REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenski vojaki nesposobni za resno delovanje in neprimerno opremljeni!

Slovenski vojaki nesposobni za resno delovanje in neprimerno opremljeni!Slovenska vojska, foto: Tomi Lombar

Izkazalo se je, da slovenski vojaki ne obvladajo niti osnovih veščin premikanja po terenu (oz. bojišču), da jih je premalo, da bi lahko dosegli končne operativne zmogljivosti in za povrhu so opremljeni z opremo, ki je popolnoma neprimerna. Pripadniki 72. brigade SV, ki naj bi sestavila eno bataljonsko bojno skupino (drugo pa pripadniki 1. brigade), so se predhodno 18 mesecev urili tako v Sloveniji kot v tujini (v Nemčiji, na Češkem, 

Madžarskem, v Romuniji, Bolgariji in Gruziji), a to jim ni pomagalo, ko so na Počku morali predstaviti sposobnosti Natovim ocenjevalcem.

Njihovi novi čevlji so se izkazali za povsem neprimerne za zimsko uporabo, pri čemer so jim po dveh tednih uporabe začeli odstopati celo podplati.

Slednji so slovenske vojake ocenjevali glede bojne pripadnosti (t. i. CREVAL – Combat Readiness Evaluation). Po poročanju 24ur.com se je izkazalo, da bataljonska skupina ne dosega operativnih zmogljivosti in tako ni sposobna za resno delovanje. Vojaki se tako niso znali niti premikati po bojišču, pri čemer je med testom morala zdravniško pomoč poiskati kar šesterica vojakov. Njihovi novi čevlji so se izkazali za povsem neprimerne za zimsko uporabo, pri čemer so jim po dveh tednih uporabe pričeli odstopati celo podplati. 

Ministrica za obrambo Andreja Katič
Obrambna ministrica Andreja Katič | VIR: STAfoto

Na razkritje slabe pripravljenosti se je že odzvala obrambna ministrica Andreja Katič, ki pa je bila jezna, da je o tem izvedela šele iz medijev. Morda jo porazno stanje v SV ne skrbi? Ministrstvo za obrambo je namreč sporočilo: »Ministrica Andreja Katič s strani načelnika Generalštaba SV do tega trenutka ni bila obveščena o rezultatih preverjanja 72. brigade po metodi CREVAL. Za usposabljanja Slovenske vojske je v prvi vrsti odgovoren vrh Slovenske vojske na čelu z načelnikom generalštaba in zato ministrica pričakuje, da se o morebitnih težavah takoj obvesti ministrico ali vsaj državnega sekretarja.«

Ministrica za obrambo je že nekaj časa v odkritem sporu z vrhom Generalštaba SV, ki javno opozarja na katastrofalne razmere v slovenskih oboroženih silah.

Katičeva je že nekaj časa v odkritem sporu z vrhom Generalštaba SV, ki odkrito kljubuje ministrici za obrambo in javno opozarja na katastrofalne razmere v slovenskih oboroženih silah. Tako še vedno odmeva izjava namestnika načelnika Generalštaba generalmajorja Alana Gedra, ki je poslancem dejal, da ob nadaljevanju trenutne obrambne politike Slovenske vojske čez tri leta ne bo več.