REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pozdrav ropotulj in smrduhov: Slovenska in ameriška vojaška letala so preletavala slovenske bolnišnice

Pozdrav ropotulj in smrduhov: Slovenska in ameriška vojaška letala so preletavala slovenske bolnišniceAmeriški bombnik F-16, Aviano
Mnogi zdravstveni delavci se zaradi te proslave z onesnaževanjem okolja čutijo ponižane.

»V ponedeljek bomo pogledali v nebo k sokolom in se skupaj v mislih zahvalili našim zdravnikom in medicinskim sestram ter vsem ostalim iz prvih bojnih linij v spopadu s koronavirusom,« je tvitnil predsednik vlade.

S tem je sporočil čudovito novico, ki naj bi razveselila vse Slovence: da si bodo državljani lahko s tal »ogledovali« skupne prelete ameriških bombnikov - reaktivnih letal F-16 in slovenskih propelerskih »Pilatusov«, ki bodo preletavali slovenske bolnišnice v zahvalo za njihove napore v času soočanja s pandemijo.

Pri tem so pozabili le na štiri zadeve:

Prvič, da takšni preleti kvečjemu zelo onesnažujejo okolje (prah in trdni delčki pa odlično prenašajo tudi koronavirus) in so zato povsem neprimerni za »proslavo« in da boj s koronavirusom v resnici sploh ni boj, ki bi bil podoben vojaškemu spopadu;

Drugič, da takšni skupinski preleti le še poudarjajo inferiornost Slovenske vojske in pilotov, ki morajo ob boku ameriških reaktivnih letal leteti s tehnologijo iz druge svetovne vojne;

Tretjič, da bi bilo bolj prav, če bi letala letela nad domovi za starejše občane, v katerih je zaradi malomarnosti in brezčutnega odnosa slovenske vlade umrlo največ slovenskih žrtev, 87 starostnikov, kot pa nad bolnišnicami, ki so v istem času skoraj prazne čakale na bolnike s Covid-19;

In

Četrtič, da je proslava zmage nad boleznijo s preleti vojaških letal popolnoma odbit in bizaren način proslavljanja zdravstvenih izrednih razmer, v katerih vojaška, lovska in bombniška letala, narejena za sejanje smrti po tleh – niso imela nikakršne vloge.

Takšni preleti kvečjemu zelo onesnažujejo okolje (prah in trdni delčki pa odlično prenašajo tudi koronavirus) in so zato povsem neprimerni za tovrstsno 'proslavo'.

Ampak od vlade, ki želi boj proti pandemiji že od vsega začetka militarizirati, je bilo kaj podobno norega seveda mogoče pričakovati.

Mnogi zdravstveni delavci se zaradi te proslave z onesnaževanjem okolja čutijo ponižane.

»Prosim kako se da to dejanje preprečiti, to je sramota in ponižanje za nas delavce v zdravstvu, sem zelo apolitična in ne maram protestov, vendar se oglasim in se bom ob krivicah, lažeh in neumnostih vseh vrst,« je zapisala ena od njih.

Za vse, ki so se kljub temu veselili zastonjskega letalskega mitinga in preletov omenjenih letal, pa je vlada »uradno« sporočila naslednje: »Pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka Vojnega letalstva ZDA bodo v ponedeljek, 1. junija, med 13.10 in 14.25 ob koncu epidemije covid-19 opravili skupen prelet nad Slovenijo. V tem času bodo patrulje Policije v neposredni bližini bolnišnic prižgale modre luči. Z akcijo se bodo simbolično zahvalili zdravstvenim delavcem, pripadnikom Civilne zaščite in vsem, ki ste bili oziroma ste se vključili v sistem zaščite in reševanja ter vsem, ki ste med epidemijo zagotavljali delovanje vseh osnovnih sistemov v državi.«

F-16 ZDA, Aviano
Ameriški bombnik F-16 med poletom iz Aviana.

»Epidemija covid-19, ki je bila v Sloveniji razglašena 12. marca, se formalno končuje konec tega tedna, saj smo v Sloveniji vsi skupaj v dobrih dveh mesecih izjemno uspešno zajezili širjenje virusa. Dobra epidemiološka slika je omogočila preklic splošne epidemije, pri čemer pa ostaja, da nekatere splošne preventivne higienske in druge ukrepe še naprej izvajamo.

Proslava zmage nad boleznijo s preleti vojaških letal je popolnoma odbit in bizaren način proslavljanja zdravstvenih izrednih razmer.

Čeprav smo k dobri epidemiološki sliki prispevali pravzaprav vsi, je bilo najtežje breme predvsem na plečih zdravstvenih delavcev – v zdravstvenih ustanovah UKC Ljubljana in Maribor, Kliniki Golnik in SB Celje, na 16 vstopnih točkah za testiranje potencialno okuženih, po domovih za starejše, v 13 zdravstvenih ekipah, oblikovanih za pomoč osebju v domovih za starejše, epidemiologih … Njihove napore so v ozadju podpirali še številčnejši pripadniki Civilne zaščite, Slovenske vojske in vsi, ki ste bili oziroma ste se vključili v sistem zaščite in reševanja ter vsi, ki ste zagotavljali delovanje vseh osnovnih sistemov v državi,« piše v sporočilu slovenske vlade.

Slovenski propelerski Pilatusi PC-9, poslovenjeni v »Hudournike.«
In ja, seveda se spomnimo še časov, ko so slovenski piloti tudi nad Slovenijo leteli v sodobnih reaktivnih letalih, ne pa zastarelih turbopropelerskih.

»Vsem vam, ki ste tako ali drugače sodelovali pri preprečevanju širjenja covid-19, se bodo skupaj zahvalili pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka Vojnega letalstva ZDA, ki deluje iz vojaške baze v italijanskem Avianu. Piloti obeh vojska bodo s šestimi letali F-16 in tremi letali PC-9 v ponedeljek, 1. junija, preleteli Jesenice, Golnik, Kranj, Ljubljano, Celje, Maribor, Ptuj, Šmarje pri Jelšah, Brežice, Novo mesto, Metliko, Postojno in Izolo s sporočilom, da se z velikimi tveganji lahko uspešno soočamo le tako, da sodelujemo in si pomagamo. Ameriški piloti bodo v znak zahvale podobno pred tem preleteli nekatera italijanska mesta.

Letala bodo Slovenijo preletela v dveh ešalonih, med katerima bo milja razmika, in sicer na višini približno 1200 metrov s povprečno hitrostjo 425 km/h. V slovenski zračni prostor bodo ameriška letala vstopila ob 13.10,« sklene vlada Janeza Janše.

Pri tem je potrebno za boljše razumevanje vsebine preletov dodati še nekaj podrobnosti.

Slovenija torej danes niti sama ni sposobna zagotoviti zaščite pomembnih objektov (vlade, poveljstev, infrastrukture, bolnišnic) z lastnim protiraketnim sistemom.

Omenjeni »slovenski zračni prostor«, ki ga varujejo sosednje države, članice zveze NATO, že več let nima niti »točkovne« obrambe Slovenske vojske, ker je Slovenska vojska zastarele in dotrajale nemške protizračne Rolande vzela iz uporabe, rakete s pretečenim rokom uporabe pa uničila na Hrvaškem, o čemer smo že poročali.

Novih pa nikoli ni dobila.

Slovenija torej danes niti sama ni sposobna zagotoviti zaščite pomembnih objektov (vlade, poveljstev, infrastrukture, bolnišnic) z lastnim protiraketnim sistemom.

MiG-29 Vir:Depositphotos
MiG 29

In ja, seveda se spomnimo še časov, ko so slovenski piloti tudi nad Slovenijo leteli v sodobnih reaktivnih letalih, ne pa zastarelih turbopropelerskih.

In zato je ta zadnji prelet bolj kot dokaz velike zmage nad koronavirusom, ki jo Slovenija slavi celo s posebno zastavo, bolj opomin, da vsak »napredek« še ni nujno napredek in da v zgodovini včasih naredimo korak naprej – in istočasno dva koraka nazaj.

Ampak nič hudega – slovenska vlada tudi boj proti koronavirusu spreminja v nekakšno »desetdnevno vojno« in iz povsem propagandnih razlogov zato tudi podpira razobešanje zastav, ki slavijo »zmago« nad boleznijo nad državnimi ustanovami.

Pirati - dokazali oškodovanje proračuna
Bodo ameriški F-16 leteli tudi nad skladišči z ukradenimi maskami in bankami s polnimi računi nekaterih koronaprofiterjev?

Vse to pa v trenutku, ko smrtonosni koronavirus kosi po svetu na tisoče žrtev vsak dan, ko so v Španiji in veliko drugih državah zastave spuščene na pol droga in so vse proslave odpovedane.

In ko v Sloveniji sporne, preplačane nakupe medicinske opreme - raziskuje vladna preiskovalna komisija.

Kdor je skrajno neobčutljiv do trpljenja lastnih prebivalcev in starostnikov, naših očetov, mater, dedkov in babic, komur se fučka za državni proračun, ta seveda enak obraz kaže tudi svetu.

In »konec pandemije« proslavlja z letalsko vojaško parado …

Delite članek