REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zanemarjeni v Sloveniji, varni v Kitajski: Kako skrbijo za zaščito otrok v Wuhanu – in kako v Sloveniji

Zanemarjeni v Sloveniji, varni v Kitajski: Kako skrbijo za zaščito otrok v Wuhanu – in kako v SlovenijiLetošnja izvedba mature bo skrajno diskriminatorna do dijakov v primerjavi s preteklimi gerenacijami, prav tako nevarna, če se zaradi atipičnih primerov sprožijo nova, doslej tiha žarišča okužb.

V šolske klopi se bodo 18. maja vrnili dijaki zaključnih letnikov, predvsem z namenom priprave na maturo, toda v primerjavi s tem, kako se v šolo odpravljajo v tujini so slovenski ukrepi precej pomanjkljivi in kažejo vso bedo nečloveškega ravnanja v vrhu slovenskega šolskega ministrstva.

Vse to je seveda teorija - v praksi bo večino teh navodil nemogoče izvajati, to je jasno že danes.

Navodila, ki jih je v petek srednjim šolam poslalo ministrstvo za izobraževanje sicer določajo, da naj v razredu ne bo več kot 15 dijakov.

Ti naj med odmori tudi ne zapuščajo učilnic, prepovedano bo druženje v skupinah v šoli in okolici.

Vse to je seveda teorija - v praksi bo večino teh navodil nemogoče izvajati, to je jasno že danes.

Ampak slovensko ministrico Kustečevo to ne briga. Saj njenim otrokom še ne bo treba v šolo!

V primeru, da je v gospodinjstvu, v katerem živi dijak, drug otrok ali odrasla oseba, ki ima zdravstvene omejitve, na NIJZ dijaku odsvetujejo vrnitev v šolo, enako velja za zaposlene.

Starši ali polnoletni dijak bodo morali pred odhodom v šolo podpisati tudi izjavo, da v zadnjih 14 dneh dijak ni imel znakov okužbe s smrtonosnim koronavirusom, kot tudi da ni bil v stiku z osebo, ki ima potrjeno okužbo.

S tem je vso odgovornost za morebitni izbruh epidemije Covid-19 med šolarji in šolniki ter njihovimi svojci ministrica Simona Kustec prebrisano prevrgla tako na starše dijakov in učencev ter polnoletne šolarje, kot tudi zaposlene v šolstvu - učitelje in profesorje.

Glede nošenja zaščitnih mask navodila narekujejo, naj jih zaposleni v šoli nosijo ves čas, prav tako jih morajo nositi dijaki, ki pa jih lahko med poukom ali maturo odložijo.

Ministrstvo sicer še nič ni natančnega sporočilo - kdo bo priskrbel maske in druga zaščitna sredstva, ker bo najbrž tudi ta strošek prevalilo na starše.

Zakaj pa ne - po tolikšnih aferah glede nabave zaščitnih mask, je treba seveda sedaj tudi zaslužiti s prodajo le-teh.

Toda nič ne bo niti s pričakovanji tistih, ki so kljub svarilom zdravstvenih oblasti, da pandemije in nevarnosti od okužb s Covid-19 še zdaleč ni konec - podpisovali celo peticijo za vrnitev vseh otrok v šolske klopi (vprašanje je seveda, ali so peticijo res podpisovali le starši šoloobveznih otrok), češ da mladostniki potrebujejo druženje.

NIJZ namreč priporoča, naj dijaki med šolskimi odmori ne zapuščajo učilnic, prav tako naj v njih tudi malicajo. Kosilo pa lahko ob upoštevanju več omejitev poteka v jedilnici.

Vse to pa marsikje ni mogoče. Navodila v Veliki Britaniji so na primer dolga 65 strani in določajo, da si morajo učenci roke dezinficirati po vsakem spustu tobogana, maske pa so v šoli in na igrišču ves čas obvezne.

Na Kitajskem se učenci hranijo za posebnimi zaščitnimi stekli.

Kako jedo tam, si lahko ogledate v video posnetku (spodaj).

Povsem drugače poskrbijo tudi za najmlajše.

Domisleno in izvirno: Učitelji na Kitajskem so iznašli precej zanimiv način, kako distancirati otroke. Rešitev? Čudoviti doma narejeni klobuki. Vir: SCMP
Ampak slovensko ministrico Kustečevo nič od tega ne briga. Saj njenim otrokom še ne bo treba v šolo!

Ampak slovensko ministrico Kustečevo nič od tega ne briga.

Saj njenim otrokom še ne bo treba v šolo!

Je pa res, da si je ministrica izmislila nekaj genielnega. Večina držav namreč ali varčuje pri zaščiti in otrok raje ne pošilja v šole, ali pa jih pošlje v šole in poskrbi za zaščito.

Ministrica Kustečeva pa je tu našla naravnost genialno rešitev - genialno seveda zanjo in državno blagajno.

Matura bi lahko bila diskriminatorna in nevarna
Letošnja matura bo diskriminatorna in zdravju nevarna. Tako za šolarje in šolnike, kot njihove svojce doma v primeru novih žarišč okužb, na kar opozarja tudi dr. Bojana Beović, toda ministrica Simona Kustec teh nasvetov očitno ne posluša in jo ne zanimajo. Razumljivo - svoja otroka bo obdržala doma!

Otroke pošilja v šole (razen letnikov, v katerih sta tudi njena otroka) pri zaščiti pa varčuje.

Je pa res, da je Kitajska pandemijo zajezila bistveno hitreje in z manj žrtvami kot vsa Evropa.

Slovenija se z 48,8 smrtnimi žrtvami na milijon prebivalcev uvršča visoko na seznamu evropskih držav, Kitajska pa s tremi žrtvami na milijon prebivalcev med najmanj prizadete zaradi koronavirusa, ki povzroča Covid-19 – kar je res precej nenavadno, glede na to, da se je epidemija nato pa pandemija začela v Wuhanu.

Delite članek