REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zasedanje GS OZN: Vrhunsko licemerje Bidna - in Musarjeve

Zasedanje GS OZN: Vrhunsko licemerje Bidna - in MusarjeveVojna hujskača: Joe Biden in Nataša Pirc Musar. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Ker Slovenija v preteklosti ni niti z besedo obsodila agresivnih vojn ZDA po svetu in je takšna ravnanja tudi aktivno diplomatsko podpirala, od Vilniuške izjave ob napadu na Irak pa do priznanja enostranske odcepitve Kosova - je bil nastop slovenske predsednice videti kot precej licemeren.

Začetek oktobra in vsakoletno zasedanje Generalne skupščine OZN je trenutek, ko se svetovni politiki srečajo v New Yorku in imajo svoje govore, kjer drug drugemu redno očitajo kršitve principov, h katerim so sicer vsi formalno zavezani.

Tako je bilo tudi tokrat.

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar si je kot glavne teme nastopa izbrala najmanj nevarne, a hkrati tudi ne posebej udarne teme – klimatske spremembe, položaj žensk in nevarnosti umetne inteligence.

O tem, zakaj nam svet poka po šivih, kot je dejal generalni sekretar OZN in kaj je k temu prispevalo (tudi Slovenija, kot zvesta podpornica ZDA) Pirc Musarjeva ni črhnila niti besede, čeprav je pozvala k reformi OZN, kar je sicer prav tako že obrabljena stalnica razprav, ki se vlečejo – že desetletja.

Za razliko od nekaterih drugih predsednikov držav, Pirc Musarjeva, nekdanja napovedovalka in novinarka na slovenskih televizijah, za govorilnico OZN ni zbrala poguma, da problematizira preganjanje novinarja Juliana Assangea s strani Washingtona in Londona.

O klavrni usodi novinarja in ustanovitelja WikiLeaksa si je na letošnjem zasedanju voditeljev držav v Generalni skupščini OZN upal prvi spregovoriti le predsednik Brazilije Lula da Silva.

Požel je odobravanje in aplavz s strani predvsem predstavnikov Globalnega juga.

Primeru predsednika Brazilije je sledila predsednica Hondurasa Xiomara Castro, ki je pozvala k izpustitvi Juliana Assangea na prostost.

Predsednica Slovenije pa ni mogla, da v New Yorku ne bi ponovila običajne, dejansko pa netočne floskule o »ruski agresiji na Ukrajino

V uvodu razprave Varnostnega sveta o Ukrajini je slovenska predsednica namreč predvidljivo poudarila, da Slovenija ostro obsoja agresijo Ruske federacije proti Ukrajini.

In trdno podpira prizadevanja Generalne skupščine OZN za »zaustavitev ruske invazije ter umik vseh vojaških sil iz Ukrajine.«

Ob tem pa je opozorila tudi na druge oborožene konflikte po svetu: »Leta 2022 se je število smrtnih žrtev vojnega nasilja po celem svetu povečalo za 97 odstotkov. To je bilo najsmrtonosnejše leto v skoraj 30 letih!

Ruska agresija na Ukrajino je bistveno prispevala k temu povečanju, vendar ni bila edina. Je ena od 55 zabeleženih aktivnih oboroženih konfliktov v letu 2022, pri čemer jih večina poteka izven Evrope.

Vsi ti konflikti, vključno z agresijo proti Ukrajini, so zelo zaskrbljujoči in zahtevajo polno pozornost Varnostnega sveta.«

Ker Slovenija v preteklosti ni niti z besedo obsodila dejanskih agresivnih vojn in vojaških intervencij ZDA po svetu ter je takšna ravnanja tudi aktivno diplomatsko podpirala, od Vilniuške izjave ob napadu na Irak pa do priznanja enostranske odcepitve Kosova - je bil nastop slovenske predsednice videti kot precej licemeren.

Enako velja za nastop Nataše Pirc Musar ob posebni razpravi VS OZN o Ukrajini.

Od petih članov VS OZN s pravico veta je tokrat na tej razpravi sodeloval le ameriški predsednik Joe Biden v imenu ZDA.

Biden v GS OZN
Biden je podpiral vse ameriške intervencije po svetu, odkrito se je zavzemal ne samo za napad na Irak, pač pa v Evropi tudi za okupacijo Srbije. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V govoru pred GS OZN je Biden pozval k obrambi ozemeljske integritete Ukrajine in zatrdil, da nihče ne bo varen, če bo Ukrajina razdeljena.

Mnogi so v tem govoru videli vrhunski primer vrhunskega licemerja, saj so ZDA same v zadnjih desetletjih sprožile na desetine vojn, s katerimi so oslabile ali celo razbile številne države.

Na to so v komentarjih takoj po govoru opozorili tudi v Srbiji.

Biden sam je namreč podpiral vse ameriške intervencije po svetu, odkrito se je zavzemal ne samo za napad na Irak, pač pa v Evropi tudi za okupacijo Srbije (video posnetek zgoraj).

Podprl je tudi enostransko odcepitev Kosova.

Načela mednarodnega prava, ohranjanje ozemeljske celovitosti in suverenosti držav, kot temelji, na katerih naj bi po drugi svetovni vojni slonel svetovni red, so se začela »uveljavljati« šele, ko je izbruhnila vojna v Ukrajini.

V primeru Srbije in nezakonite odcepitve Kosova in Metohije teh postulatov ni bilo, najprej za zahodne sile, so zapisali v beograjskih Večernjih Novostih in opozorili na »Bidnovo hinavščno v OZN.«

Musarjeva v OZN
Znova je zamudila priložnost, da bi bila tiho: Predsednica Slovenije je demonstrirala zagovarjanje dvojnih meril, kar pa seveda ne more prispevati k miru v svetu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Prav ta tema se je pojavila med zasedanjem Generalne skupščine Združenih narodov, na katerem je ameriški predsednik Joseph Biden kot glavni vrednoti omenil ozemeljsko celovitost in suverenost ter dodal: 'Če dopustimo, da se Ukrajina razcepi, da bi ublažili agresijo, ali se lahko katera koli država članica ZN počuti zaščiteno in ali bo neodvisnost katere koli države varna.'

Načela mednarodnega prava, ohranjanje ozemeljske celovitosti in suverenosti držav, kot temelji, na katerih naj bi slonel svetovni red, so se začela »uveljavljati« šele, ko je izbruhnila vojna v Ukrajini. V primeru Srbije in nezakonite odcepitve Kosova in Metohije teh postulatov ni bilo.

V primeru Srbije interpretacija ni bila taka - leta 1999 so Natova letala proti naši državi letela brez odobritve Varnostnega sveta ZN, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom; ko je lažna država razglasila neodvisnost, so rekli, da gre za 'precedens', resolucijo Varnostnega sveta OZN 1244, ki je bila sprejeta v New Yorku pa Zahod dan za dne tepta.

Agresijo na našo državo so 'končali' prav z njenim razkosavanjem, česar se stanovalec Bele hiše boji, ko gre za domovino njegovega partnerja Vladimirja Zelenskega,« so ocenili v beograjskem časniku.

Direktor Centra za preučevanje globalizacije Dejan Miletić je dejal, da Srbija v delitvah med gospodarskimi in vojaškimi silami, med severom in jugom, Vzhodom in Zahodom zavzema neodvisno in nevtralno pozicijo, ki je usmerjena predvsem v Evropsko unijo, a ne manj tudi k drugim obzorjem in partnerjem.

»Argumente, ki jih uporablja ameriški predsednik Biden, lahko uporabi tudi predsednik Vučić v obrambi svetovnega reda, torej vsega, kar v primeru Srbije ni bilo spoštovano, glede situacije na Kosovu in Metohiji ter neuspeha dialoga med Beogradom in Prištino. To je problem, ker se mednarodna skupnost, ki jo vodijo ZDA, ne more sklicevati na vse, kar zdaj govorijo, če pa obstaja primer Srbije. Zato je toliko pritiska (na Beograd) že eno leto, zato dvojna merila, a to se mora nehati in v tem kontekstu pričakujem pomemben nastop srbskega predsednika,« je dejal Miletić.

Dodaj je, »da se iz leta v leto povečujejo potenciali in zmogljivosti Srbije, na diplomatski ravni naraščajo in njen pomen postaja vse večji.«

Upokojeni diplomat Zoran Milivojević pa pravi, da so »zdaj na svetovni ravni prišli v ospredje vsi argumenti, ki jih Srbija navaja v skladu s svojimi državnimi in nacionalnimi interesi ter vztrajanjem pri mednarodnem pravu, ko gre za Kosovo in Metohijo«: »Srbija bo prvič v položaju, da bodo njeni argumenti prevladovali na svetovnem prizorišču. To ni več ista država in stoji trdno s svojimi načeli in argumenti, z mirno glavo in vestjo.

Svet danes ni sposoben, kot je dejal generalni sekretar ZN Antonio Guterres, odgovoriti na vse večje globalne izzive, saj je globalni konflikt prišel do polnega izraza po vojni v Ukrajini. Izkazalo se je, da je svet razdeljen, vendar se je prebudil globalni Jug, kar pomeni, da Zahod ni več dominanten. Po pravilu zgodovine pa veliki nikoli ne sprejmejo, da niso več dominantni in poskušajo ohraniti ta položaj, ki je povzročil globalni konflikt.«

Če je to res, potem je Slovenija, tudi s predvidljivim nastopom predsednice verbalno branila točno takšen, nenačelen mednarodni red oziroma nered.

In s tem je Nataša Pirc Musar na čelu Slovenije demonstrirala zagovarjanje dvojnih meril, kar pa ne more prispevati k miru v svetu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek