REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Preboj? NSi bi želela na politično sredino, toda mnogi dvomijo, da ji bo to s sedanjo, desno usmeritvijo uspelo

Preboj? NSi bi želela na politično sredino, toda mnogi dvomijo, da ji bo to s sedanjo, desno usmeritvijo uspeloUtrinki s 13. kongresa NSi | Vir: Insajder

Krščanski demokrati so na programskem kongresu NSi napovedali, da se želijo uvrstiti na sredino političnega prizorišča.

Peterle kuha zamero do NSi.

Toda kljub zaklinjanjem o tem mnogi dvomijo, da jim bo z večinoma precej desno usmeritvijo predsednika njihove stranke Mateja Tonina to sploh uspelo.

Med vidnimi obrazi stranke je nekoliko bolj zmerna in sredinska predvsem Ljudmila Novak, ki pa v stranki nima več pomembnejše vloge.

Opazna je bila tudi odsotnost Lojzeta Peterleta. Kljub temu, da je Matej Tonin zatrjeval, da med njima ni zamer, so mnogi njegovo odsotnost videli kot – kuhanje zamere.

Nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak, danes evroposlanka

Peterle je bil namreč letos na zahtevo vrha stranke umaknjen s seznama prvega na listi kandidatov za evropske poslance. Tako je evropska poslanka postala Ljudmila Novak.

Vrhunec programskega kongresa NSi v Mariboru je seveda predstavljal govor predsednika NSi Mateja Tonina.

Še pred Toninom sta zbrane nagovorila vodja poslanske skupine Jožef Horvat in evropska poslanka Ljudmila Novak.

Horvat je ponovil besede izpred petih let, da njihova stranka ni ne leva in ne desna.

»V političnem spektru je NSi krščansko-demokratska sredina, ki je blizu ljudem. Nikamor se ne premikamo. Mi smo sredina od ustanovitve. Nič drugače kot CDU in CSU v Nemčiji ali druge naše sestrske stranke v Evropi,« je dejal.

Ljudmila Novak
Jožef Horvat in Ljudmila Novak

Evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak pa je poudarila, da so pripravljeni sodelovati z vsemi, ki hočejo dobro.

Ker Hrvaška svojih meja nima pod nadzorom, pa po Toninovi oceni tudi še ni pripravljena na vstop v schengensko območje.

»V Evropski uniji in žal tudi v Sloveniji gredo mnoge stranke v skrajnosti, populizem, ščuvajo ljudi in napeljujejo k razdoru. To pa ni dobro ne za Slovenijo ne za Evropsko unijo in takšne moramo odklanjati, ne glede na to, s katere strani prihajajo,« je dejala.

Nato je spregovoril predsednik NSi Matej Tonin.

Glede migracij je Tonin izpostavil, da mora biti to vprašanje rešeno v okviru skupne evropske politike, obenem pa se je zavzel za okrepitev slovenske policije, zlasti pa vojske, ki »nam danes razpada pri živem telesu«.

Ker Hrvaška svojih meja nima pod nadzorom, pa po Toninovi oceni tudi še ni pripravljena na vstop v schengensko območje.

Tu se NSi razlikuje od SDS, saj je Janez Janša podprl vstop Hrvaške v schengensko območje.

Prav tako je bil Tonin izjemno kritičen do »blokade civilnega nadzora« nad obveščevalnimi službami in izključitev opozicije iz Sveta za nacionalno varnost.

Tonin je zatrdil, da se v Novi Sloveniji odločno zoperstavljajo podivjanemu kapitalizmu, za katerega sta značilna podlo izkoriščanje delavcev in dogovorna ekonomija politično-finančnih omrežij.

Tonin je krščanske demokrate opredelil kot sredino tako po vrednotah kot po načinu delovanja. Aktualno vladajočo politiko pa je opisal kot »vladno tragikomedijo«, ob kateri »človek ne ve, ali bi se smejal ali jokal«.

»Krščanski demokrati smo sredina tako po vrednotah, kot tudi po načinu delovanja,« je dejal prvak NSi. Osrednje vrednote neke družbe po njegovih besedah vedno zagovarjajo stranke sredine, zato je »z današnje perspektive smešno, kako so nas desetletja umetno rinili na obrobje«.

V Sloveniji se po njegovih besedah trenutno soočamo z dvema pogledoma, ki se jima v Novi Sloveniji odločno zoperstavljajo.

Na eni strani je tu radikalna levica, ki v Sloveniji želi uveljaviti uravnilovko, enakost v revščini in razvrednotiti delo, na drugi pa podivjani kapitalizem, za katerega sta značilna podlo izkoriščanje delavcev in dogovorna ekonomija politično-finančnih omrežij.

Skrivnost uspeha države je po njegovem mnenju v pravem ravnotežju med socialnim in tržnim principom.

Mesec, Tonin in Janša
Sredina? Levica, NSi in SDS

Tonin je bil kritičen tudi do javnega zdravstva. Kot je poudaril, je treba vzpostaviti sistem, v katerem bomo vsi državljani koristili razpoložljive kapacitete, in ne zgolj tisti, ki imajo denar.

»Težko poslušam tiste, ki zanikajo globalno segrevanje,« je pripomnil ter se zavzel za odgovorno in racionalno ravnanje pri uporabi naravnih virov.

Po njegovem prepričanju reforma zdravstvenega sistema, ki jo predlaga NSi, vsem državljanom omogoča dostopno zdravstvo.

Prav tako si v NSi prizadevajo za reformo pravosodja. Tonin se je obregnil ob več let trajajoče sodne postopke brez epiloga, zastaranja, procesne napake in založene oporoke.

Dotaknil se je tudi podnebnih sprememb, ki po njegovih besedah »terjajo skupne akcije«.

»Težko poslušam tiste, ki zanikajo globalno segrevanje,« je pripomnil ter se zavzel za odgovorno in racionalno ravnanje pri uporabi naravnih virov.

Tonin je ob tej priložnosti povzel nekaj izhodišč prenovljenega programa stranke, ki delovanje NSi opira na človekovo dostojanstvo, svobodo, pravičnost in varnost.

Tonin je bil tudi predsednik DZ, toda le za kratek čas.

Zavzel se je za varovanje začetka od spočetja do naravne smrti (beri: proti splavu), za več otrok, za nedotakljivost človekovega dostojanstva.

Tonin se je izrekel proti splavu.

Kljub temu pa ima NSi še velike težave pred uspešnim prebojem z desne na sredino: krščanskim demokratom manevrski prostor omejuje stranka SDS, ki določa tempo afer in politično usmeritev, ki ji NSi večinoma sledi, kot kaže tudi zadnja afera z »lepo H.«

Ljudmila Novak je pred leti pokazala samostojno držo, vendar jo je SDS uspešno osamila, nato pa jo je večina v NSi »odrinila« na evropsko obrobje in dobro plačano funkcijo, toda daleč od politike stranke.

Sova in Tonin
Predsednik NSi Matej Tonin, desno.

Obenem NSi z vztrajnim »pranjem tajnega državnega perila« ob aferi z domnevno nepravilno zaposlitvijo znanke premierja Marjana Šarca v Sovi, dela tudi veliko škodo slovenski zunanji politiki, ko javno razkriva detajle o domnevnih nepravilnostih pri arbitražnem procesu, kar opažajo tudi volivci v Sloveniji.

Vse to namreč odlično izkorišča Hrvaška.

Obenem pa se Matej Tonin nenehno spopada z Marjanom Šarcem, da bo to še dodatno otežilo sodelovanje na »sredini.«

Delite članek