REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pragmatični, pronicljivi, preudarni: Stranka Resnica Zorana Stevanovića na evropske volitve s pokončnimi osebnostmi

Pragmatični, pronicljivi, preudarni: Stranka Resnica Zorana Stevanovića na evropske volitve s pokončnimi osebnostmiZoran Stevanović in Polona Frelih

Bližajo se evropske volitve. In še ena, a ne povsem običajna stranka je te dni sporočila, katere kandidate bo predlagala za poslance v Evropskem parlamentu.

Na listi stranke Resnica bodo poleg predsednika Zorana Stevanovića med drugim znana in pronicljiva novinarka Polona Frelih, igralka Tanja Ribič, pisatelj in kolumnist Branko Gradišnik ter zdravnika Sabina Senčar in Stanko Pušenjak.

Vrstni red liste bodo sporočili naknadno, so zapisali v stranki.

Stranka Resnica se ponaša z zanimivim programom, ki ga je res težko uvrstiti na »levo« ali »desno.«

»Gre za edinstveno listo strokovnjakov za posamezna področja. Gre za glas ljudi, ki do zdaj niso bili slišani, in slovenski glas, ki še ni bil slišan,« so ob predstavitvi kandidatov, s katerimi se bo stranka podala na junijske evropske volitve, zapisali v Resnici.

Stranka Resnica se ponaša z zanimivim programom, ki ga je res težko uvrstiti na »levo« ali »desno.«

So po svoje »nekonvencionalni« in si ob uborni ponudbi ostalih strank – ki so pred dvema letoma znova veliko obljubljale in le malo naredile, ali pa so celo obljubljale zelo malo – zaslužijo precej večjo pozornost.

Zavzemajo se za nizke davke, »brezčasno suverenost«, samostojnost Evropske unije, spoštovanje tradicionalnih vrednot in interese »malega človeka«, pa naj gre za delavca ali podjetnika.

Ob tem je Resnica praktično edina izvenparlamentarna stnka, ki je ob enem od ključnih vprašanj za Slovenijo v prihodnje – oceni geopolitične realnosti – znala na realističen način oceniti dogajanja v svetu.

So po svoje »nekonvencionalni« in si ob uborni ponudbi ostalih strank – ki so pred dvema letoma znova veliko obljubljale in le malo naredile, ali pa so celo obljubljale zelo malo – zaslužijo precej večjo pozornost.

Že ob začetku ruske posebne operacije v Ukrajini in pred parlamentarnimi volitvami leta 2022 smo namreč vse stranke vprašali za oceno te vojne.

Vprašali smo jih, kdo je kriv za vojno v Ukrajini, ali je potrebno vojno razrešiti ob upoštevanjem interesov Rusije in ali podpirajo prekinitev kulturnih in znanstvenih stikov z Rusijo in Belorusijo?

Da so odgovorne ZDA, da je potrebno upoštevati interese Rusije in da nasprotujejo tudi prekinitvi stikov z Rusijo in Belorusijo so nam odgovorili v Zedinjeni Sloveniji in Slovenski nacionalni stranki.

Zelo podobno pa so izbrali tudi v stranki Resni.ca, le da so pri prvem odgovoru zapisali, da je za sedanjo vojno v Ukrajini v največji meri krivo »Drugo: spremenjen geostrateški kontekst ter razmerje sil in v kontekstu tega več pomembnih globalnih akterjev.«

So pa pri drugih dveh vprašanjih v stranki Resni.ca zapisali, da bo potrebno za konec vojne upoštevati tudi legitimne ruske varnostne interese ter na tej podlagi poiskati rešitev za Ukrajino kot nevtralno državo in da ne podpirajo prekinitve vseh znanstvenih in kulturnih stikov med Slovenijo in Rusijo ter Belorusijo.

Vse današnje parlamentarne stranke, opozicijske in koalicijske, so se ob teh naših vprašanjih že tedaj zavile v molk, iz stranke Resnica pa so torej pravilno ocenili, da je za vojno v največji meri odgovorna zveza NATO z ZDA na čelu.

Vojno so takoj ocenili kot »posredniško« vojno ZDA proti Rusiji, kar je popolnoma v skladu z oceno, ki so jo podali tudi vodilni ameriški teoretiki danes v svetu najbolj vplivne realistične šole mednarodnih odnosov, katerih najbolj vidna teoretika sta profesorja John Mearsheimer in Stephen M. Walt.

Za kako vplivna analitika gre kaže že posnetek na YouTubu iz leta 2015 o ukrajinski krizi, za katero je Mearsheimer zatrdil, da je zanjo odgovoren – zahod.

Napovedal je tudi vojno in uničenje Ukrajine, če bo zahod nadaljeval z isto politiko.

In točno to se je zgodilo.

Do danes si je njegovo predavanje ogledalo preko 29 milijonov ljudi.

Ni nenavadno, da so tudi na listi stranke Resnica ljudje zelo posebnega kova, ki so se prav tako zmeraj znova upirali črednemu razmišljanju in so že dokazali, da imajo trdne hrbtenice.

Skratka, Resnica je na nelahka vprašanja odgovorila »pravilno« in izbrala odgovor, ki ga bosta znanost in zgodovina zagotovo ocenili kot točnega.

Pri tem stališču so, kljub velikim pritiskom, vsesplošni cenzuri in pregonu drugače mislečih v Sloveniji in EU ostali vse do danes. Odločnost, ki so jo pokazali že v času pandemije covida-19, ko so bile na preizkušnji osebne svoboščine ljudi, so tako pokazali znova.

Vse ostale stranke (SD, Svoboda, Levica, SDS in NSi) so padle na tem zgodovinskem izpitu in še danes ponavljajo zgrešeno tezo o »neizzvanem napadu« in »agresiji Rusije na Ukrajino«, ki si zato zasluži »pomoč«, razen (deloma) Levice, ki se je pred volitvami vendarlr nekoliko spomnila svoje nekdanje kritične drže...  

In stranke, ki niso pravilno ocenile vzrokov največje katastrofe v Evropi nimajo veliko možnosti niti pri iskanju zdravila za ta zgodovinski polom.

Pošiljanje njihovih poslancev v Evropski parlament je izguba časa in denarja.

Polona Frelih  Vir: Resnica

Za stranko Resnica (in še nekatere nove izvenparlamentarne stranke) pa to seveda ne velja.

Marsikaj, kar so v tej stranki trdili v času covida 19 se je izkazalo za točno.

Celo komik Bill Maher je naredil dolg seznam takšnih zadev, katerih kritika je nekdaj veljala za neprimerno, danes pa se takratnim ukrepom le smejimo...

In ali se morda še spomnite, kako so nam zdravniki vtepali v glavo, da je ivermectin sredstvo za boj proti parazitom pri kopiarjih ter da je povsem neuporaben pri boju zoper covid-19?

Vsak, ki se je zdravil z njim in se ni cepil, je bil tarča posmeha, čeprav je to zdravilo ob svojem odkritju raziskovalcem prineslo celo Nobelovo nagrado.

No, te dni se je na sodišču v ZDA izkazalo, da je ameriška agencija FDA o tem, kako neuporaben in nevaren je ivermectin - lagala. 

Sedaj so mediji v ZDA celo objavili, da bi ivermectin lahko bilo tudi zelo močno zdravilo, ki bi verjetno učinkovalo tudi proti - rakom.

Res je presenetljivo, kako se zadeve v nekaj letih spremenijo...

Ni nenavadno, da so tudi na listi stranke Resnica ljudje zelo posebnega kova, ki so se  glede teh in podobnih vprašanj zmeraj znova upirali črednemu razmišljanju in so že dokazali, da imajo trdne hrbtenice.

Nekateri mediji jih zaradi nekaterih izjav njihovih članov in simpatizerjev žigosajo kot anticepilce in rusofile, a v resnici so se marikatere kritične ocene o covidu-19 izkazale za točne, enako pa tudi ocene o pravih vzrokih največje sedanje vojne v Evropi.

Poglejmo torej, kdo bo barve Resnice zastopal na evropskih volitvah?

Polona Frelih je novinarka in nekdanja dopisnica iz Rusije. V provladnem Delu zanjo ni bilo več mesta takoj zatem, ko je pokazala, da presoja samostojno in je zelo točno poročala iz Rusije, Ukrajine in drugih držav nekdanje Sovjetske zveze ter odkrivala prave korenine spopada, ki se je v pravo vojno razplamtel šele čez nekaj let.

Polona Frelih je novinarka in nekdanja dopisnica iz Rusije.

V provladnem Delu zanjo ni bilo več mesta takoj zatem, ko je pokazala, da presoja samostojno in je zelo točno poročala iz Rusije, Ukrajine in drugih držav nekdanje Sovjetske zveze ter odkrivala prave korenine spopada, ki se je v pravo vojno razplamtel šele čez nekaj let.

Po mnenju Resnice bi kot »odlična strokovnjakinja za geopolitiko v Evropski parlament prinesla globoko razumevanje mednarodnih razmer in konfliktov, kar bi izboljšalo odločanje in strategijo Slovenije na evropski ravni«.

Ginekologinja Sabina Senčar, ki je bila tudi kandidatka stranke na zadnjih predsedniških volitvah, bi z jasnimi stališči do aktualnih zdravstvenih vprašanj »prispevala k izboljšanju zdravstvenih politik in varovanju človekovih pravic v Evropskem parlamentu«, porodničar Stanko Pušenjak pa bi »s kritičnim pristopim do škodljivih mednarodnih pogodb igral ključno vlogo pri oblikovanju transparentne, odgovorne in ljudem prijazne politike«.

Igralka Tanja Ribič bi kot »kulturnica in borka za pravičnost lahko prispevala k razvoju bolj vključujoče in pravične evropske družbe«, nekdanji direktor policije Bojan Potočnik pa bi bil pridobitev za evropsko politiko s svojim dolgoletnim delom na področju nacionalne in mednarodne varnosti, so zapisali.

Geopolitični strokovnjak Neven Polajnar bi prispeval k oblikovanju bolj celostnih in proaktivnih odzivov na mednarodne ter druge družbene in politične odzive, doktorica veterinarske medicine in zagovornica samooskrbe Katja Kokot pa "zagotovo ne bi bila tiho pri opozarjanju na zakonodajne nesmisle".

Izkušnje pisatelja, kolumnista in prevajalca Branka Gradišnika, ki združujejo literarno ustvarjalnost in analitično ostrino, »bi lahko znatno prispevale k bolj odprti in vključujoči evropski politiki«, so prepričani v stranki.

Prav zato, ker imamo svoje mnenje, za katerega menimo, da je resnica, smo tudi prepovedani v medijih. Zraven pa trpimo še ogromno senčno cenzuro, shadow ban, kar pomeni, da nam omejujejo doseg.

Med kandidati je tudi predsednik stranke Zoran Stevanović, ki bi, kot so zapisali, v Evropskem parlamentu »zagotovil močan glas za zaščito nacionalnih interesov in spodbujanje odločitev, ki so v korist ljudi« in se osebno opisuje kot »pragmatika«.

»Gre za edinstveno listo strokovnjakov za posamezna področja. Gre za glas ljudi, ki do zdaj niso bili slišani, in slovenski glas, ki še ni bil slišan,« so ob predstavitvi kandidatov, s katerimi se bo stranka podala na junijske evropske volitve, zapisali v Resnici.

Stranka Resnica se prav zato, ker zastopa stališča, ki so zelo v nasprotju z opozicijsko-pozicijskim soglasjem v slovenskem parlamentu, ki je največja prepreka razvoju Slovenije, zelo redko pojavlja v osrednjih ali opozicijskih medijih.

»Prav zato, ker imamo svoje mnenje, za katerega menimo, da je resnica, smo tudi prepovedani v medijih. Zraven pa trpimo še ogromno senčno cenzuro, shadow ban, kar pomeni, da nam omejujejo doseg. Ni skrivnost, da imamo na Facebooku na primer 70.000 sledilcev, kar je dvakrat  več kot jih ima največja slovenska stranka, imeli pa smo ob tem brutalne dosege tudi po milijon ljudi, o čemer lahko spletni mediji samo sanjajo. In zato smo tudi uspeli spraviti največ ljudi na ulice. A sedaj ne dosegamo več niti sedemdesetine tega. Če gledaš doseg, potem vidiš, da se ta dviguje, nato pa naglo pade. Proti temu se je zelo težko boriti,« opozarja predsednik stranke Zoran Stevanović, ki pa znova stavi na – slovenski pragmatizem in zdravorazumsko presojo ljudi.    

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek