REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poraz dvolične zunanje politike Pirc Musarjeve: V OZN o vodi, miru in sodelovanju, doma pa za vojno in aretacijo Putina

Poraz dvolične zunanje politike Pirc Musarjeve: V OZN o vodi, miru in sodelovanju, doma pa za vojno in aretacijo PutinaIzjave predsednice kažejo, da je zunanja politika Slovenije neiskrena. Če bi se Slovenija res zavzemala za mednarodno sodelovanje bi si prizadevala za mir v Ukrajini z mirovnimi pobudami in ne s tanki in granatami, predvsem pa ne bi smela podpirati ameriške posredniške vojne v Ukrajini in biti slepa za vse argumente in opozorila Rusije – kar vztrajno počne. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nataša Pirc Musar se je v zadnjem času večkrat oglasila v javnosti – le da ima različne poudarke za različne publike.

Za domače potrebe se je tako znova lotila mednarodne teme, ki ji najslabše leži in se je postavila celo v bojevniško/pravičniško pozo.

»Vojna ukrajinskim otrokom onemogoča sanje, ne dovoli jim vizije zase in za svoje bližnje.

Odgovorni za te grozote morajo biti preganjani v skladu z mednarodnim pravom, to je edina prava in logična pot.

Zato pozdravljam odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, katere pobudnica je tudi Slovenija,« je zapisala Nataša Purc Musar (NPM) na uradnem predsedniškem profilu na Twitterju.

Odziv na besedičenje NPM. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kmalu zatem se je Pirc Musarjeva odpravila v Generalno skupščino OZN, kjer je imela svoj prvi »zgodovinski« nastop.

Vendar v forumu, kjer velika večina držav sploh ni sprejela sankcij proti Rusiji in kjer države, ki predstavljajo krepko večino prebivalcev sveta Ruse vsaj razumejo, če ne celo podpirajo, slovenska predsednica ni bila tako bojevita.

Tu je glavnino svojega sporočila osredotočila na vprašanje – vode. Verjetno tudi zato, da bi bila v očeh članic, ki bodo odločale tudi o nestalnih članic VS OZN - bolj sprejemljiva.

Odziv na navdušenje NPM nad odločitvijo Mednarodnega kazenskega sodišča za pregon ruskega predsednika Vladimirja Putina. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V govoru je Pirc Musarjeva tako poudarila, da je voda »življenje, obstoj in mir.«

Tako je v govoru na konferenci ZN o vodi predstavila stališča Slovenije in posebej tudi koalicije za čezmejno vodno sodelovanje.

Pomanjkanje sodelovanja v najboljšem primeru pomeni zamujeno priložnost, v najslabšem pa ogroža varnost, je dejala.

Slovenijo je označila kot eno z vodo najbogatejših držav v Evropi, ki vodo v ustavi opredeljuje kot človekovo pravico in ne luksuzno dobrino.

Pozvala je k ustanovitvi položaja posebnega odposlanca ZN za vodo, rednim srečanjem na visoki ravni ZN na temo vode in k uresničevanju nacionalnih zavez o vodi.

Zakaj je bila tako nebojevita in ni povedala tega, kar razglaša pred domačo javnostjo?

Državljani so kritizirali predsednico, ki jo skrbijo le ukrajinski, ne pa tudi otroci drugih ljudstev, ki trpijo zaradi pomanjkanja ne le vode, ampak tudi hrane in predvsem miru zaradi ameriških vojn na Bližnjem vzhodu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter račun predsednice Republike

Ob robu konference o vodi, ki poteka na sedežu Združenih narodov v New Yorku, si namreč Slovenija prizadeva za pridobitev podpore čim širšega kroga držav za slovenski nestalni sedež v Varnostnem svetu.

Slovenija pa je v prizadevanjih za nestalni sedež v VS OZN pod drobnogledom pri vsem, kar počne, je za RTV Slovenijo pojasnil minister za naravne vire in okolje Uroš Brežan.

»Pahorjeve slik'ce je bilo lažje prebavit kot čivke NPM.« Vir: Posnetek zaslona, Twitter račun predsednice Republike

Zato so tudi konferenca o vodi in slovenski predlogi mozaik v prizadevanjih za nestalni sedež, »predvsem tam, kjer se lahko pokažemo z dobrimi zgledi

»Sporazum za sodelovanje v porečju reke Save je bil drugi sporazum, ki je bil sklenjen na območju Jugoslavije po vojni, takoj za nasledstvenim sporazumom. Kar pomeni, da nam je tudi Slovencem uspelo pokazati pot, kako je treba tudi v konfliktnih situacijah, v času po vojni, spet iskati niti, ki povezujejo. To je denimo tisto, kar menim, da nas lahko prikaže v mednarodni skupnosti kot gotovo kredibilnega akterja in kredibilnega kandidata za nestalni sedež v Varnostnem svetu,« je pojasnil Brežan.

Sodržavljani so v odzivu na objavo Nataše Pirc Musar množočno kritizirali hinavščino ne le nje kot nove predsednice države, temveč tudi slovenske vlade, ki po enakem kopitu sledi ameriškim sanjam o utrjevanju omajane vloge hegemona v svetu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter račun predsednice Republike

Zato se tudi predsednica Pirc Musarjeva v četrtek odpravlja na Univerzo Kolumbija, kjer bo v nizu pogovorov z voditelji nagovorila študente, v petek pa se bo udeležila konference Ženske v zunanji politiki.

Odziv na votlo besedičenje NPM o sanjah ukrajinskih otrok in Putinovi krivdi. Vir: Posnetek zaslona, Twitter račun predsednice Republike

S podobo verodostojne članice OZN-a, ki nagovarja vse izzive sodobnosti, obenem pa z odprto in prijateljsko zunanjo politiko sklepa vezi na vse strani, bi Slovenija rada kar se da utrdila, da bo na glasovanje čez nekaj tednov dobro pripravljena, je zapisala RTV Slovenija.

Sporočilo, da je potrebno aretirati predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina je zato namenjeno slovenski, torej domači javnosti.

In ne svetovni, na sedežu ZN v New Yorku.

Kaj ste danes storili za mir v Ukrajini, predsednica? Vir: Posnetek zaslona, Twitter račun predsednice Republike

Sporočilo o čezmejnem sodelovanju o vodi pa za - mednarodno publiko.

Hkrati pa je, ko je govorila o otrocih, NPM znova pozabila na vse krivice in zločine nad rusko govorečimi otroci na ukrajinskem vzhodu, ki so se dogajali veliko pred trpljenjem ostalega prebivalstva v Ukrajini.

Zdi se, da ne bo drugega predsedniškega mandata za NPM... Vir: Posnetek zaslona, Twitter račun predsednice Republike

Tanke, oklepnike in granate pošilja Slovenija v Ukrajino v upanju na zmago ameriških zaveznikov iz Kijeva, a pred svetovno javnostjo predsednica govori o miru in sodelovanju.

Ti dve nasprotujoči si sporočili dokazujeta najmanj tri zadeve – prvič, da je slovenska zunanja politika izjemno razdvojena in dvolična, saj kaže eno, militantno lice domači, ameriški in evropski javnosti, drugo, mirovniško - pa ostalem svetu.

Drugič, da je zunanja politika Slovenije skrajno neiskrena. Ne prizadeva si iskreno za mir, pač pa samo tam, kjer se zdi, da je to koristno za politično elito.

Volivci niso spregledali hinavsko politiko nove predsednice države. Vir: Posnetek zaslona, Twitter račun predsednice Republike

In prav v tem je največja napaka slovenske politike, kajti če bi Slovenija res zavzemala za mednarodno sodelovanje bi si prizadevala za mir v Ukrajini z mirovnimi pobudami in diplomacijo, ne pa s tanki in granatami.

Predvsem pa ne bi smela podpirati ameriške posredniške vojne v Ukrajini in biti slepa za vse argumente in opozorila Moskve – kar vztrajno počne.

Nekdanja avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl (tvit spodaj), ki mora danes zaradi pritiskov živeti v Libanonu lepo pojasni, da je na ICC zmeraj pritiskala ameriška administracija, in da so NATO države morale podpisovati z Washingtonom sporazume o neizročanju ameriških državljanov po letu 1999, ter da dokazi o zločinih, ki jih je zbral novinar Julian Assange nikoli niso bilu uporabljeni za nobene obtožbe zoper Američane, ki so osumljeni storitve vojnih hudodelstev v Iraku...

Neiskrenost je pogubna v mednarodni politiki. Vir: Posnetek zaslona, Twitter račun predsednice Republike

Neiskrenost pa je, kot opozarjajo najboljši poznavalci mednarodnih odnosov, morda pogost pojav na domačem političnem odru, a je na mednarodnem, kjer vsi vedo vsepogubna.

Lagati tujim politikom je največji greh, ki ga lahko predstavnik države stori, zelo blizu temu pa je tudi enostransko predstavljanje stališč države tuji javnosti.

In tretjič, prav zaradi tako dvolične zunanje politike ima Slovenija malo možnosti, da postane nestalna članica VS OZN, kajti tuji diplomati niso neumni in vedo, kako hinavsko politiko vodi Slovenija in kakšna so njena prava stališča o najbolj perečih problemih sveta, ki jih predsednica države skriva pred najširšo svetovno javnostjo, razkriva pa pred domačo in »Zahodno.«

Hinavščina: Na t. i. Zahodu teh zavržnih prizorov, kako v Ukrajini terorizirajo rusko govoreče prebivalce - niso opazili... Vir: Posnetek zaslona, Twitter račun predsednice Republike

Ob tem se razmere v svetu spreminjajo, zavezniki ZDA izgubljajo vpliv, neuvrščene in države v razvoju, ki jih je večina, pa so veliko bolj na strani izgradnje multipolarnega sveta.

Tukaj je potrebno vzeti v obzir tudi opozorila iz Minska, da se je protikandidatka Slovenije Belorusija kot kandidatka za nestalno članico VS OZN prijavila že pred nekaj leti, uradna Ljubljana pa zaradi nagovarjanja ZDA šele v zadnjem času in s kršitvijo doslej ustaljenih pravil.

Tudi ta opozorila so tuji diplomati seveda slišali, doma pa jih osrednji mediji ne objavljajo.

Kako neprepričljive so besede slovenske predsednice ob nagovoru domače javnosti pa pričajo tudi komentarji ob njeni objavi na Twitterju.

Skorajda ni niti enega, ki bi bil pozitiven.

Odzivi na objavo Nataše Pirc Musar. Vir: Posnetek zaslona, Twitter račun predsednice Republike 

Kritiki so poudarjali predvsem dvoličnost predsednice, kritizirali njeno navijanje za vojno in popoln molk ob zločinih kijevskega režima.

Kritiki izpostavljajo dvoličnost predsednice, kritizirajo njeno navijanje za vojno v Ukrajini in popoln molk ob zločinih kijevskega režima. Vir: Posnetek zaslona, Twitter račun predsednice Republike

Predsednica ni doslej niti z besedo obsodila karkoli, kar počnejo zahodni zavezniki v povezavi z Ukrajino in ne številne primere zločinov, ustrahovanj, pregona opozicije in medijev, napadov na rusko govoreče prebivalstvo, prepovedi uporabe ruskega jezika, uničevanja knjig, groženj z uporabo osiromašenega urana s strani kijevskega režima, obstreljevanja jedrskih elektrarn in ukinjanja številnih temeljnih svoboščin s strani oblasti v Kijevu.

Kdaj bo predsednica obsodila ameriške intervencije v Aziji in Afriki ter zločine ameriških sil na primer v Iraku, Afganistanu... Vir: Posnetek zaslona, Twitter račun predsednice Republike

Po izobrazbi pravnica Nataša Pirc Musar je dokaj hitro obsodila tudi Putina, pri tem pa ni niti z besedo ocenila dejstva, da te vojne sploh ne bi bilo, če bi ZDA in zavezniki iz zveze NATO (tudi Slovenija!) upoštevali mednarodne zaveze o »celoviti varnosti« v Evropi in svetu, ter spoštovali ruske varnostne interese.

V nasprotju s tem pa so kršili mednarodne sporazume in od leta 2014 pripravljali ukrajinsko vojsko za napad na rusko govoreče prebivalstvo na vzhodu Ukrajine.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter račun predsednice Republike

Vse to pa so izdatno in zelo podrobno pojasnjevali tudi kritiki predsednice v odgovoru na njen tvit.

Kritike se vrstijo ena za drugo in težko je najti kakšno, s katero se povprečno razgledan bralec ne bi mogel strinjati.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter račun predsednice Republike

Med kritiki pa je tudi veliko takšnih, ki so celo glasovali za Natašo Pirc Musar in jim je danes žal, da so to storili.

Nekateri celo menijo, da bi najbrž storili bolje, če bi dali glas Anžetu Logarju.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter račun predsednice Republike

Ali pa skrušeno priznavajo, da je bilo spremljanje objav Boruta Pahorja na Instagramu celo manj naporno od prebiranja umotvorov predsednice države...

Od katere obljub danih v predvolilni kampanji – ni ostalo skoraj nič.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Slovenska predsednica, podobno kot nekoč Madeleine Albright, ameriška zunanja ministrica (ki ji ni bilo žal smrti 500.000 iraških otrok zaradi nezakonitih ameriških sankcij, posnetek spodaj) po kateri se rada zgleduje tudi Tanja Fajon, pod taktirko Washingtona in Bruslja v Evropi preudarno udriha po bobnih vojne, ne oziraje na dejstvo, da v primeru jedrske vojne ne bodo le Ukrajinci in Rusi plačali visoko ceno, ampak ves svet.

Tudi Slovenija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek