REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Unfair play: Čeferinova UEFA bliskovito hitra pri izključitvi Rusije iz tekmovanj, hkrati pa proti izključitvi Izraela!

Unfair play: Čeferinova UEFA bliskovito hitra pri izključitvi Rusije iz tekmovanj, hkrati pa proti izključitvi Izraela!Aleksander Čeferin, foto: AFP

UEFA in FIFA sta bili ob začetku »ruske agresije« zelo hitri pri izključitvi Rusije iz vseh mednarodnih tekmovanj.

Proteste in živčne zlome (predvsem na Otoku) sprožajo celo prijateljske tekme reprezentanc, na primer med Srbijo in Rusijo.

Gre za dve popolnoma različni situaciji med državama, licemerno trdi UEFA.

Toda istočasno obe organizaciji molčita ob grozodejstvih Izraela.

To je pred dnevi vzpodbudilo poslanca iz Irce Mika Wallacea k javnemu vprašanju, zakaj je apartheidski državi Izrael še mogoče nastopati v mednarodnih tekmah UEFE potem, ko so v samo 90 dnevih uspeli ubiti 10.000 otrok?

To je zanimalo tudi nas, zato smo na »Čeferinovo« UEFO poslali praktično enako vprašanje.

Glede na to, da UEFO vodi »naše gore list« Aleksander Čeferin, ki je ob tem še pravnik in znan po zavzemanju za spoštovanje človekovih pravic smo bili prepričani, da o tem vprašanju v UEFI zagotovo razmišljajo in se pripravljajo na ukrepanje.

A glej ga zlomka, UEFA nam na naše vprašanje – sploh ni odgovorila.

In očitno tudi evropskemu poslancu iz Irske ne.

Toda do odgovora smo prišli preko ovinka.

Kmalu zatem so namreč arabske države pozvale obe organizaciji k izključitvi Izraela.

Nogometne zveze iz ducata držav Bližnjega vzhoda, vključno s Katarjem, Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati, so pisale svetovnemu vodstvenemu organu FIFA in zahtevale prepoved Izraela zaradi njegove ofenzive v Gazi, je poročal Sky News.

V pismu, ki ga je pridobila britanska tiskovna hiša, je Zahodnoazijska nogometna zveza, ki jo vodi princ Ali bin Al Hussein – polbrat jordanskega kralja Abdulaha II. – pozvala FIFA in združenja članice, kot je evropsko upravno telo UEFA, naj oblikujejo »enotno fronto«, pri izolaciji izraelske nogometne zveze od vseh dejavnosti, povezanih z nogometom, »dokler ta dejanja agresije ne prenehajo.«

Izraelska nogometna zveza je pismo označila za »cinično in brezsramno« in pozvala nogometne oblasti, naj zavrnejo pozive k prepovedi svojih ekip na mednarodnih turnirjih.

Medtem je generalni sekretar UEFA Theodore Theodoridis povedal, da trenutno ni razprav o izključitvi izraelskih ekip iz evropskih tekmovanj.

Zavrnil je tudi obtožbe o posebnem pristopu do Izraela, glede na to, da je UEFA zaradi konflikta v Ukrajini suspendirala vse ruske ekipe.

»Gre za dve popolnoma različni situaciji med državama,« je licemerno zatrdil.

To je zelo resen zdrs in »unfair play.« In - če Aleksander Čefrin to res podpira - tudi grd madež na njegovi sicer bleščeči karieri.

Dvojni standardi v športu in politična pristranskost v priomeru UEFE so tako znova – neizpodbitno dokazani.

Dejstvo je, da zahodne športne zveze zelo hitro in pogosto brez utemeljenih razlogov rade kaznujejo ruske ali športnike kakšne druge podobne nezahodne države, zelo pa se izogibajo konfliktom s privilegiranimi miljenčki ZDA, kot je Izrael, je tukaj na dlani.

Prav zaradi takšnega odnosa se imajo Izraelci praviloma za »nekaj več« in si dovoljujejo izrekati in udejanjati strahote, ki manj zaščitenim državam nikoli ne bi padle na pamet.

Predvsem UEFA pa je zgrešila odlično priložnost, da v tem primeru dokaže svojo nepristranskost in privrženost pravim, občečloveškim in športnim vrednotam.

To, da državi, katere vojska izvaja strahoten genocid dovoljuješ igrati nogomet po sistemu »business as usual« medtem ko si prepovedal igrati drugi državi, ki je do civilistov veliko bolj obzirna je namreč daleč od »fair playa.«

To je zelo resen zdrs in »unfair play.«

In - če Aleksander Čefrin to res podpira - tudi grd madež na njegovi sicer bleščeči karieri.

 

 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek