REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rebernikova odšla, kdaj bodo »spokali« tisti, ki so ji krili hrbet in držali štango lažnivemu poročanju?

Rebernikova odšla, kdaj bodo »spokali« tisti, ki so ji krili hrbet in držali štango lažnivemu poročanju?Rebernikova pred RTV SLO. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Na RTV Slovenija se je odvilo še eno poglavje nujne depolitizacije javnega servisa.

Po odstranitvi Uroša Urbanije in Whatmougha gre v tem primeru za prvo zamenjavo na res pomembnem mestu, od koder se upravlja z vsebino predvajano na javni televiziji.

Svet Radiotelevizije Slovenija je na izredni seji soglasno, s 15 glasovi za, razrešil v. d. generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha.

Kot vršilec dolžnosti ga je nasledil Zvezdan Martić, ki je bil že imenovan za predsednika uprave.

Nato je Uprava RTV Slovenija svetu 24. avgusta na izredni seji predstavila stanje na zavodu in svoje prioritetne kratkoročne načrte ter dejavnosti.

Svet je brez glasu proti upravi podal soglasje k razrešitvi v. d. direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanije.

Člani aktiva novinarjev so kot ključne težave njenega dela našteli kadrovsko podhranjenost, slabo organizacijo in nekompetentno vodenje.

Sedaj je prišlo do še tretje spremembe.

Jadranka Rebernik, znana po trdih desničarskih pogledih, ki je bila zelo čislana v vrstah stranke SDS je odstopila s položaja odgovorne urednice informativnega programa.

Člani aktiva novinarjev so kot ključne težave njenega dela našteli kadrovsko podhranjenost, slabo organizacijo in nekompetentno vodenje.

Ob tem je dopuščala tudi skrajno desno propagando in razširjanje neresnic, prav nič pa je ni motilo niti lažnivo poročanje.

Nova metla na RTV SLO - Andrej Grah Whatmough
Metla je na koncu dosegla tudi Janševo metlo na RTV Slovenija... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Svet RTVS je na dopisni seji prejšnji teden upravo javne radiotelevizije sicer pozval, naj v sodelovanju z vršilcem dolžnosti direktorja TV Slovenija pregleda, ali je informativni program TVS pod vodstvom odgovorne urednice Jadranke Rebernik od junija do septembra letos uresničeval programske standarde.

Nekateri menijo, da si je Rebernikova izbrala lažjo pot. Verjetno je res boljše zanjo, da je odstopila sama kot da bi se jo, skladno s predpisi seveda, snelo s položaja, na katerem sploh ne bi smela biti.

Svojo odločitev je utemeljil z besedami, da se mora odzvati, ko se pojavi utemeljen sum, da »odgovorna oseba odgovarja le na papirju in po funkciji, ne pa tudi v praksi.«

Včeraj je uprava RTV Slovenija vršilca dolžnosti direktorja TV Slovenija Andraža Pöschla zadolžila, da Jadranko Rebernik pozove k pripravi poročila o aktivnostih.

Razmere v informativnem programu TVS je prejšnji teden obravnaval tudi svet delavcev RTVS.

Upravo je pozval, naj razišče in odgovori, ali informativni program 1. programa TVS še deluje tako, da lahko opravlja svoje zakonske in statutarne dolžnosti, ter ali odgovorna urednica programa Jadranka Rebernik opravlja zakonske in statutarne naloge.

In nato je Rebernikova odstopila.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na RTVS, bo začasno Jadranko Rebernik kot vršilka dolžnosti nasledila Polona Fijavž, ki se je pred kratkim vrnila z mesta dopisnice RTVS v Berlinu.

Nekateri menijo, da si je Rebernikova izbrala lažjo pot. Verjetno je res boljše zanjo, da je odstopila sama kot da bi se jo, skladno s predpisi, snelo s položaja, na katerem sploh ne bi smela biti.

Rebernikovo prav tako nič ni motilo neresnično poročanje – na primer dopisnika Valentina Areha iz Ukrajine, o čemer smo že poročali.

Lažnivec in njegov zaščitnik
Lažni vojni dopisnik in njegov zaščitnik. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Na kako perfidne načine zavajajo nekateri avtorji na RTV Slovenija je postalo očitno ob nedavnem razkritju na portalu »Kolektiv RTV SMO« o tem, da »vojni dopisnik« Valentin Areh svoje vojne reportaže iz Ukrajine pripravlja s starimi televizijskimi posnetki drugih agencij.

V resnici je Areh reportaže v veliki meri naredil že vnaprej, predno je sploh odšel na teren.

Rebernikova je odšla, sedaj pa bi bil čas, da se pripravijo tisti, ki so njej krili hrbet in neresničnemu poročanju »držali štango«.

Te je nato zlepil skupaj, dodal še nekaj svojih komentarjev ter jih z nekaj svojimi vložki pred kamerami naplahtani slovenski javnosti »prodajal« kot nove reportaže s terena.

»Gerič nam je zagotovil, da takšnih Arehovih prispevkov ne bodo več objavljali. Ampak postavlja se drugo, pomembnejše vprašanje. Zakaj je Gerič priznal, da gre za napako, priznal, da ni opravljal svojega uredniškega dela, zakaj je prevzel nase celo vso odgovornost, ki leži na Rebernikovi kot odgovorni urednici in Korenovi, kot v. d. urednice zunanje politične redakcije in dnevno informativnega programa?« so takrat zapisali na spletni strani kolektiva RTV Slovenija in ocenili, da bi zaradi tega morali odstopiti vsi v zavajanje javnosti udeleženi uredniki.

Rebernikova je torej odšla, sedaj pa bi bil čas, da se pripravijo tisti, ki so njej krili hrbet.

In neresničnemu poročanju »držali štango«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek