REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tri ključna vprašanja o zunanji politiki: večina slovenskih strank brez odgovorov, s tremi častnimi izjemami

Tri ključna vprašanja o zunanji politiki: večina slovenskih strank brez odgovorov, s tremi častnimi izjemamiZahod noče razumeti, da je bil Putin preprosto prisiljen, da se je odzval.

Letošnje volitve bodo pomembne. Zelo pomembne.

Toda velik del tega, o čemer se bo odločalo tokrat bo odvisen od področja, ki je bilo v predvolilnih soočenjih najmanj zastopano in glede katerega imajo slovenske politične stranke tudi najmanj vsebin in najmanj razčiščene pojme.

V nekaterih programih razen nekaj fraz pomembnih zunanjepolitičnih tem praktično ni.

Vse obljubljene nove šole, vrtce, asfaltirane ceste, 30.000 stanovanj za mlade in še marsikaj drugega bodo požrle visoke cene energentov, podivjani vojaški proračuni, inflacija, pomanjkanje surovin in druge posledice dejanske in nove hladne vojne v Evropi.

Zunanja politika je sicer povsem običajno manj pomembna tema vsakokratnih slovenskih volitev.

Enako velja za medije.

Eden od tipičnih dokazov slovenske zaplankanosti je na primer dejstvo, ki me je vedno čudilo, da se namreč zunanja politika v slovenskih časnikih začne šele na šesti in sedmi strani (Dnevnik) ali celo še pozneje.

V svetovnih časnikih je zunanja politika na prvi strani.

V Sloveniji nas pač vedno najbolj zanima lasten popek.

Tudi zato, ker se o velikih vprašanjih odloča v velikih centrih moči, Slovenija pa ni velika država.

Težava pa je, da Slovenija ni ravno popek sveta.

So pa v njej zunanjepolitični pogledi že nekaj desetletij ukrojeni zvesto po matrici Washingtona.

Čeprav je zadnji največji junak Washingtona tudi - največja ovira za mir, kot ugotavlja znani italijanski novinar, zgodovinar in akademik. 

Toda trenutek, v katerem se nahajamo, je prelomen.

Pri tem pa ni pametno vedno slediti politiki ZDA, ki imajo svoje interese in kjer se predsedniki objašajo, kot da so bogovi, ki bi radi urejali stvari na vseh koncih sveta..

Tega pa je sedaj dokončno konec.

Na kar je opozorila nekdanja ameriška kongresnica Tulsi Gabbard. 

In zunanjepolitične izbire bodo zato bolj kot kadarkoli opredelile, kako bomo živeli, ne glede na velikost držav.

Posledice vojne v Ukrajini že čutimo vsi.

Glede na to smo se v uredništvu Insajderja.com odločili, da vsem strankam, ki nastopajo na volitvah, pošljemo samo tri vprašanja.

Odgovor na njih bo volivcem zagotovo lahko pomagal pri odločitvi, za katero glasovati.

Vprašanja so bila, kot je razvidno spodaj, naslednja:

1.Kdo je po vašem mnenju v največji meri kriv za sedanjo vojno v Ukrajini?

a) Rusija

b) ZDA

c) EU

d) Drugo__________

2. Večina članic politikov v EU – a ne vsi – vidi pot iz sedanje vojne v stopnjevanju sankcij zoper Rusijo in pošiljanju še več orožja v Ukrajino. Drugi predlagajo, da EU upošteva interese Rusije ter na tej podlagi z diplomatskimi sredstvi poišče tudi rešitev in mir v Ukrajini kot nevtralni državi.

Kateri odgovor je po vašem pravilen:

- Ukrajini je potrebno pošiljati še več orožja in ji pomagati do popolne zmage in ubranitve ozemeljske celovitosti

- Potrebno je upoštevati tudi legitimne ruske varnostne interese ter na tej podlagi poiskati rešitev za Ukrajino kot nevtralno državo.

3.V sklopu sankcij proti Rusiji se je v Sloveniji zaprl tudi Ruski dom, vlada pa je izstopila iz vrste kulturnih in znanstvenih sporazumov z Rusijo.

Ali podpirate takšne postopke in zagovarjate stopnjevanje prekinitev vseh, tudi kulturnih in znanstvenih stikov z Rusijo – ali ne?

- Podpiramo

- Ne podpiramo

Vse politične stranke, ki nastopajo na letošnjih volitvah smo prosili, da nam odgovore pošljejo v teku 21.04. 2022 na info@insajder.com, da bi njihova stališča lahko še pravočasno predstavili javnosti.

Kar se je zgodilo je bilo po svoje zanimivo, po drugi strani pa je simptomatično.

Parlamentarne stranke in tiste, ki imajo po anketah javnega mnenja največ možnosti, da se uvrstijo v parlament, nam na omenjena vprašanja - sploh niso odgovorile.

To po svoje ni presenetljivo.

Znano je, da so tako vladne kot nevladne stranke ob sedanji plimi rusofobije v pristojnem parlamentarnem odboru glasovale za to, da se v Sloveniji ukine Ruski dom.

Glede na to so imele verjetno resno težavo, kako odgovoriti na tretje vprašanje.

Kljub temu molk večine slovenskih vladnih in opozicijskih strank, pa tudi tistih, ki letos prvič nastopajo na volitvah – skrbi.

Kaže namreč, da na preprosta vprašanja o tem, kdo je kriv za sedanji spopad v Ukrajini in katera pot je prava, na katerih je mogoče znanstveno točno odgovoriti – nimajo odgovorov.

Brez odgovorov na ta vprašanja pa ni mogoče voditi zunanje politike.

Razlogi, zaradi katerih se je Rusija odzvala enaki tistim, zaradi katerih si se enako v kubanski krizi odzvale ZDA. Le da sta Kennedy in Hruščev znala rešiti spor, pri čemer je prvi popustil Hruščov - Biden in Putin pa ne, ker Biden nikoli ni popustil.  

Zunanja politika pa je tista, ki bo v Evropi odredila, ali bomo imeli osem ali desetodstotno inflacijo ali ne, ali bo BDP Ukrajine letos padel za okoli 35 odstotkov ali ne, ali bo EU postala, kot opozarja Emmanuel Macron, dom za 60 milijonov Afričanov, ki bodo v Evropo prebežali iz Afrike zaradi lakote kot posledice vojne v Ukrajini – ali ne, ali bosta EU in ZDA plačevala Ukrajini po 7 milijarde evrov mesečno, da bi država še delovala – ali ne.

In ali nas bo naslednjo zimo zeblo – ali ne...

Napačne zunanjepolitične izbire, kot so bile še posebej odločitve nekaj zadnjih mesecev, od decembra lani pa do februarja letos, ki so zavrnile dialog z Rusijo in njene varnostne zahteve in se odločile za konfrontacijo z Rusijo zaradi interesov ZDA bodo namreč Evropo, pa tudi Slovenijo stale - ogromno.

Vse obljubljene nove šole, vrtce, asfaltirane ceste, 30.000 stanovanj za mlade in še marsikaj drugega bodo požrle visoke cene energentov, podivjani vojaški proračuni, inflacija, pomanjkanje surovin in druge posledice dejanske in nove hladne vojne v Evropi.

Zato je zelo pomembno, da politične stranke razumejo, kaj se dogaja in sprejemajo prave odločitve.

Slovenija pa je primer, ko so politične stranke – leve in desne, opozicijske in vladnebrez odgovorov na ta ključna vprašanja in večinoma le sledijo temu, kar se naroči v Bruslju in predvsem v Washingtonu.

Mnogi bodo seveda oddali glasove tudi za te, molčeče in konformistične stranke.

Zaradi notranjepolitičnih obljub.

Toda pri tem se je zavedati, da bodo tudi ti glasovi morda dejansko izgubljeni, če te stranke ne bodo sposobne že kmalu racionalno analizirati situacije, v kateri se je znašla Evropa.

Ugotoviti pa bi morali seveda najprej to, kar nam svojih intervjujih sporoča ameriški profesor John Mearsheimer.

In to zato, ker so bili razlogi, zaradi katerih se je Rusija odzvala enaki tistim, zaradi katerih si se enako v kubanski krizi odzvale ZDA.

Slovenija pa je primer, ko so politične stranke – leve in desne, opozicijske in vladnebrez odgovorov na ta ključna vprašanja in večinoma le sledijo temu, kar se naroči v Bruslju in predvsem v Washingtonu.

Le da sta Kennedy in Hruščev znala rešiti spor, pri čemer je prvi popustil Hruščov in umaknil rakete z ameriškega dvorišča - Biden in Putin pa ne, ker Biden nikoli ni popustil in ni želel umakniti raket in NATA z ruskega dvorišča.  

To pa pomeni, da so znanstveno pravilni (da, res je, brez heca, obstaja tudi znanost o mednarodnih odnosih!) odgovori na naše ankete:

1. »ZDA«

2. »Potrebno je upoštevati tudi legitimne ruske varnostne interese ter na tej podlagi poiskati rešitev za Ukrajino kot nevtralno državo.«

3. »Ne podpiramo«

Zanimivo je, da nam je točno takšne odgovore poslala Slovenska Nacionalna stranka.

Enake odgovore je poslala tudi Zedinjena Slovenija.

»Ob tem vas želimo opozoriti, da nasprotujemo izvedbi letošnjih državnozborskih volitev, ker so v celoti neustavne, nezakonite, nesvobodne, nepravične, nepoštene, skratka neveljavne! Večkrat smo že zahtevali njihovo takojšnjo zaustavitev in preložitev, dokler ne bodo vzpostavljeni in zagotovljeni enakopravni ustavni pogoji za vse udeležence! ZOS – Zavezništvo osvobodimo Slovenijo,« so nam še dopisali v odgovorih.

Zelo podobno so izbrali tudi v stranki Resni.ca, le da so pri prvem odgovoru zapisali, da je za sedanjo vojno v Ukrajini v največji meri krivo »Drugo: spremenjen geostrateški kontekst ter razmerje sil in v kontekstu tega več pomembnih globalnih akterjev.«

So pa pri drugih dveh vprašanjih v stranki Resni.ca zapisali, da bo je upoštevati tudi legitimne ruske varnostne interese ter na tej podlagi poiskati rešitev za Ukrajino kot nevtralno državo in da ne podpirajo prekinitve vseh znanstvenih in kulturnih stikov med Slovenijo in Rusijo.

Noro: Janša je želel Nato zvleči v jedrski konflikt z Rusijo
Tragičen, skorajda brezupen primer politika, ki redno predlaga napačne zunajepolitične poteze, ki Evropo zanesljivo vodijo k uporabi jedrskega orožja in morda celo v tretjo svetovno vojno...

Za tiste, ki razumejo, kaj je na kocki, so morda ti odgovori dovolj jasni, da bodo olajšali tudi izbiro na volitvah.

Za tiste, ki bodo glasovali za »molčeče« in konformistične stranke-sledilke napačne zunanje politike, skuhane v Washingtonu, pa velja opozorilo, da bodo tudi tem strankam v prihodnosti morali gledati pod prste in narediti več za to, da jim bo nekega dne morda vendarle »kapnilo«.

Če ne prej, potem vsaj tedaj, ko jim bo ekonomski kolaps ogrozil izpolnjevanje vseh teh čudovitih obljub, ki so nam jih natrosili v predvolilnem času.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek