REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sveto pismo, prosto po Janši: »Okradi svojega bližnjega, če imaš dobro priložnost!« Skrajni čas za preiskovalno komisijo!

Sveto pismo, prosto po Janši: »Okradi svojega bližnjega, če imaš dobro priložnost!« Skrajni čas za preiskovalno komisijo!Sveto pismo, kot ga razume Janša: Okradi svojega bližnjega!

Slovenska vlada se hvali, da je uspešno nabavila veliko količino mask, medtem ko so bila pred tem skladišča menda »prazna«, za kar naj bi bila kriva prejšnja vlada, ki je ob tem maske poslala celo »Kitajcem«, namesto da bi jih privarčevala za lastno prebivalstvo.

Skratka, šlo naj bi za klasičen greh multikulti politikov, ki bolj kot na interese lastnih državljanov mislijo na interese vseh drugih, predvsem pa tujcev.

Tako trdijo desničarski mediji in portali.

Obenem naj bi Slovenija uspešno nabavila maske s pomočjo podjetnikov, na primer Joca Pečečnika, poudarjajo predstavniki vlade.

Toda sedaj se je izkazalo, da se je na primer sosednja Hrvaška s Kitajsko lepo in brez posrednikov dogovorila o nakupu zaščitne opreme.

Na Hrvaško so že poslali 60 ton zaščitne opreme, preko kitajskega državnega podjetja Sinopharm.

Za posel sta se kar preko telefona dogovorila predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković in kitajski predsednik vlade Li Keqiang.

Hrvaška se je o nakupu opreme dogovorila na ravni obeh premierjev, ker so s tem prišli do dobre cene in blaga ter se izognili čudnim posrednikom in modernim piratom.

Vsa zaščitna oprema, ki je prispela na Hrvaško je opremljena s potrebnimi certifikati - za razliko o nekaterih mask, ki se prodajajo v Sloveniji.

Na Hrvaškem so poudarili, da so na ta način prišli tudi do dobrih cen.

Kot piše Večernji list se je hrvaška vlada za dobavo iz Kitajske dogovorila na ravni obeh premierjev, ker so s tem prišli do dobre cene in kvalitetnega blaga ter se »izognili čudnim posrednikom in modernim piratom.«

Hrvaška vlada ima sicer s Kitajsko, ki na Hrvaškem veliko gradi, zelo dobre odnose, za razliko od Slovenije, ki je kitajskim podjetjem povzročala veliko težav (npr. na letališču v Mariboru), o čemer smo že poročali.

Očitno je, da ima slovenska vlada ideološki in kleptokratski problem.

Ideološkega, ker se že mesec in pol od prevzema oblasti sploh ne želi pogovarjati in poslovati s komunistično Kitajsko, kleptokratskega pa zato, ker se pri poslih brez posrednikov očitno ne da ničesar ukrasti, zaradi česar slovensko vlado ne zanima takšna, nedobičkonosna nabava zaščitne opreme.

Namesto da bi slovenska vlada (beri: SDS) neposredno stopila v stik s kitajsko, se raje zanaša na podjetnike, ki dobesedno kradejo blago, namenjeno drugim državam.

Po eni strani tako ostaja vodilna stranka vlade zvesta svojemu ideološkemu programu, ki zavrača vsako sodelovanje s komunisti, po drugi strani pa ta ideologija nekaterim odlično služi za polnjenje žepov in kraje.

Da je Janševa vlada novo zaščitno opremo po svojem imenovanju naposled nabavila, je sicer res, toda pri tem predstavniki vlade zamolčujejo nekaj dejstev, ki celotno operacijo nabave mask razkriva v drugačni luči.

Prvič, da so maske nabavljali preko posrednikov, kar je očitno bilo nepotrebno, predvsem pa odpira možnosti koruptivnih dejanj.

Drugič, da so bila skladišča blagovnih rezerv seveda prazna, ker so bile maske iz skladišč razdeljene zdravstvenim ustanovam, nove pa so bile že naročene.

Tretjič, pošiljanje pomoči v maskah Kitajski v Sloveniji ni v ničemer izpraznilo državnih skladišč, ker je država le finančno podprla tujo donacijo, hkrati pa so na Kitajskem vsem, ki so jim pomagali v ključnih trenutkih, večkratno vrnili pomoč.

Veleposlaniki Kitajske so to v več državah jasno povedali.

Kar je dokaz več, da je bila solidarna poteza prava odločitev, ne pa napaka.

Četrtič, očitno je, da so v nabavo mask za Slovenijo vključena tudi podjetja iz družinskih in poslovnih ter strankarskih krogov strank na oblasti, takšno »vojno dobičkarstvo« pa je še posebej nedopustno.

Kako je Matej Tonin v tej zadevi poskušal maskirati lastno mamo kakor navadno delavko, čeprav je šefica v podjetju, ki je mastno zaslužilo s 30-milijonskim poslom (v evrih, seveda) smo že pojasnili tukaj.

Tonin, mama in maske
Joži, mati Mateja Tonina, maske in obrambni minister

Petič, da se vlada ni niti distancirala od spornih praks nabave zaščitne opreme s pomočjo kraj zaščitne opreme drugim državam, je škandal brez primere.

Kar z drugimi besedami pomeni, da je vlada de facto, vsaj s tihim pristankom - (tacit agreement) odobrila nabavo opreme s pomočjo kaznivih dejanj, kar pa ni samo sporno, pač pa je tudi nezakonito in nemoralno, še posebej, če vemo, da takšno opremo potrebujejo vsi na svetu in kraja pomeni tudi zamudo pri dobavi ali posledično smrti v nekaterih drugih državah.

To pomeni tudi kršitev cele vrste mednarodnih norm, česar se v slovenski vladi očitno sploh še ne zavedajo.

Slovenska vlada pri nabavljanju zaščitne opreme na nedopusten način izigrava zakonodajo ter Slovenijo spreminja v mafijsko državo, ki se opira na organizirani kriminal.

Prav zato so popolnoma neiskrene, lažne in neresnične besede, ki jih je zapisal predsednik vlade Janez Janša v svoji velikonočni poslanici, v kateri je, sklicujoč se na »simboliko velike noči,« pozival k »solidarnosti«, »zmagi življenja nad smrtjo« in svoje razmišljanje opremil še s citati iz Svetega pisma.

»Koronavirus preizkuša našo vero in zaupanje. Na preizkušnji je človeška solidarnost. Solidarnost med državami. Na preizkušnji so postavljene vrednote na katerih je nastala Evropska unija je v svojem velikonočem nagovoru, ki je zvenel kakor pridiga zapisal Janez Janša.

Priznanje Joca Pečečnika. Vir: Screenshot MMC RTV SLO

Istočasno pa je Joc Pečečnik stoječ pred letalom, ki je pripeljalo zaščitno opremo v Slovenijo lepo povedal, da so jo s pomočjo njegovih bogatih kitajskih znancev, milijarderjev iz sveta igralništva s pomembnimi političnimi zvezami »dobesedno ukradli« in opremo namenjeno drugim državam - pripeljali v Slovenijo.

In obrambni minister Matej Tonin se mu je po tem celo zahvalil za »pogum.«

In ne, vlada se od tega dejanja ni niti distancirala, niti ni ukradene opreme vrnila, zato je vlada v tem trenutku že sostorilec v omenjenem kriminalnem dejanju.

Je to morda dokaz človeške in solidarnosti med državami, o kateri je govoril Janez Janša?

Da nekomu drugemu ukradeš pomembno opremo, ki jo potrebuje za varovanje življenj državljanov in prebivalcev svoje države?

Je to tisto, kar Janeza Janšo uči njegova krščanska vera, s katero nas je Janša te dni neumorno zasipaval, kakor da bi bili vsi čreda njegovih vernikov, ne pa državljani Slovenije?

Joc Pečečnik (prvi z leve), minister Zdravko Počivalšek (prvi z desne) in na Kitajskem ukradena zaščitna sredstva (zadaj). Vir: Twitter

Je kraja najbolj nujno potrebnega tuji državi in njenim državljanom res hvalevredno, solidarno, humano in etično dejanje, morda celo najvišja zapoved samega Boga in Svetega pisma, na katerega se Janez Janša ves čas sklicuje?

Sporočilo Svetega pisma je, kolikor vemo, še vedno »ljubi svojega bližnjega, kakor samega sebe«, resnična Božja zapoved pa je seveda »ne kradi«, ne pa tista, ki ji sledi Janševa vlada in bi jo lahko prevedli kot »kradi, če si dovolj pogumen« in »okradi svojega bližjega, če imaš dobro priložnost«!

Vlada se od tega dejanja ni niti distancirala, niti ni ukradene opreme vrnila, zato je vlada v tem trenutku že sostorilec v tem kriminalnem dejanju.

Predsednik slovenske vlade, ki si je ob tem v nasprotju s temeljnimi krščanskimi zapovedmi »poželel« tudi materialne dobrine svojih bližnjih zatorej ali odkrito krši najbolj temeljne krščanske zapovedi, ali pa s svojim pristajanjem na sprejem ukradenega sadeža kot heretik in odpadnik pridiga krivo vero.

S svojimi dejanji spodkopuje dekalog in evropske vrednote, na katere se v svoji velikonočni poslanici sklicuje.

Osma zapoved je sicer »Ne kradi!«, deseta pa je naslednja: »Ne žêli hiše svojega bližnjega! Ne žêli žene svojega bližnjega ne njegovega hlapca in dekle, ne njegovega vola in osla, ne česar koli, kar pripada tvojemu bližnjemu!«

Zoper žene, hlapce, dekleta, vole in osle drugih se po doslej znanih podarkih predsednik vlade res ni pregrešil, ker pa je njegova vlada v teh težkih časih, ki postavljajo na preizkus našo in človečnost vseh držav sprejela blago, ukradeno drugim državam, bi se težko strinjali z oceno, da Janez Janša ob osmi ni pregrešil tudi zoper deseto Božjo zapoved.

Isto velja - pa ne samo za Janšo, ampak še za kakšnega politika - tudi za deveto zapoved, ki zahteva: »Ne pričaj po krivem proti svojemu bližnjemu!«

In glede na to, s kakšno lahkoto se sklicuje na Boga, istočasno pa se obnaša povsem drugače, že to kaže, da se je predsednik vlade precej pregrešil tudi zoper tretjo Božjo zapoved.

Ta zapoveduje: »Ne izgovarjaj po nemarnem imena Gospoda, svojega Boga, kajti Gospod ne bo pustil brez kazni tistega, ki po nemarnem izgovarja njegovo ime!«

Na družbenih omrežjih se je ob tem v obrambo Jocu Pečečniku in vladi postavila cela vrsta trolov, ki so Pečečnikovo in dejanje vlade branili na različne načine, predvsem z argumenti, »pa saj to delajo vsi«, in s trditvijo, da je to opravičljivo, ker »šlo za državo, za Slovence« ter da je to bilo pač nujno zaradi reševanja življenj.

Celo če bi bilo res, da si opremo kradejo vse države to seveda ne pomeni, da to lahko počne tudi Slovenja.

Kaznivo dejanje nekoga drugega nikomur ne daje pravico, da ravna na enak način in da še sam krši zakon.

Kaznivo dejanje nekoga drugega nikomur ne daje pravico, da ravna na enak način in da še sam krši zakon.

Kdor ne verjame, naj poskuša v samopotrežni oditi z nakupom brez plačila in z izgovorom, da itak vsi kradejo.

In razen tega seveda ni res, da to počnejo »vsi«, tako so ravnale le nekatere države (npr. ZDA), ki so zato doživele tudi hudo kritiko po vsem svetu in smo jih kritizirali tudi na straneh Insajderja.

Popolnoma drugačno sporočilo, v katerem nas opozarja, da pandemija ni vojna in da brez zdravja v drugih državah tudi Nemčija ne bo zdrava, ter da je zato res potrebna solidarnost med ljudmi in državami je brez pritlehnega politikanstva Janeza Janše in brez neprestanega omenjanja krščanskega Boga v svet poslal nemški predsednik države.

Nekateri pa so, zanimivo, še zmeraj prepričani, da bi morali zaradi »domoljubnega dejanja« Pečečnika celo pohvaliti.

Le zakaj? Ali kraja, storjena iz domnevno domoljubnih vzgibov (ki so bili tudi v tem primeru podprti z mastnimi zaslužki Pečečnika) – ni kraja?

Zadnji argument, češ da je bila kraja pač »nujna« se zdi še najbolj prepričljiv. Tisti, ki stori kakšno kaznivo dejanje tudi v »silobranu«, ali ki na primer ukrade hrano zgolj zato, da bi preživel, se tudi po notranji zakonodaji številnih držav praviloma ne kaznuje.

Vir: Twitter
Kraja zaščitne opreme za Slovenijo iz kontingenta druge države sredi pandemije pa pomeni, da ne bo življenjsko pomembne zaščitne opreme za neke druge bolnike v drugih državah, ki zaradi tega morda bodo umrli.

Toda celo v tem primeru analogija z ravnanjem Pečečnika in slovenske vlade na svetovnem trgu odpade kot popolnoma neprimerna, kajti v svetu se danes vse države nahajajo v praktično enakem položaju.

Pri reveževi kraji hrane iz samopostrežnice nihče ne bo umrl zaradi pomanjkanja hrane.

Kraja zaščitne opreme za Slovenijo iz kontingenta druge države sredi pandemije pa pomeni, da ne bo življenjsko pomembne zaščitne opreme za neke druge bolnike v drugih državah, ki zaradi tega morda bodo umrli.

In zato takšno ravnanje, torej kraja državnih resursov s strani druge države v tem primeru ni ne patriotsko, ne moralno, ne »opravičljivo dejanje v skrajni sili«, pač pa je zgolj neetično in nesolidarno dejanje, ki razkriva zavržno politiko sedanje vlade.

In zato so besede Janeza Janše, ki javno propagira Boga in Božje zapovedi, pridiga o človeški in meddržavni solidarnosti, istočasno pa s svojo vlado podpira kraje v imenu »domoljubja« skrajno neresnične, neiskrene in vredne obsodbe.

In na koncu je, šestič, to nabavljanje zaščitne opreme v Sloveniji potekalo očitno tudi tako neresno, da se kot »zaščitne« maske v Sloveniji prodajajo celo nekakšna skropucala, narejena iz navadnega papirja, ki si seveda sploh ne zaslužijo imena »zaščitna maska.«

Besede Janeza Janše, ki javno propagira Boga in Božje zapovedi, pridiga o človeški in meddržavni solidarnosti, istočasno pa s svojo vlado podpira kraje v imenu 'domoljubja' so skrajno neresnične, neiskrene in vredne obsodbe.    

Kaj podobnega se ne dogaja niti na Balkanu, kjer imajo celo najbolj poceni kitajske maske (v Srbiji in BiH npr. stanejo okoli 80 centov za kos) in seveda potrebne certifikate.

Tudi za prodajo »nezaščitnih zaščitnih mask« v Sloveniji, ki očitno ne zadovoljujejo niti minimalnih standardov zaščite (kirurške maske bi morale filtrirati najmanj 87 odstotkov najmanjših trdnih delcev v velikosti virusov) bi moral nekdo odgovarjati, če ne tisti, ki jih je izdelal, pa vsaj tisti, ki jih je brez kančka slabe vesti - spustil na trg.

Javno tožilstvo, ki je seveda slišalo Pečečnikovo škandolozno javno izjavo o uspešno izvedeni veliki kraji in inšpekcijski organi pa tudi v teh dnevih ne bi smeli spati.

Ti organi niso del vlade, zato bi morali svoje delo opraviti neodvisno ter preprečiti, da Slovenija pod sedanjo vlado postane mafijska država, ki se opira na organizirani kriminal in kjer maske, ki to niso, še naprej preplavljajo slovenski trg.

Obstaja pa še ena pot - pot, ki jo ima tudi Državni zbor, ki je bil vsaj za zdaj izključen iz tega nedostojnega in za državo škodljivega mešetarjenja.

Državni zbor bi lahko ob pomoči ustreznih odborov ustanovil komisijo, ki bi ob koncu izrednih ukrepov preiskala sporne nabave zaščitne opreme in ugotovila, ali je šlo za preplačane storitve, kdo se je v resnici okoristil ali ne.

Že zgolj ustanovitev komisije bi verjetno, ob težavnem delovanju vseh ostalih služb zaradi trenutne situacije, lahko delovala blagodejno in preventivno na tiste, ki si s pozicij oblasti že polnijo ali si želijo na račun vseh davkoplačevalcev napolniti lastne žepe in žepe svojih zaupnikov.

Delite članek