov v okviru zveze NATO zavrnila, češ da tega res ne potrebujemo.

Delite članek