REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Voda je naše javno dobro! Podpora iniciativi Za pitno vodo in pobudi za referendum o Zakonu o vodah

Voda je naše javno dobro!  Podpora iniciativi Za pitno vodo in pobudi za referendum o Zakonu o vodah

V stranki Levica so izrekli podporo iniciativi Za pitno vodo, ki je začela z zbiranjem 40.000 overjenih podpisov za razpis referenduma o nedavnih spremembah Zakona o vodah. Ob tem so objavili javno sporočilo.

"V Levici izrekamo podporo iniciativi Za pitno vodo, ki je zagnala zbiranje 40.000 overjenih podpisov za razpis referenduma o nedavnih spremembah Zakona o vodah. Ker je naša najvišja dolžnost, da zaščitimo pitno vodo, se zbiranju z današnjim dnem pridružujemo tudi v Levici - z mrežo aktivistk in aktivistov iz vse Slovenije. 

Pozivamo vse svoje člane in podpornike, da po svojih močeh pomagajo iniciativi in širijo glas o njej med svojimi poznanstvi. Iniciativa mora zbrati 40 tisoč overjenih podpisov v dobrem mesecu dni, zato da spremembe Zakona o vodah dokončno porazimo na referendumu.

Vlada je s spremembo 37. člena Zakona o vodi močno razrahljala omejitve za gradnjo objektov ob površinskih vodah, s tem pa odprla vrata za zagrajevanje in omejevanje dostopa do obal in obrežij.

Vlada je s spremembo 37. člena Zakona o vodi močno razrahljala omejitve za gradnjo objektov ob površinskih vodah, s tem pa odprla vrata za zagrajevanje in omejevanje dostopa do obal in obrežij.

Te so v Sloveniji razglašene za javno dobro, kar pomeni, da jih lahko vsakdo koristi za svoje osebne potrebe: za počitek, rekreacijo, druženje in vse ostalo.

Gradnje na priobalnih območjih vodijo v okoljsko degradacijo in povečujejo tveganje za onesnaževanje voda. S tem predstavljajo nevarnost nepopravljive škode tudi za pitno vodo, ekosisteme ter zdravje prebivalk in prebivalcev vse Slovenije.

Dovolj je, da se spomnimo primera Kemisa na Vrhniki in Eternita v Anhovem, da razumemo, da dodatno rahljanje omejitev nikakor ni sprejemljivo.

Že ob sprejemanju sprememb Zakona o vodah se je oblikovala široka mreža okoljevarstvenih in drugih civilnodružbenih organizacij, ki se je zavzela za zaščito pitnih voda in je nasprotovala razširitvi možnosti posegov na doslej zaščitena območja.

Danes se kampanji Za pitno vodo pridružujemo tudi v Levici s svojo mrežo aktivistk in aktivistov, ki bodo pomagali pri zbiranju podpisov. Ob oddaji svojega podpisa je koordinator Levica Luka Mesec povedal: 

“Okoljska kriza ima dva obraza: podnebne spremembe ter propadanje ekosistemov in naravnih habitatov. Tega danes ni več mogoče zanikati. Zato je povsem nesprejemljivo, da vlada poskuša s posegom v zakon o vodah omogočiti pozidave rečnih obrežij ter obalnih pasov. To je poseg v enega od najbolj dragocenih delov narave, ki smo ga v Sloveniji doslej uspeli ohraniti - vodo. V Levici se zato pridružujemo zahtevi za sklic referenduma.”

Zato je povsem nesprejemljivo, da vlada poskuša s posegom v zakon o vodah omogočiti pozidave rečnih obrežij ter obalnih pasov. To je poseg v enega od najbolj dragocenih delov narave, ki smo ga v Sloveniji doslej uspeli ohraniti - vodo.

Luka Omladič, okoljski filozof in koordinator okoljske delovne skupine Levice je izpostavil: 

“Ta zakon odpira možnost, da v nekaj letih v naših obalnih pasovih nastane kaos. Zakon namreč močno deregulira možnost pozidave priobalnih pasov. S tem omogoča izgubo tistega, na kar smo v naših krajih kar ponosni: da imajo ljudje dostop rečnih bregov, jezer in morja in da ni vse privatizirano in pozidano.” 

Ogrožene so obale naših rek, jezer in morja. Obenem pa je ogroženo naše največje bogastvo - čista pitna voda. Nujno je, da jo zavarujemo in ohranimo za naše zanamce. V Levici zato glasno vzklikamo: voda je naše javno dobro!

Delite članek