REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Teater absurda: Tanja Fajon ima prav, Švarc Pipanova ne more »preiskovati« lastnih napak, lahko samo še spoka!

Teater absurda: Tanja Fajon ima prav, Švarc Pipanova ne more »preiskovati« lastnih napak, lahko samo še spoka!Zgradba nakupa podrtije na Litijski 51 v Ljubljani in akterji slovenskega teatra absurda: Dominika Švarc Pipan, Robert Golob in Tanja Fajon. Vir: Posnetek zaslona, X

Slovenska pravosodna ministrica se je s svojo prelomno in absurdno izjavo – sicer sporočeno na bolj dolgovezen način – že vpisala v slovensko politično zgodovino.

Po aferi glede nakupa propadle stavbe na Litijski 51 v Ljubljani za skoraj 8 milijonov evrov, ki je bila preplačana za najmanj okoli pet milijonov evrov je dejala: »Prevzemam objektivno odgovornost glede nakupa sodne stavbe, vendar ne bom odstopila.«

To je storila zatem, ko jo je vodstvo njene stranke SD pozvalo k odstopu, toda sama je to zavrnila.

Menda zato, da bi lahko še naprej »raziskovala« nepravilnosti, ki so se domnevno dogajale za njenim hrbtom, in ki jih ni detektirala že ob sporni kupoprodaji.

Toda ta njen argument se zdi precej privlečen za lase.

Tanja Fajon se je v tem primeru odzvala nepričakovano odločno. In očitno je, da ima v tem primeru prav ona, ne pa Dominika Švarc Pipan. Zgodba o »zaroti« proti njej je trhla in neprepričljiva. Švarc Pipanova ne more »preiskovati« lastnih napak, lahko samo še – spoka!

Ministrica in pravnica, ki ni bila sposobna odkriti očitnih nepravilnosti in pravnih lukenj ob nakupu izjemno drage podrtije očitno meni, da je prava oseba, da sedaj »objektivno« razišče, kdo vse naj bi bil »kriv« za ta nakup – in to so očitno vsi razen nje…

Pri tem pozablja na prvo pravno pravilo, ki bi ga morala poznati že s pravnega faksa – da nihče ne more biti sodnik v lastnem primeru!

In da je zato sama najmanj primerna, da preiskuje svoje lastne napake!

»Pridobila in pregledala sem dokumentacijo o poslu in ugotovila, da ne gre za malomarnost, temveč vse kaže, da je bilo to načrtno protipravno delovanje skupine ljudi, tudi članov SD-ja,« je dejala ministrica za pravosodje.

Takšno izjavo bi lahko podalo le tožilstvo ali NPU, kjer pa še vedno molčijo. Če teh besed ministrica ne bo dokazala, bi se zaradi njih lahko znašla celo na sodišču.

Zaradi obrekovanja.

A ministrica vztraja.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je pred zadnjo sejo vlade dejala, da je preverjanje posla z nakupom sodne palače pokazalo, da gre za načrtno protipravno delovanje organizirane skupine ljudi, zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije z namenom pridobitve protipravne koristi.

Napadla je tudi lastno stranko, ki jo je izključila iz komunikacije in jo bo zelo verjetno kmalu tudi iz članstva.

»Ne gre samo za posamezne uradnike ministrstva, tudi člane stranke SDS, ampak žal tudi za člane stranke SD. Predsednica Tanja Fajon je včeraj povedala, da je očitno ne samo normalno, ampak celo pričakovano, da se je generalni sekretar stranke vmešaval v projekte in delo ministrstev, in kot sem ugotovila ob številnih dokumentih in indicih ter dokazih v preteklih dneh, je točno to počel tudi v tem primeru,« je dejala.

»Sama sem nad izjavo predsednice stranke preprosto zgrožena, saj gre za nezakonito in nesprejemljivo ravnanje, ki odpira vrata sistemski korupciji, proti kateri se moramo boriti z vsemi sredstvi. Sama kot ministrica seveda prevzemam objektivno odgovornost, saj sem pogodbo podpisala v dobri veri, da so pristojne službe svoje delo opravile strokovno, pošteno in z dolžno skrbnostjo. Danes vem, da ni bilo tako – da so mi načrtno lagali, prirejali in prikrivali podatke. Zato menim, da če v tem trenutku odstopim, se bodo takšne zgodbe nadaljevale, na tem področju pa se ne bo nič spremenilo,« je poudarila Dominika Švarc Pipan.

Ponovila je, da si interpelacije na neki način želi, saj bi lahko »mirno, v živo, pred kamerami, brez motenj ali montaž povedala vse, kar so izvedeli do zdaj in kar še bodo.«

Zgodba o tem, kako naj bi za njenim hrbtom nekakšni kadri SD in SDS sodelovali in pripravljali nekakšen komplot je sicer za javnost zanimiva, a ima resno pomanjkljivost – ni dokazljiva.

Poznanstva članov SDS in SD in njihovo delovno sodelovanje v raznih službah so v najboljšem primeru indic, v najslabšem pa povsem nepovezana dejstva, iz katerih se poskuša na silo ustvariti zgodbo, ki bi oprala ministrico.

Je bil glavni krivec za sporni nakup res generalni sekretar SD-ja Klemen Žibert, ki naj bi se »vpletal« v projekte?

Toda politiki se vedno vpletajo v razne projekte s svojimi pripombami, a le od državnih funkcionarjev je na koncu odvisno, kako se iztečejo.

V SD po drugi strani pričakujejo, da bo premier Robert Golob čim prej podal predlog za razrešitev ministrice Dominike Švarc Pipan.

»Kar ministrica s svojimi izjavami počne, da kaže s prstom na druge, ne prevzema svoje odgovornosti, da manipulira in tudi laže – globoko sem razočarana nad njenim ravnanjem in samo upam, da bo zgodba čim prej končana,« je dejala predsednica stranke Tanja Fajon.

Ob tem je zavrnila tudi očitke, da sama pristaja na to, da se generalni sekretarji strank mešajo v posle na ministrstvih. »Ali je to edina laž, ali jih je več, jaz mislim, da je zavržno, da kot ministrica ne spoštuje predsedstva stranke,« je dejala Fajonova.

»To so resne obtožbe,« o obtožbah Švarc Pipanove meni Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije iz vrst SD-ja, ki je poudaril, da se generalni sekretarji vseh treh koalicijskih strank vsak teden sestajajo na političnih, kadrovskih in programskih usklajevanjih. »Se pravi se vsi načelno vpletajo. A kazati s prstom na druge, na sebe pa nič, prevzeti nobene odgovornosti, pa je zame zavržno dejanje,« je bil oster Han.

Dominika Švarc Pipan si očitno poskuša reševati ugled in politično kožo na precej premeten in skrajno brezobziren način. In tako, da je na tej poti pripravljena uporabiti vse kar ji lahko koristi, ter uničiti vse, kar ji stoji na poti.

Dominika Švarc Pipan si očitno poskuša reševati ugled in politično kožo na precej premeten in skrajno brezobziren način.

In tako, da je na tej poti pripravljena uporabiti vse kar ji lahko koristi, ter uničiti vse, kar ji stoji na poti.

Premierja Roberta Goloba, ki je na funkcionarje v pravosodnem ministrstvu (Simona Starčka) besen že zaradi domnevnega sodelovanja pri domnevni in nedokazani »zamenjavi informacij« s Srbijo, ki so vključevale milijonska nakazila Gen-I režimu v Prištini, je Švarc Pipanova začasno ustavila pri odločitvi o njeni razrešitvi s premeteno zgodbo o iskanju »ozadij«, lastno stranko pa je napadla, da bi bila sama videti kot žrtev spletke, ne pa kot nesposobna ministrica, ki je naredila katastrofalno napako.

Tanja Fajon, ki sicer tudi ni brez napak (predvsem glede ocene vojne v Ukrajini) se je v tem primeru odzvala nepričakovano odločno.

In očitno je, da ima v tem primeru prav ona, ne pa Dominika Švarc Pipan, saj je zgodba o »zaroti« proti njej trhla in neprepričljiva.

Švarc Pipanova ne more »preiskovati« lastnih napak, lahko samo še – spoka!

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek