REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šarec in kmetje o medvedih in volkovih: predlagane »ustne odločbe« za »odvzem«, čez dva meseca morda znova protesti

Šarec in kmetje o medvedih in volkovih: predlagane »ustne odločbe« za »odvzem«, čez dva meseca morda znova protestiZaradi volka Medved zahteva odstop Zajca. Vir: Facebook

Predsednik vlade Marjan Šarec se je sestal s predstavniki Sindikata kmetov Slovenije. Sindikat opozarja na prepočasno izvajanje zakona o interventnem odvzemu medveda in volka, zahteva pa tudi odstop ministra za okolje Simona Zajca.

Sestanka pri Šarcu se je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, ki je skupaj z Zajcem pripravila interventni zakon, potem ko je izvajanje rednega odvzema preprečilo upravno sodišče.

Sindikat je vztrajal tudi, da se uvede ustna odločba, kar pomeni, da če je bila škoda narejena zjutraj, se živali odstrelijo že zvečer.

Na sestanku so se dogovorili, da se bodo – še pogovarjali.

Predstavniki ministrstev za okolje in za kmetijstvo, zavoda za gozdove, lovske zveze in Sindikata kmetov Slovenije se bodo namreč v začetku septembra pogovarjali o potrebnih spremembah sistema upravljanja z zvermi.

To so se namreč predstavniki sindikata danes dogovorili s premierjem Marjanom Šarcem in kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec.

Anton Medved in Aleksandra Pivec

V času nerednega odvzema - odstrel volkov se zaradi pritožb nevladnih organizacij na sodišču že večkrat ni izvajal - sta se namreč populaciji medveda in volka preveč namnožili.

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je poudarila, da je bil sestanek izjemno pomemben in po njenih podatkih sploh »prvi sestanek kateregakoli predsednika vlade s predstavniki kmetijskega sindikata.

Na sestanku so se ukvarjali predvsem z problematiko upravljanja z divjimi zvermi in škode, ki je povezana s tem. V zadnjih spremembah interventnega zakona so skupaj z Lovsko zvezo naredili tudi spremembe, tako da so razširili lovno območje za tiste volkove in trope, ki povzročajo škodo. In v tem trenutku je tako izdano dovoljenje za »odvzem« sedem volkov.

V čakalni vrsti pa sta še dve mnenji. Doseženo je bilo soglasje, da se naredijo spremembe pri upravljanju z zvermi, ki so pripeljale do »situacije, da se zveri žal so namnožile, da se naseljujejo na območja kjer niso živela in iz tega naslova tam povzročajo škodo,« je dejala ministrica.

Zahtevali so tudi, da se po prijavi škode v 30 dnevih škoda udi prizna in izplača, 'kajti vemo, da nekatere škode zamujajo že sedemnajsto leto,' je kritično dejal predsednik sindikata kmetov Anton Medved.

S strani kmetijskega sindikata so zadovoljni predvsem zato, ker naj bi se pri cenitvi stroke v ocenjevalnih skupinah bili tudi strokovnjaki živinorejske škode, ki bodo ocenili realno škodo in tudi škodo nastalo zaradi trpljenja živali.

Kmetom naj bi se priznala tudi plemenska vrednost in popravile uničene ograje.

Zahtevali so tudi, da se po prijavi škode v 30 dnevih škoda udi prizna in izplača, »kajti vemo, da nekatere škode zamujajo že sedemnajsto leto,« je kritično dejal predsednik sindikata kmetov Anton Medved.

Medved

Sindikat je vztrajal tudi, da se uvede ustna odločba, kar pomeni, da če je bila škoda narejena zjutraj, se živali odstrelijo že zvečer. Želijo tudi, da bi interventni zakon enako obravnaval volkove in medvede. Volkovi se namreč zelo hitro gibljejo in so čez 10 dni, dokler se izda odločba, lahko že kje drugje.

Zahtevali so tudi, da se volkovi odstrelijo v dveh mesecih, sicer bodo »izvršili en dodaten pritisk, protestni shod ali se kako drugače odločili,« je dejal Anton Medved.

Vendar pa bodo kamen spotike tudi številke – koliko je optimalno število volkov je še nejasno, ker se uradne številke volkov razlikujejo od tistih, ki jih lovci ugotavljajo »na terenu«.

Ni jasno, ali je volkov 80 ali 151. Kmetje si želijo, da bi bili v Sloveniji samo trije tropi volkov in do 300 medvedov. Na ministrstvih se strinjajo, da bi ta številka pri medvedih morala biti 450, okoljevarstveniki pa ne vidijo težav niti pri številki 1200 medvedov.

Vendar pa bodo kamen spotike tudi številke – koliko je optimalno število volkov je še nejasno, ker se uradne številke volkov razlikujejo od tistih, ki jih lovci ugotavljajo 'na terenu'.

V državi je po ocenah okoli 1000 medvedov in 80 volkov, interventni zakon predvideva odvzem 175 medvedov (še 25 medvedov pa so predvidene izgube iz drugih vzrokov) in 11 volkov iz narave. Lovci so doslej uspeli odstreliti okoli 80 medvedov, ne pa tudi volkov, za katerega veljajo posebni pogoji.

Sindikat je doslej izvedel en protest, za minulo soboto napovedanega pa so prestavili za teden dni. Za prestavitev so se odločili, da bi vlada dobila še nekaj časa za vzpostavitev pogojev in dejanski začetek odstrela volkov, premier pa za razmislek o odgovornosti Zajca.

Zajc je sicer očitke že večkrat zavrnil in pozive k odstopu označil za neutemeljene.

Delite članek