REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Roman Vodeb o Dražgoški bitki: »Če komu ni kaj jasno: krivi so Nemci, ne pa partizani.«

Roman Vodeb o Dražgoški bitki: »Če komu ni kaj jasno: krivi so Nemci, ne pa partizani.« Vodeb portret/knjige

Tokratna 77. obletnica Dražgoške bitke je znova poskrbela za polemične razprave o pomenu tega dogodka.

Psiholog Roman Vodeb je v razpravah o »krivdi« za tragičen rezultat spopada precej jasno povedal najbolj bistveno, da je namreč krivda za storjeni zločin – nezakonite represalije nad civilnim prebivalstvom – na strani okupatorja, ne pa na strani tistih, ki so se mu upravičeno upirali.

Kar poskušajo predvsem na desnici danes zamegliti z revizionistično interpretacijo zgodovine.

Nasprotniki takšne ocene dogajanja, (ki Dražgoše zaničevalno označujejo kot »Lažgoše«) so tako, kot je to postalo v zadnjih letih že običajno, zatrjevali, da so bili »krivi« za poboje civilistov partizani, ki so se zatekli v vas, ker niso poslušali prošenj vaščanov, da naj tega ne storijo in predvsem, ker bi morali vedeti, kako se bodo Nemci maščevali.

Po tej logiki bi bil vsak upor proti okupatorju ali zavojevalcu zmeraj mogoče označiti za kratkoviden in kot najmanj za napako, če ne celo za zločin.

Toda po tej logiki bi bil vsak upor proti okupatorju ali zavojevalcu zmeraj mogoče označiti za kratkoviden in kot najmanj za napako, če ne celo za zločin.

Zločinske bi bile celo vse države, ki niso pokleknile pred grožnjami Tretjega rajha z represalijami in nezakonito uporabo sile, pač pa so se mu uprle in s tem povzročile s strani Adolfa Hitlerja dobesedno vnaprej napovedane smrti na milijone svojih prebivalcev. 

Dražgoše Vir:Facebook

Zanimivo je, kako veliko število posameznikov v Sloveniji na družbenih omrežjih sprejema takšno absurdno in z zgodovinskimi dejstvi skregano logiko.

Ob poklonu vsem, ki so prispevali, da danes »kot narod zmagovalcev živimo pod svobodnim soncem«, je Židan prisotne tudi opozoril, da »sodobne oblike fašizma ponovno po vsej Evropi dvigajo glave.«

»Seveda je pomemben podatek, da bi bil v tem primeru požig hiše posledica tvojega izzivanja, da so te žena in otroci prosili, da tega ne delaš. In si vseeno, pol pobegnil, njih pa pustil,« je zapisal eden od uporabnikov družbenih omrežij.

»Ja, ker požigalce si seveda ti povabil, da ti skurijo familijo. Pa vi desni ste na nivoju Metoda Trobca,« mu je odgovoril drugi.

Ob 77. obletnici dražgoške bitke se je sicer ta konec tedna v Dražgošah zbralo več tisoč ljudi, ki jih je tokrat nagovoril predsednik DZ Dejan Židan.

Ob poklonu vsem, ki so prispevali, da danes »kot narod zmagovalcev živimo pod svobodnim soncem«, je Židan prisotne tudi opozoril, da »sodobne oblike fašizma ponovno po vsej Evropi dvigajo glave.«

Delite članek