REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ustavna komisija nadaljuje razpravo o vpisu pravice do pitne vode v ustavo

Ustavna komisija bo v četrtek nadaljevala 25. oktobra prekinjeno razpravo o vpisu pravice do pitne vode v ustavo. Največ razburjenja je povzročil predlog določila, da naj bi oskrbo s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev zagotavljala država prek neprofitne javne službe. Pomisleke glede tega imajo v gospodarstvu.

Po oceni Gospodarske zbornice Slovenije in Zbornice komunalnega gospodarstva tako določilo v celoti spreminja dosedanji sistem oskrbe s pitno vodo. Med odprtimi vprašanji v zvezi z vpisom v ustavo je tudi, ali naj bodo kot javno dobro opredeljeni le naravni vodni viri ali vsi vodni viri.

Strokovna skupina, ki je na podlagi volje DZ pripravila predlog vpisa, je opozorila, da dosedanja dikcija, ki ščiti le naravne vodne vire, pomeni manjšo zaščito vodnih virov. Kot je poudaril član skupine Lojze Ude, je pomembno, da lahko prebivalci ureditev področja oskrbe z vodo terjajo od države ter da lahko le država nastopa v odnosih z EU in drugimi državami.

Poleg komunalnega gospodarstva so do predloga vpisa kritični predstavniki občin, očitki pa prihajajo tudi iz parlamentarne opozicije. Tako so v SDS predlog označili za socialistično nacionalizacijo. Stranka Zavezništvo pa je kot pobudnica vpisa pripravila dopolnilo, ki naslavlja pomisleke občin.

Z dopolnilom bi določili, da se oskrba s pitno vodo zagotavlja preko neprofitne javne službe, ne bi pa za to primarno zadolžili države.

Delite članek