REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pravi gospodarji Slovenije zelo škrti: Ukrajini 140 milijard dolarjev, Sloveniji pa prazne pohvale in pontonske mostove

Pravi gospodarji Slovenije zelo škrti: Ukrajini 140 milijard dolarjev, Sloveniji pa prazne pohvale in pontonske mostoveGolob in Graham. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Izplen pogovorov slovenske vlade z desetčlansko delegacija ameriških senatorjev in kongresnika, ki je bila na obisku pri najvišjih slovenskih politikih se je pokazal za več kot skromen.

Medtem ko so ZDA poslale že okoli 140 milijard dolarjev pomoči Ukrajini zaradi t. i. »agresije« Rusije na njeno sosedo, je Slovenija zaradi nedavnih poplav od največje zaveznice v zvezi NATO prejela le obljubo, da bo dobila – pontonske mostove.

Se pravi tiste, ki so tudi po oceni Slovenske vojske bolj ali manj neuporabni za dolgoročnejšo rešitev problemov, ki so jih v Sloveniji povzročile ujme.

Namesto denarja pa so se slovenski politiki lahko naposlušali pohval o tem, kako je Slovenija ob sodelovanju v ameriški posredniški vojni zoper Rusijo menda »na pravi strani zgodovine

Te floskule so slovenski politiki na čelu z Robertom Golobom in Natašo Pirc Musar molče poslušali.

In se ameriškim politikom ob tem še zahvaljevali.

Glede ameriške zgrešene zunanje plitike, ki škodi tudi Evropi in Sloveniji si niso upali povedati niti enega kritičnega stavka.

Delegacijo, sestavljeno tako iz demokratov kot iz republikancev, sta vodila demokrat Robert Menendez, predsedujoči zunanjepolitičnemu odboru v ameriškem Senatu, in razvpiti republikanec Lindsey Graham.

Desetčlansko delegacijo so sestavljali že omenjeni senator Lindsey Graham in senatorki Katie Britt ter Maggie Hassen, senatorji John Thune, Robert Menendez, Roger Marshall, Bill Hagerty, Ted Budd in Eric Schmitt ter kongresnik Ronny Jackson.

Med njimi so torej tako demokrati kot republikanci, v Senatu pa sedijo v različnih odborih.

Poleg zunanjepolitičnega odbora so še člani odborov za vojaške zadeve in porazdelitev proračunskih sredstev.

V okviru tokratne turneje so po naših informacijah obiskali Egipt, Jordanijo, Italijo, Slovenijo in Irsko.

Mendez in Graham sicer veljata za najhujša »jastreba« in vneta podpornika vseh ameriških intervencij v svetu, ki so tudi v Evropi povzročile številne težave in privedle do valov beguncev iz uničenih azijskih in afriških držav.

Graham se med drugim zavzema, da bi vsako uporabo jedskega orožja s strani Rusije v Ukrajini obveljala za napad na zvezo NATO, kar bi nas po najkrajši poti privedlo do tretje svetovne vojne.

Graham se med drugim zavzema, da bi vsako uporabo jedskega orožja s strani Rusije v Ukrajini obveljala za napad na zvezo NATO, kar bi nas po najkrajši poti privedlo do tretje svetovne vojne.

Pogovori s slovenskim državnim vodstvom so bili sicer namenjeni predvsem »izmenjavi stališč glede Ukrajine, Zahodnega Balkana in skorajšnjega članstva Slovenije v Varnostnem svetu.«

»Obiskali smo veliko držav. V grobem jih lahko razvrstimo v dve skupini: na države, ki so del problema, in na tiste, ki so del rešitve. Slovenija je zagotovo del rešitve,« je dejal Lindsey Graham, republikanski senator.

ZDA so pomoč Sloveniji sicer že ponudile, a razen šestčlanske izvidnice, ki je pregledovala, kako bi lahko pomagala Sloveniji, konkretne pomoči doslej ni bilo.

Za pontonske mostove pa naj bi ZDA zaprosil celo predsednik vlade Robert Golob sam.

Veliko bolje bi bilo, če bi Slovenija od ZDA dobila finančno pomoč, dokler jo ta vse bolj zadolžena država sploh lahko še da…

Veliko bolje bi bilo, če bi Slovenija od ZDA dobila finančno pomoč, dokler jo ta vse bolj zadolžena država sploh lahko še da… Ampak od tega ni bilo nič, vlada ni izprosila niti dolarja. Po svoje razumljivo. Zakaj bi v ZDA zapravljali denar za vazale, ki jim služijo tudi brez plačila?

Ampak od tega očitno ni bilo nič, Golobova vlada ni izprosila niti dolarja.

Po svoje razumljivo.

Zakaj bi v ZDA zapravljali denar za vazale, ki jim služijo tudi brez plačila?

»Če se bo na Putina gledalo, kot da mu uspeva, bo naslednji na vrsti Tajvan. Če se bo nanj gledalo kot na poraženca, bo svet veliko bolj stabilen,« je ocenil senator Graham in pri tem pozabil pojasniti, zakaj ZDA same izzivajo Kitajsko in odstopajo od svoje politike »ene Kitajske.«

Ameriški politiki so ob tem tudi odkrito lobirali za izgradnjo drugega bloka NE Krško v režiji ameriškega Westinghousa.

»Vodite prizadevanja, da obnovite jedrsko industrijo v tem delu sveta,« je dejal Graham in precej neposredno izrazil upanje, da bo za gradnjo drugega reaktorja prav tako kot pri prvem izbran ameriški Westinghouse.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek