REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vlada pod krinko epidemije prikrito uvaja privatizacijo javnega zdravstva in uničuje kulturo

Vlada pod krinko epidemije prikrito uvaja privatizacijo javnega zdravstva in uničuje kulturoVir: Twitter

Novi sveženj protikoronskih ukrepov je tako obsežen, da nekatere zelo pomembne podrobnosti poslanci spoznavajo z veliko zamudo.

Pri tem se o vsebini zakonov niso mogli izjasniti niti pristojni parlamentarni odbori.

»Navajeni smo že, da Janez Janša državni zbor obravnava kot nepotreben privesek, ki ga zgolj ovira pri izvajanju škodljivih politik. Da pa se uvajajo trajne in sistemske spremembe na področju javnega zdravstva, brez da bi o tem imel možnost razpravljati pristojni odbor, je preprosto nesprejemljivo.«

V Levici so se odzvali predvsem na poskuse privatizacije slovenskega zdravstva, opozarjajo pa tudi na skrite dele zakonov, ki poslabšujejo položaj delavcev v kulturi.

»Navajeni smo že, da Janez Janša državni zbor obravnava kot nepotreben privesek, ki ga zgolj ovira pri izvajanju škodljivih politik. Da pa se uvajajo trajne in sistemske spremembe na področju javnega zdravstva, brez da bi o tem imel možnost razpravljati pristojni odbor, je preprosto nesprejemljivo. Zato v Levici skupaj z opozicijskimi poslanskimi skupinami LMŠ, SD in SAB  zahtevamo sklic nujne seje odbora za zdravstvo, na katerem bodo obravnavane zgolj sporne določbe Predloga zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19, na področju zdravstva,« so zapisali v Levici.

Predlog PKP5 namreč vsebuje določbe, ki podaljšujejo čas, ki ga imajo zasebniki za to, da uvedejo institut odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti. Ta institut je bil uveden zato, da bi zasebniki dejansko imeli redno zaposlenega strokovnjaka s primernimi izkušnjami in ne zgolj pogodbenih delavcev.

V veljavo bi ta določba morala stopiti že konec septembra letos, vlada pa to podaljšuje do leta 2025.

Zdravnik, merjenje pristiska
Vir: Twitter

Prav tako bi morala s 1. januarjem 2021 v veljavo stopiti omejitev popoldanskega dela zdravnikov na 8 ur tedensko. Tudi to določbo Janševa vlada podaljšuje in sicer za eno leto. S tem omogoča nadalje prehajanje kadrov iz javnih zavodov k zasebnikom, nelojalno konkurenco, nasprotje interesov in korupcijska tveganja.

PKP5 vsebuje tudi predlog t. i. nacionalnega razpisa, ki naj bi izboljšal dostopnost do zdravstva.

A storitve, ki se bodo izvajale bo določil minister, na razpis pa se bodo lahko prijavili tudi čisti zasebniki.

To pomeni, da bodo proračunska sredstva in javna sredstva, zbrana iz nepravičnih premij za dopolnilno zavarovanje, romala v žepe privatnikov, ki si že veselo manejo roke.

Iz predloga zakona je izginila tudi določba, ki bi v primeru presežka odhodkov nad prihodki zagotavljala proračunsko sofinanciranje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kar je sploh problematično glede na dejstvo, da se Zavod sooča z resnim upadom prilivov.

Obenem to predstavlja vzpostavljanje paralelne, privatne strukture financiranja in izvajanja zdravstvene dejavnosti, s čimer se, mimo sistemskega zakona, ruši obstoječ sistem financiranja in izvajanja javnega zdravstva.

Predlog predvideva tudi bolniško odsotnost do treh dni brez soglasja osebnega zdravnika.

S tem sicer ni nič narobe, je pa problematičen del, ki določa, da nadomestila financira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. S tem se zaobhajajo določbe Zakona o delovnih razmerjih, v prid kapitala in proti javnemu zavodu in delavcem.

Iz predloga zakona je izginila tudi določba, ki bi v primeru presežka odhodkov nad prihodki zagotavljala proračunsko sofinanciranje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kar je sploh problematično glede na dejstvo, da se Zavod sooča z resnim upadom prilivov.

Vir: Twitter

Tudi to je dokaz, da vlada načrtno ruši javni sistem na ravni financiranja in ustvarja vse daljše čakalne dobe, kar ji bo služilo kot izgovor za dokončno privatizacijo.

Ob tem je vlada Janeza Janše prizadela tudi kulturo.

Ukinja namreč zakon o enotni ceni knjige ter uvaja nove ukrepe na škodo dela samozaposlenih v kulturi.

Sporni ukrepi, ki nimajo veze s koronavirusom in jih vlada sprejema brez obrazložitve in na skrivaj, bodo imeli dolgoročne posledice.

Vlada uvaja neenako obravnavo znotraj skupine samozaposlenih v kulturi.

Vlada Republike Slovenije v petem protikoronskem paketu (PKP5) brez vednosti založnikov, knjigotržcev in Javne agencije za knjigo (JAK) ukinja Zakon o enotni ceni knjige (ZECK), ki velja od leta 2014.

V skladu z njim je moral založnik določiti ceno knjige, ki je pol leta od izida morala ostati nespremenjena na vseh prodajnih mestih. Zakon zagotavlja stabilnost knjižnega trga, enakopravno dostopnost slovenske knjige ter zaščito slovenske knjige kot javne dobrine posebnega kulturnega pomena.

Vlada je zakon ukinila brez obrazložitve in ga skrila v 127. člen PKP5, ki določa prenehanje veljavnosti drugih predpisov.

Knjige
Vir: Twitter

Peti protikoronski paket v 85. členu ponovno uvaja temeljni dohodek za samozaposlene.

Pomoč se bo vračala, če prihodki upravičenca v letu 2020 zaradi posledic epidemije Covid-19 ne bodo upadli za več kot 30 odstotkov glede na leto 2019.

Višina mesečnega temeljnega dohodka znaša 1.100 evrov za mesece oktober, november in december 2020, razen za upravičence s področja kulture, za katere znaša 700 evrov, pri čemer je upoštevana razlika, ki se naša na staus samozaposlnih v kulturi, ki se jim prispevek za socialno varnost krije iz proračuna.

V Levici opozarjajo, da je v tem okviru vlada spregledala razlikovanje med samozaposlenimi v kulturi, vpisanimi v razvid s pravico do plačila prispevkov za socialno varnost iz državnega proračuna, in tistimi brez priznane te pravice.

Tako se uvaja neenaka obravnava znotraj skupine samozaposlenih v kulturi.

Delite članek