REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Si bodo upali dvigniti glasovnice ali ne? V SMC pred konstruktivno nezaupnico brez zaupanja v lastne poslance!

Si bodo upali dvigniti glasovnice ali ne? V SMC pred konstruktivno nezaupnico brez zaupanja v lastne poslance!Prišli smo do točke, ko se sprašujemo, ali si bodo poslanci sploh upali - glasovati? Vir: Twitter
Stranka SMC je prišla v parlament kot odgovor na afere druge Janševe vlade in je tudi javno razglašala, da v koalicijo s SDS ne bo šla, nato pa je, ob odstopu Marjana Šarca, obrnila ploščo.

Stranke Koalicije ustavnega loka (KUL) so vložile konstruktivno nezaupnico, s katero bi rade dosegle izrek nezaupnice vladi Janeza Janše in ga zamenjale s Karlom Erjavcem.

Nezaupnica je vložena le z 10 poslanskimi podpisi.

Vseh 46 poslanskih glasov, potrebnih za zamenjavo Janeza Janše najverjetneje v tem trenutku v KUL-u še nimajo, ker pa je glasovanje tajno, to ne bo gotovo do preštetja glasovnic.

V vladni koaliciji jih je seveda najbolj strah odločitve poslancev SMC.

Ta stranka je prišla v parlament kot odgovor na afere druge Janševe vlade in je tudi javno razglašala, da v koalicijo s SDS ne bo šla, nato pa je, ob odstopu Marjana Šarca, obrnila ploščo in tudi, po oceni mnogih (in celo nekdanjega ustanovitelja stranke, Mira Cerarja, ki ji je najprej posodil ime) – izdala volivce.

Toda v SMC poskušajo to dejstvo pred usodnim glasovanjem, ki bi izdajo lahko ponovno potrdilo ali pa izničilo – relativizirati.

»Nisem prepričana, da so nas volivci kadarkoli volili zato, ker smo jamčili nesodelovanje s komerkoli. Sem pa prepričana, da so nas volili zato, ker smo obljubljali in tudi dokazali politično normalnost,« je o tem dejala Janja Sluga, vodja poslanske skupine SMC.

Janja Sluga Vir:FB
Janja Sluga. Vir: FB

»Zmernost, razumnost, nekonfliktnost, spravljivost. S to držo smo vstopili v vse koalicije, tudi v zdajšnjo, in tudi sama se pogosto sprašujem, zakaj je povezovalnost v slovenski politiki postala zaničevana lastnost«, poudarja Sluga, vodja poslanske skupine SMC.

Šefa stranke SMC pa je očitno najbolj strah, da bi njegovi poslanci sploh imeli možnost glasovanja.

Toda večnega gospodarskega ministra in šefa stranke SMC pa je očitno najbolj strah, da bi njegovi poslanci sploh imeli možnost glasovanja.

»Poslanci SMC se bodo sami odločili, ali bodo dvignili glasovnice ali ne. Razlog za to, da jih ne bi dvignili, ni v morebitnem nezaupanju vanje, temveč bi se tako zmanjšale špekulacije, saj je predvsem SMC tarča številnih napadov in pritiskov,« je pojasnil Zdravko Počivalšek, predsednik SMC.

Toda s takšnim načinom razmišljana in nedvigovanjem glasovnic se seveda izpodbija eden od ustavnih temeljev te države.

Tajno glasovanje in neodvisnost poslancev v tej državi očitno nista to, kar naj bi bila oziroma nimata enake veljave na papirju v ustavi in v realnosti.

To smo videli tudi v primeru, ko so poslanci – prav Počivalškove SMC – bili pod pritiskom, da naj oddajo neveljavne glasovnice ob glasovanju za ustavne sodnike in so morali celo slikati glasovnice, obkrožene nepravilno, da bi šefu dokazali, da so ubogali napotke.

Gre za nadzor nad poslanci s strani partijskih vrhušk, ki ni predviden v slovenski ustavi.

Na podoben način bo svoje poslance nadzoroval tudi Zmago Jelinčič.

Dileme, ali je to dopustno, obstajajo tudi med pravniki.

Toda takšen nadzor strank nad lastnimi poslanci -, če se ta v praksi izvaja - pa vsekakor meče senco na slovensko demokracijo.

Janša in Počivalšek
Partnerja v vladi: Janša in Počivalšek. Vir: Twitter
Poslanci so izvoljeni zato da glasujejo in če je glasovanje tajno, bi morali glasovati tajno – z nedvigovanjem glasovnic pa svoje naloge preprosto ne opravljajo.

Poslanci so izvoljeni zato da glasujejo in če je glasovanje tajno, bi morali glasovati tajno – z nedvigovanjem glasovnic pa svoje naloge preprosto ne opravljajo.

Predsednik stranke DeSUS sicer trdi, da verjame v uspeh nezaupnice, čeprav javne opredelitve poslancev tega ne obetajo.

LMŠ, SD, Levica in SAB imajo skupaj 39 poslanskih glasov.

Erjavec je po torkovem srečanju poslancev DeSUS-a z vodstvom stranke sporočil, da ga podpirajo tudi štirje poslanci upokojenske stranke, dva se bosta predvidoma podpisala pod predlog nezaupnice.

Posamezni poslanci njegove stranke pa javno sporočajo različne informacije, kar kaže tudi njihova podpora v državnem zboru večini vladnih predlogov.

Premier Janša je povedal, da bodo o statusu DeSUS-a v koaliciji razpravljali po glasovanju o nezaupnici.

DeSUS ima namreč po decembrski odločitvi o izstopu iz koalicije v vladi še vedno kmetijskega ministra Jožeta Podgorška.

Vodja poslancev stranke DeSUS Franc Jurša je sicer večkrat poudaril, da ne nameravajo biti »ekstremna opozicija« (?!), kar kaže, da se nekateri poslanci DeSUS-a še vedno nagibajo k možnemu sodelovanju z NSi in SDS.

Glede na poslovniške roke bi o konstruktivni nezaupnici, če bo res vložena danes, poslanci lahko razpravljali in odločali že v petek, najpozneje pa prihodnjo sredo.

Državni zbor namreč po poslovniku o nezaupnici vladi oziroma o kandidatu za novega predsednika vlade odloča najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga.

Je pa seveda to, kar se dogaja v slovenskem hramu demokracije, res absurd nad absurdi.

Prišli smo že do točke, ko se sprašujemo, ali si bodo poslanci, izvoljeni za odločanje in seveda glasovanje, sploh upali - glasovati?

Medtem pa številni poslanci in javnost zahtevajo, da gospodarksi minister Zdravko Počivalšek nemudoma odstopi zaradi nove afere, v katero je bil udeležen konec prejšnjega tedna v Ormožu, ko so posebej zanj in peščico privilegirancev iz njegovega spremstva ter lokalne poslovneže - kljub vladnim ukrepom, ki zapovedujejo tudi prepoved obratovanja gostiln - odprli vrata prestižne lokalne restavracije in ob tem menda celo poklicali kuharja, da pride na delo in postreže petične goste.

Delite članek