REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Politika mask: Sprle so Slovenijo, svet in strokovnjake, vendar ni dvoma - nosite jih, ker rešujejo življenja!

Politika mask: Sprle so Slovenijo, svet in strokovnjake, vendar ni dvoma - nosite jih, ker rešujejo življenja!Teatralno nošenje mask na prvi seji Janševe vlade, Slovenija pa med rekorderjo po številu okuženih. Vir: Twitter

Ali obrazne maske »delujejo« samo v primeru zdravnikov ali pa so učinkovite tudi, če jih nosijo »navadni« ljudje? Jih je potrebno nositi – ali pa ne?

In še posebno vprašanje za Slovenijo: So tisti, ki jih nosijo na javnih mestih že zgolj zato »podporniki Janše« ali pa je mogoče, da imajo za ta svoja dejanja še kakšne upravičene razloge?

Ta vprašanja danes razdvajajo mnoge v svetu. In v Sloveniji.

Objavljenih je bilo cela vrsta precej različnih mnenj strokovnjakov, pri čemer je tudi uradno stališče Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) še vedno nespremenjeno, namreč, da ljudem, ki niso zboleli, mask ni potrebno nositi, pač pa da naj jih nosijo le bolni, tisti, ki skrbijo zanje in zdravniki.

Ob tem se je razprava razvila tudi v Sloveniji, kjer so nekateri zagovarjali odločitev vlade, po katerem je tudi v Sloveniji predpisana obvezna uporaba zaščitne maske oz. druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobne oblike zaščite, ki prekrijejo nos in usta, ter zaščitnih rokavic.

Mnogi so ta ukrep kritizirali kot pretiran in se pri tem sklicevali tudi na WHO.

V Sloveniji se je glede tega ustvarila celo nekakšna »politična« delitev, kjer so do Janševe vlade kritični mediji in stranke vlado kritizirali, vladi naklonjeni mediji pa jo zaradi uredbe o obvezni uporabi mask – branili.

Prihajalo je celo do incidentov na ulicah, kar je res skoraj nepojmljivo.

Na družbenih omrežjih so potekale in še potekajo burne razprave o tem problemu.

Prva seja Janševe vlade. Vir: Twitter

Prišlo je celo do spora med domačo politiko in stroko.

Vendar to vprašanje v resnici nima ničesar skupnega z (domačo) politiko, vse več podatkov in strokovnih mnenj iz sveta namreč kaže, da kritika vlade glede tega ukrepa ni utemeljena in da je vlada v tem primeru - ravnala prav.

Pa če se vsa domača stroka - med temi strokovnjaki pa so številni, ki so se napačno odzvali tudi na pojavo smrtonosnega koronavirusa - postavi na glavo.

Dokaz za to, da je nošenje mask modra poteza bi lahko bile predvsem izkušnje azijskih držav. Tam nošenje obrazne maske predstavlja tudi način izražanja »spoštovanja do drugega« in je del običajne kulture, ki se je uveljavila zlasti po pandemiji SARS-a in drugih nalezljivih boleznih.

In sedaj že po vsem svetu tudi druge države sledijo azijskim.

V Avstriji, na primer, prav tako ni več mogoče nakupovati brez obveznih obraznih mask, češka vlada pa je prav tako že zapovedala obvezno uporabo mask v javnosti.

Toda še ne dolgo tega je bilo mogoče o tem prebrati povsem drugačna sporočila.

Vodilni ameriški kirurg Jerome Adams je še konec februarja zapisal z velikimi črkami: »PRENEHAJTE KUPOVATI MASKE!«

Kot je razvidno iz zadnjega prispevka britanskega medijskega servisa BBC, tudi WHO zdaj nekoliko spreminja nasvete glede uporabe obraznih mask, češ da njihovo nošenje lahko upočasni širjenje okužbe s Covid-19.

Toda vodilni ameriški kirurg Jerome Adams je še konec februarja - ko so bile obrazne maske v ZDA, tako kot v večini držav sveta zelo iskano blago in nedostopne navadnim smrtnikom - zapisal z velikimi črkami: »PRENEHAJTE KUPOVATI MASKE!«

Dodal je še, da »Maske NISO učinkovite pri preprečevanju okužbe s koronavirusom za ljudi, če pa jih zdravstveno osebje ne bo moglo dobiti za uporabo ob obravnavi bolnih pacientov, potem bo to naše skupnosti spravilo v nevarnosti.«

To sporočilo so nato »retvitali« več kot 43.000-krat, poroča CNN.

To je seveda poseben problem, saj v ZDA celo še danes silijo medicinske sestre, da tvegajo, da se tudi same okužijo, saj delajo z bolniki, pozitivnimi na koronavirus - brez zaščitnih mask.

Vendar Adams danes meni že drugače.

CDC pravkar ponovno ocenjuje navodila, ki bi lahko priporočila splošno uporabo mask zaradi preprečevanja infekcij v skupnosti.

Isti teden je Robert Redfield, direktor Centrov za nadzor in preprečevanje nalezljivih bolezni (CDC) v ZDA, ko so ga vprašali, ali naj ljudje nosijo maske odločno odgovoril z »ne.«

Toda sedaj ni več tako prepričan.

Za NPR je dejal, da CDC pravkar ponovno ocenjuje navodila, ki bi lahko priporočila splošno uporabo mask zaradi preprečevanja okužb v skupnosti.

In zelo verjetno gre samo za vprašanje časa, ko bo tudi Svetovna zdravstvena organizacija sledila temu primeru, ocenjuje CNN.

Maske v boju proti koronavirusu

Da maske delujejo, javnost v ZDA prepričujeo tudi v znanem tehnološkem časniku Wired.

Tudi v reviji Lancett so jasni: »Kot je razvidno iz dokazov, se lahko Covid-19 razširi še preden se prikažejo simptomi, prenos znotraj skupnosti pa se lahko omeji, če vsi, vključno z ljudmi, ki so bili okuženi, vendar so asimptomatično kužni nosijo obrazne maske

George Gao, generalni direktor Kitajskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni je v povezavi s tem vročim vprašanjem pred nekaj dnevi spregovoril v intervjuju za ameriški Science.

Na vprašanje, kakšne napake delajo tuje države, je Gao dejal, da je po njegovem mnenju velika napaka Američanov in Evropejcev ta, da ne nosijo obraznih mask, saj se virus prenaša kapljično in s tesnimi stiki.

Prav kapljice igrajo ključno vlogo, saj ko nekdo govori, iz njegovih ust vedno letijo kapljice.

Nekateri ljudje ne vedo, da so že okuženi, ali pa je okužba v začetnem stadiju. Če nosijo obrazne maske, bodo pred okužbo zaščitili druge ljudi.

Nekateri ljudje ne vedo, da so že okuženi, ali pa je okužba v začetnem stadiju.

Če nosijo obrazne maske, bodo pred okužbo zaščitili druge ljudi.

Adrien Burch, strokovnjak za mikrobiologijo na Univerzi Kalifornija je na podoben način prejšnji mesec ocenil, da »kljub temu, da slišite, da maske ne delujejo, verjetno niste videli nobenega močnega dokaza, ki bi podprl to trditev. In to je zato, ker ne obstaja

V resnici je prav obratno - obstajajo dokazi, da zaščitne maske pomagajo pri preprečevanju virusnih okužb, v katere spada tudi sedanja pandemija.

Burch je ob tem navedel pregled Cochrane (Cochrane Review), sistemsko analizo objavljenih študij določenega vprašanja, ki je ugotovila, da obstajajo močni dokazi o tem, da je med epidemijo SARS-a leta 2003 prav uporaba obraznih mask pomagala preprečiti pandemijo.

Ena od študij transmisij v skupnosti v Pekingu je ugotovila, da je bilo »konsistentno nošenje mask povezano s 70 odstotnim zmanjšanjem okužbe s SARS-om.«

SARS pa je, enako kot Covid-19 respiratorna bolezen, ki jo povzroča ista skupina virusov, ki jih imenujemo koronavirusi.

In zato so ljudje v Aziji pričeli množično nositi maske – in to ne glede na to, ali so bolni ali ne.

Maska iz Wuhana

Hongkong je to tudi uradno priporočil svojim prebivalcem.

Na zahodu so se temu posmehovali in pisali o »obsesiji« azijskih držav z maskami, toda azijska taktika je očitno pomagala pri ozdravitvi družbe.

Kitajska, Tajvan in Južna Koreja, kjer maske nosijo javno skorajda vsi, so imele tudi večji uspeh pri zatiranju ali omejevanju epidemij, vsekakor pa so imele več uspehov kot države v Evropi in Severni Ameriki, kjer je nošenje mask manj običajno.

Ivan Hung, specialist za infekcije v Hongkonški univerzitetni šoli medicine je ocenil, »da, če pogledate podatke v Hongkongu, potem je nošenje maske verjetno ena od najpomembnejših zadev v smislu nadzora infekcij.«

»Ne le, da zniža število primerov okuženih s koronavirusom, zmanjša celo število primerov gripe. V resnici je sedaj tudi sezona gripe in komajda vidimo kakšne primere gripe. In to zato, ker maska ščiti ne samo proti koronavirusom, pač pa tudi proti virusom gripe,« je sklenil Hung.

Na to upravičeno opozarja tudi Roman Jerala.

Ena od študij transmisij v skupnosti v Pekingu je ugotovila, da je bilo »konsistentno nošenje mask povezano s 70 odstotnim zmanjšanjem okužbe s SARS-om.«

V začetku marca je imel Hongkong tako samo 150 primerov okuženih s koronavirusom, čeprav se nahaja na prvi bojni črti boja proti tej bolezni in nedaleč od centra okužbe na Kitajskem.

Ob tem Hongkongu ni bilo potrebno izvajati tudi drakonskih ukrepov in karanten.

Število primerov se je nekoliko dvignilo šele, ko so se prebivalci pričeli vračati iz ZDA in evropskih držav.

Deloma so boljši rezultati azijskih držav v boju proti Covid-19 rezultat tudi drugačne taktike testiranja in aktivnega iskanja prenašalcev, toda pomembno vlogo so imele tudi obrazne maske.

»Na osnovi raziskav je mogoče sklepati, da bodo maske veliko bolj koristile, kot pa škodile. Četudi gre za doma narejene maske iz blaga, vam v primeru, če jih nosite pravilno in se jih ne dotikate po znanstvenih izsledkih to ne bo škodilo in bo najverjetneje privedlo do tega, da boste manj izpostavljeni virusom«, ocenjuje Burch.

Kot kažejo fotografije iz časa t. i. španske gripe, so se ljudje tudi takrat zavedali, da nošenje mask - pomaga. Kdor ni nosil maske, se je lahko znašel v zaporu.

Koronavirus - napredovanje bolezni
Koronavirus - napredovanje bolezni

Zakaj torej toliko nasprotovanja nošenju mask?

Odgovor se skriva v navodilu ameriškega CDC-ja, da »nesimptomatskim« prenašalcem virusov ni potrebno nositi maske, ki »jih primanjkuje in naj bodo rezervirane za tiste, ki nudijo pomoč.«

O nelogičnosti argumenta, da so maske dobre za zdravstvene delavce in ne za vse ostale, je bilo veliko razprav na družbenih omrežjih.

Zeynep Tufekci, profesor informatike, je nedavno v New York Timesu zapisal, da so oblasti »zato, da bi pomagale prebroditi pomanjkanje (zaščitnih mask) poslale sporočilo, zaradi katerega so bile videti neverodostojne.«

Ne le, da nošnja mask zniža število primerov okužbe s smrtonosnim koronavirusom, zmanjša celo število primerov gripe.

»Izdaja takšnega navodila s tako očitnimi kontradikcijami se vrne kakor bumerang prav zaradi pomanjkanja zaupanja in to vzpodbuja množično nakupovanje in širjenje neresničnih informacij.«

Po njegovi oceni bi oblasti, če je bil problem v pomanjkanju, morale to odkrito priznati in celo prositi ljudi, da naj donirajo maske bolnišnicam, ne pa, da so trdile, da so maske neučinkovite.

»Če imajo ljudje občutek, da od oblasti niso dobili celovite informacije, potem je raznim prodajalcem 'kačjega olja' in preprodajalcem njihovo delo seveda precej olajšano,« je ocenil profesor.

Pomanjkanje mask je bilo značilno tudi za Slovenijo.

Trditve, da maske »ne delujejo« so bile zato očitno usmerjene v to, da preprečijo množično kupovanje mask s strani večine prebivalstva in z namenom varovanja zdravstvenih delavcev.

Toda čeprav je bil cilj dober, so slaba sredstva (beri: neresnice) privedle do tega, da je to ravnanje celo pomagalo pri širjenju smrtonosnega virusa in s tem povečalo število pacientov, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnicah – kjer mask primanjkuje.

Ob tem se pravila glede mask spreminjajo ali se bodo zelo kmalu spremenila tudi zaradi »asimptomatičnega« prenosa koronavirusa.

Po podatkih kitajske vlade je bilo kar okoli 40 odstotkov prenašalcev bolezni Covid-19 takšnih, da niso občutili nikakršne ali skoraj nikakršne simptome.

Navodilo, da naj maske nosijo samo tisti, ki skrbijo za bolne ali bolni, s tem med ljudmi sproža sovražnost in strah do tistih, ki maske nosijo.

Vse več podatkov govori o tem, da so prav ti ljudje lahko prenašali in širili bolezen.

Splošna uporaba mask bi zato lahko upočasnila prav takšno širjenje bolezni.

Obstaja pa še en razlog, zaradi katerega je prav, da ljudje nosijo maske.

Navodilo, da naj maske nosijo samo tisti, ki skrbijo za bolne ali bolni, s tem med ljudmi sproža sovražnost in strah do tistih, ki maske nosijo.

Prizor iz Italije - koronavirus
Prizori iz Italije - koronavirus je spravil na kolena ne le Lombardijo ...

Za ljudi je to znak, da je med njimi potencialni bolnik ali nekdo, ki je zelo verjetno v stiku z bolniki in je morda prav tako že – bolnik. Takšni ljudje so zato javno stigmatizirani.

Prav zato je povsem mogoče, da zato celo bolni ljudje ali zdravstveni delavci ne bodo želeli javno nositi mask, kar bi lahko pomagalo pri širjenju bolezni.

In obratno, če bi jih nosili vsi, zdravi in bolni, potem nihče ne bi izstopal in tudi bolni (in takšni, ki so, a tega še ne vedo) bi jih seveda raje nosili. S tem pa bodo varovali ljudi okoli sebe.

Seveda obstajajo v Aziji tudi diktaturski režimi, ki - zaradi pomanjkanja zaščitne opreme in testov za množično testiranje ljudstva na Covid-19 - sploh ne priznavajo in nočejo priznati obstoja pandemije, zato skrivajo podatke o številu obolelih in smrtnih žrtev.

Avtokratska oblast Turkmenistana denimo prebivalcem, ki nosijo začitne maske grozi celo z - aretacijo.

Navodilo, da naj maske nosijo samo tisti, ki skrbijo za bolne ali bolni, s tem med ljudmi sproža sovražnost in strah do tistih, ki maske nosijo. Če bi jih nosili vsi, zdravi in bolni, potem nihče ne bi izstopal in tudi bolni (in takšni, ki so, a tega še ne vedo) bi jih seveda raje nosili.

Zaščitno opremo si seveda zaslužijo najprej in predvsem zdravstveni delavci, za njimi pa tudi ostali, ki so izpostavljeni virusom – policisti, delavci, transportni delavci, taksisti in vojaki.

Toda to ne pomeni, da jih »navadni ljudje« ne bi smeli nositi.

Prav obratno – prav s tem lahko pomagajo pri omejevanju bolezni.

Sedanja vlada je seveda (tako kot prejšnja) naredila določene napake, med drugim tudi s poniglavim »slikanjem z maskami« (in to »ta boljšimi«, »patricijskimi« in nato še z »izgubljenim transportom mask«) v trenutku, ko zadovoljive količine mask za zdravnike in ostale v Sloveniji sploh še ni bilo.

Dejstvo je, da je Janševa vlada predolgo odlašala z zaščitnimi ukrepi za prebivalstvo in zato tudi zanikovala pomen obveznega nošenja obraznih mask, kar kaže tudi tvit njenega uradnega govorca Jelka Kacina, ki se je šele 28. marca prek Twitterja pohvalil z objavo gospodarskega ministra Počivalška, češ da se je neko podjetje v Sloveniji vendarle spomnilo izdelovanja zaščitnih mask.

In to »2000 na dan«, ob pripisu - »skupaj zmoremo.« Janševa vlada se je torej zganila in začela priporočati nošenje obraznih mask šele dva tedna po nastopu funkcije, ne glede na dejstvo, da se je že veliko prej v Sloveniji začela epidemija Covid-19 in so začeli ljudje umirati ...

Toda to ne pomeni, da bi bilo prav, če bi zdaj nasprotovali tudi tistim ukrepom vlade, ki so dejansko utemeljeni.

Vprašamo se lahko, koliko življenj bi bilo rešenih, tudi v Sloveniji, če bi na primer širšo uporabo mask v Sloveniji zapovedali že veliko prej, že januarja letos.

In to odločitev o obvezni uporabi mask v Sloveniji v sedanji situaciji - vsekakor je. Gre za ukrep, ki rešuje življenja.

To pa je nekaj, kjer bi se politično »prepucavanje« in neutemeljeno vztrajanje, da se prav vsaka poteza političnega »nasprotnika« prikaže kot slaba - moralo končati.

In samo vprašamo se lahko, koliko življenj bi bilo rešenih, tudi v Sloveniji, če bi na primer širšo uporabo mask v Sloveniji zapovedali že veliko prej, že januarja letos.

Zato je še najbolje, da se obnašamo tako, kakor da bi sedaj bili bolni že vsi, kot je razvidno iz spodnjega čivka.

Na vprašanje, ali jih je potrebno nositi – ali pa ne, je zato samo eden pravilen odgovor.

Odnos do tega vprašanja je doslej sicer oblikovala tudi politika.

Domača in svetovna, torej tudi politika WHO, Svetovne zdravstvene organizacije. 

Skrajni čas pa je, da tudi tu politiko preglasi - znanost.

Delite članek